Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Zwarte Schaakvrijdag

Zwarte Schaakvrijdag

Opvallend veel zwartspelers wonnen hun schaakpartij op vrijdag de 13e! Onder hen Ashley Krishnasing, die nadrukkelijk solliciteert naar het clubkampioenschap.

Over het algemeen zijn schakers geen zwartdenkers, de meesten spelen het liefst met wit. Afgelopen vrijdag won meer dan de helft van de schakers echter met zwart. Iets met vrijdag de 13e?
De topper in ronde 19 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was ongetwijfeld de partij tussen Daan Lensink en Ashley Krishnasing, respectievelijk de nummers 4 en 1 van het klassement. Het werd een zwaar gevecht in de Italiaanse opening (de zgn. ‘Giuoco Piano’). Na een hoop geschuif in deze bekende opening bereikte zwart gelijkspel en bood remise aan. Lensink besloot door te spelen, waarna zwart langzaam maar zeker overwicht op de damevleugel kon creëren en daar met zijn stukken toch de witte stelling wist binnen te dringen. Dat was niet meer te houden voor Lensink. Krishnasing is daarmee weer een stapje dichter bij het clubkampioenschap. Zijn naaste concurrent, Yme Brantjes, won echter zijn partij ook. Tegen Kasper Wiegers, die niet voldoende compensatie kreeg voor een pionoffer, won ook Brantjes met de zwarte stukken.

Remises
Rob Boss en Bert van Klingeren bleven helemaal gelijk opgaan en besloten ook maar zo te eindigen. In de partij tussen Henk Meeuwissen en Conrad Keijzer stond alles vast geschoven. Een doorbraak forceren, levert dan meestal verlies op, dus besloten ook zij tot remise. De langste partij van de avond ging tussen Marco Meijer en Ed Duister. In dit treffen kwam het Wolga-gambiet op het bord, een opening die beide spelers goed kennen. Wit nam het gambiet aan, won een pion en veroverde later nog een pion. Ondanks deze materiële voorsprong kwam Meijer nooit onder de permanente druk op de damevleugel uit. Uiteindelijk gaf wit een kwaliteit en probeerde met zijn vrije a- en b-pion de partij te winnen. Maar zwart had in een vrijpion op d5 een formidabele tegenstrever. Inmiddels was Meijer in stevige tijdnood, met nog 2 minuten op de klok. Duister, die zelf nog meer dan 12 minuten had bood remise aan, een geste die Meijer niet kon weigeren.
Ronde19-2 (Henri)
Snelle partijen
Eble Mink staat bekend om zijn snelle en aanvallende spel. Johan Vermulst liet zich te veel met dat tempo meeslepen en kwam al snel een stuk achter. Binnen het uur had Mink de overwinning – met zwart – binnen. Ook Izaäk Schipper speelde te snel en daar profiteerde de met zwart spelende Nelly Khalioullina heel goed van. Na ernstig stukverlies werd Schipper na een uur speeltijd door de Dame van zijn vrouwelijke tegenstander mat gezet. Nieuwkomer David Knight vestigde zich na zijn vierde achtereenvolgende overwinning weer wat steviger in de toptien. Met een fraaie matcombinatie maakte hij al snel een eind aan zijn partij tegen Thur Breukers. Een ander nieuw lid, Frits Kok, maakte het Martin Bunschoten bijzonder moeilijk. Bunschoten moest alle zeilen bijzetten, maar in een eindspel met een kwaliteit en enkele pionnen minder moest hij zich ook al snel gewonnen geven.

Zware strijd
Henri Spijkerman won met zwart al snel een pion, maar gaf die ook weer snel terug om een dreigende koningsaanval van Rien van Brummelen tegen te gaan. Het opschuiven van een witte pion naar c4 werd koelbloedig afgestraft door Spijkerman. Een daarna door Van Brummelen geofferd stuk leverde ook geen compensatie op. Van Brummelen stribbelde nog een tijd lang tegen, maar het pleit was beslecht. Weer winst voor zwart.
Walter Schram en Ton Koekkoek speelden merkwaardig genoeg pas voor het eerst een officiële partij tegen elkaar. Het werd een prachtig duel met kansen en fouten over en weer. Uiteindelijk hadden beide spelers in het eindspel een ver opgeschoven vrijpion. Schrams pion promoveerde wel als eerste tot Dame, maar die kon meteen geslagen worden met een schaakje. Toen lag ook hier de weg voor een zwarte overwinning geheel open.

Uitslagen ronde 19:
Lensink – Krishnasing		0-1
Wiegers – Brantjes		0-1
Meijer – Duister		remise
Van Brummelen – Spijkerman	0-1
Knight – Breukers		1-0
Boss – Van Klingeren		remise
Schram – Koekkoek		0-1
Meeuwissen – Keijzer		remise
Vermulst – Mink		        0-1
Schipper – Khalioullina		0-1
Kok – Bunschoten		1-0

Vrijdag 20 februari is er geen interne of externe competitie, maar wel een voor iedereen gratis toegankelijke Franse schaakavond. Vanaf 20.00 uur wordt de Franse schaakopening uitgelegd, waarna onder het genot van Franse hapjes en drankjes enkele partijen met die opening gespeeld kunnen worden. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.

5 comments

    1. Bedoel je mijn verslag? Of mijn partij? In elk geval: dank. Maar jij nog bedankt voor de foto van Marco en Ed, die uit jouw artistieke kijk is voortgekomen.

  1. Winst Ton, netjes! Partij van ons helder omschreven. Als ik vanaf nu alles ga verliezen; solliciteer ik dan nog naar een plaats in de middenmoot?! 😛

    1. Nee, voor de middenmoot hoef je niet te solliciteren, Ashley, daar zijn nog genoeg vacatures die per direct kunnen worden ingevuld:). En de gegevens van jullie partij heb ik te danken aan mijn co-redacteur, die toevallig ook co-fotograaf was…(meer van zulke bevlogen leden kan ik – maar ook de redactie van het clubblad overigens – goed gebruiken!!).

Comments are closed.