2009

Zwarte dag voor meeste schakers

Je kon afgelopen vrijdag maar beter met zwart spelen, want bijna alle witspelers verloren. Alleen Spijkerman bracht een zwartspeler een nederlaag toe. Grootste verrassing was de winst van Vermulst tegen Van Brummelen.Halverwege de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging voert Waldemar Moes nog steeds de ranglijst aan. Sinds vrijdag is hij ook de enige nog ongeslagen schaker in de toptien. Arthur Vlug – tot vrijdag ook nog ongeslagen – moest het onderspit delven in de partij tegen Pascal Losekoot. Losekoot speelde uiterst scherp en behoedzaam en liet zich door niets of niemand afleiden. Vlug kon het naderend onheil niet keren en moest opgeven.

Zwart wint
Thijs Michels bleef met zwart zeer geconcentreerd spelen tegen Simon van Voorthuizen. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij een sterke aanval die de spaarzaam achter het bord te vinden Van Voorthuizen niet meer wist te ontrafelen. Winst voor zwart dus. Ook Bert van Klingeren wist met zwart te winnen. Zijn slachtoffer was Reinier Schaap die zichzelf achteraf betere kansen had gegeven als hij maar had aangedurfd om torens te ruilen. Geertièn de Vries bracht Peter Vegter bijna tot wanhoop. De Vries kreeg iets te veel ruimte en kon zijn zwarte stukken volop in de aanval gooien. Mat was niet meer te voorkomen voor Vegter.
In de partij tussen Ton Koekkoek en Ger Oldekamp zag het er niet naar uit dat zwart zou gaan winnen. Koekkoek speelde een sterke partij en zette Oldekamp onder grote druk. Koekkoek viel naar hartenlust aan, maar Oldekamp verdedigde secuur. Toen Koekkoek door een grote fout een toren weggaf, keerden de kansen en speelde Oldekamp zich uiterst geconcentreerd naar de winst.
De enige die niet met zwart wist te winnen, was Henk Meeuwissen. Henri Spijkerman kwam al vrij snel een loper tegen een pion voor te staan. Hij liet zich niet afleiden door allerlei trucjes van Meeuwissen en kon zijn zesde overwinning van het seizoen noteren.

Hekkensluiter wint
De grootste verrassing van de avond kwam op het conto van hekkensluiter Johan Vermulst. Tegen Rien van Brummelen speelde hij eindelijk weer eens een solide partij. Het werd een gelijkopgaande strijd die op remise uit leek te lopen. Het woord remise komt echter in de vocabulaire van Van Brummelen niet voor. Om zetherhaling te voorkomen, zette Van Brummelen één van zijn torens even ergens anders. Helaas voor hem kreeg Vermulst daardoor juist de tijd om een allesbeslissende aanval uit te voeren. Een knap resultaat van Vermulst die daardoor eindelijk de laatste plaats in het klassement aan een ander kan overlaten.

Uitslagen van de 18e ronde
Uitslagen

Vlug – Losekoot		  0-1
Van Voorthuizen – Michels 0-1
Spijkerman – Meeuwissen	  1-0
Schaap – Van Klingeren	  0-1
Van Brummelen – Vermulst  0-1
Vegter – De Vries	  0-1
Koekkoek – Oldekamp	  0-1

Tussenstand na de 18e ronde
Stand

1.	Moes		782
2.	Losekoot	753
3.	Vlug		648
4.	Meijer		626
5.	Overbeek	596
6.	Lensink		565
7.	Van Voorthuizen	561
8.	Wiegers		545
9.	Brantjes	533
10.	Krishnasing	518

—Ton Koekkoek