2007

Zwarte dag voor schakers

De zesde ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende, afgezien van een tweetal remises, louter winst voor de zwartspeler. Het was dus dit gegeven, en niet de 6-2 nederlaag van het eerste achttal eerder in de week, waardoor er gesproken werd over "een zwarte dag ". Een slechte dag was het zeker niet voor Jarno Witkamp. Hij won voor de beker van Marco Meijer en nam bovendien de koppositie in de interne competitie over van de afwezige Waldemar Moes.Marco Meijer en Jarno Witkamp maakten er een lange, spanende partij van. Meijer leek beter uit de opening te komen met twee witte pionnen in het centrum, maar Witkamp had een pion meer op de damevleugel. In tijdnood verloor Meijer eerst één en daarna twee pionnen, waarna het voor Witkamp een koud kunstje was het eindspel naar winst te voeren. Hierdoor plaatste hij zich niet alleen voor de tweede ronde van de bekercompetitie, maar nestelde hij zich ook aan kop van de ranglijst.

Waardepunten
Deze ranglijst wordt sinds deze week gebaseerd op waardepunten. Het aantal punten voor een overwinning staat niet langer vast, maar is afhankelijk van de tegenstander. Hoe hoger een speler op de ranglijst staat, hoe meer punten hij waard is (nummer één is op dit moment 70 punten waard). De schakers besloten hiertoe op de algemene vergadering van vorige week, omdat de ranglijst zo een beter beeld geeft van de onderlinge krachtsverhoudingen en daardoor ook gelijkwaardigere indelingen mogelijk maakt.

Pascal Losekoot klom in de ranglijst naar de derde plaats, door een overwinning op Ger Oldekamp. Deze probeerde met een ongebruikelijke opening Losekoot te ontregelen, maar die liet zich niet verrassen. Dat gebeurde wel met Conrad Keijzer. Deze speler die nog maar enkele weken lid is, speelde een goede partij tegen Johan Vermulst, en kwam zelfs een mooie vrijpion voor. Vermulst knokte echter door en wist met zijn aanval op de koning toch de winst te behalen.

Een verrassing was ook de snelle overwinning van Bert van Klingeren op Simon van Voorthuizen. Waar er aanvankelijk niets aan de hand leek, veranderde dat in enkele minuten. Van Klingeren bracht enkele combinaties in de stelling, waardoor er damewinst en mat dreigde. Van Voorthuizen kon het niet allemaal tegenhouden en gaf op. Werner Raudenbusch gaf zijn dame tegen enkele stukken, maar kreeg niet genoeg tegenspel tegen Daan Lensink. Deze gebruikte zijn dame juist goed en wist zijn opponent zelfs mat te zetten.

Eerste partij
Henk Meeuwissen speelde zijn eerste schaakpartij sinds lange tijd. Dat hij het nog niet verleerd was, ondervond Ton Koekkoek. Eén pionnetje voorsprong bleek voldoende voor de winst. Voor jeugdspeler Yme Brantjes was het zelfs zijn allereerste partij bij de senioren. Ook dat liep goed af, want na een gelijkopgaande strijd moest tegenstander George van Tent de winst aan Brantjes laten.

In het onderonsje tussen de jeugdspelers Gino de Mon en Kasper Wiegers werden er over en weer stukken geslagen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef Wiegers een kwaliteit voor staan. Dat was reden voor De Mon om op te geven, al zagen omstanders nog wel aanknopingspunten om door te vechten. Dat deed Peter Vegter wel tegen Paul Evers. Daardoor werd het een lange partij waarin Evers beter stond, maar nog wel moest laten zien dat hij het echt kon winnen. Toen hij een toren voorkwam legde Vegter uiteindelijk het hoofd in de schoot.

Ook in de partijen die in remise eindigden werd er flink gestreden. Rienk Andriessen en Michiel van Schaik probeerden lange tijd wel te winnen, maar tekenden aan het eind van de avond de vrede. Bogaerts en mevrouw Ensink bleven zetten herhalen en besloten toen maar tot remise. De andere dame, Wilette van Helden mocht het opnemen tegen Rien van Brummelen. Die bleek nog wat te sterk. Jeroen de Mon wist knap te winnen van Thijs Michels. De Mon kwam een stuk voor en hoewel Michels nog wel tegenstribbelde kon hij zich niet meer goed verweren.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Oldekamp - Losekoot   	0-1
Van Voorthuizen - Van Klingeren	0-1
Raudenbusch - Lensink  	0-1
Keijzer - Vermulst    	0-1
G. de Mon - Wiegers   	0-1
Boogaerts - Ensink    	remise
Andriessen - Van Schaik 	remise
T. Michels - J. de Mon  	0-1
Vegter - Evers     	0-1
Van Tent - Brantjes   	0-1
Koekkoek - Meeuwissen  	0-1
Van Helden - Van Brummelen	0-1

Beker:

Meijer - Witkamp    	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp   	402
2. Moes     	384
3. Losekoot   	330
4. Vermulst   	302
5. Meijer    	286
6. Van Klingeren	285
7. Vlug     	273
8. Benschop   	260
9. Van de Veer  	250
10. Boss    	243

Vrijdag wordt de zevende ronde van de interne competitie gespeeld. Aanvang is 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5420154, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. Ook kunt een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer