Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Zwart schaakt sterk

Zwart schaakt sterk

In ronde 23 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging waren de zwartspelers oppermachtig. Alleen André van der Braak won met wit. Ashley Krishnasing bereikte de halve finale van de bekercompetitie.

Afgelopen vrijdag werden acht partijen gespeeld in de interne schaakcompetitie. Je kon maar beter zwart hebben!
In de A-groep van de bekercompetitie streden Henri Spijkerman en Ashley Krishnasing voor een plaats in de halve finale. Krishnasing (met zwart) won uiteindelijk na een zeer boeiend en vermoeiend duel.

Boeiend en scherp bekerduel.
Zijn analyse: ‘Henri verraste me met de Trompofsky variant 1 d4 Pf6 2 Lg5. Het leek uiteindelijk weer richting een soort London-achtige stelling te gaan, maar ik besloot snel voor de aanval te gaan met mijn dame op de damevleugel. Hier kon ik initiatief ontwikkelen door een zet eerder door het centrum heen te breken. Door een kleine onnauwkeurigheid wist Henri de boel in het centrum goed onder controle te krijgen. Hij kreeg via een pionoffer mooi actief spel door middel van een achtervolging op mijn dame en mijn beklemde koning op e8. In allerlei ingewikkelde verwikkelingen moest Henri het zeer nauwkeurig spelen. Dit bleek te lastig met de tijd op de klok, die we overigens beiden niet hadden. In tijdnood greep Henri mis door een vergiftigde pion te slaan. Ik won daardoor teveel materiaal via een dubbele aanval. Omstreeks de klok van 23:30 kwam er een einde aan een erg interessante, scherpe, maar vooral ook vermoeiende partij. Complimenten aan Henri voor zijn energieke en kansrijke spel!’
Sportieve en pittige partij
Ed Duister (wit) en Frits Kok speelden na de opening de Berlijnse verdediging en er ontstond een tamelijk symmetrische stelling met de paarden op f3 en g3, respectievelijk f6 en g6. Kok kreeg iets meer ruimte op de damevleugel en Duister maakte zich (onterecht, bleek uit de computeranalyse) zorgen over de zwarte batterij dame op b6 en loper op d5, gericht tegen de pion op f2. Dat was waarschijnlijk de reden dat Duister goede kansen liet liggen om door te breken in het centrum. Duister verbruikte heel veel tijd en toen al het stof was gaan liggen en er een remise eindspel overbleef, greep hij onder tijdsdruk mis. Hij zal zich nog wel een keer over het hoofd krabben voor het stilzetten van de klok eerder in de partij wegens enig fysiek ongemak bij Kok. Maar sportief was dat wel…
Ondanks een groot ratingverschil in het voordeel van Jan Timmerman is Mario Lambrechts een soort angstgegner voor Timmerman. Zwaar bevochten partijen met dramatische afloop hebben de afgelopen jaren plaatsgevonden. Dit keer won Timmerman – met zwart – echter verrassend gemakkelijk. De opening ging gelijk op, totdat Lambrechts zijn dame liet insluiten, wat hem uiteindelijk een paard kostte. Omdat Lambrechts nog gevaarlijker is als hij achter staat, zorgde Timmerman er voor om zeer zorgvuldig de wedstrijd uit te spelen. En dat lukte. “Gelukkig geen dramatische wendingen dit keer”, vertelde Timmerman opgelucht na afloop. Door het verlies van Duister is de strijd om plek 2 nu volledig geopend.
Vanuit een Caro Kann-opening ontwikkelde Martijn Kruiswijk druk op de witte damevleugel, maar André van der Braak wist deze goed te pareren. Temidden van tal van tactische complicaties zag zwart over het hoofd dat de c-lijn open kwam met matdreigingen op de achterste rij. Door zijn dame te geven voor een toren kon hij mat afwenden. In het restant van de partij gaf Van der Braak deze voorsprong niet meer uit handen, en werd zo de enige witspeler die won.
André v.d. Braak stijgt naar plek 7
Ook steeg hij naar een fraaie 7e plek op de ranglijst.
Johan Vermulst opende met een Damegambiet, waarop Rogier Burger met zwart antwoordde met het Slavisch. In het middenspel verloor wit wat pionnen en kwam zwart sterk te staan. Toen zwart binnen kon komen op de tweede rij viel er niet veel meer te redden voor wit. Zelfs een paardoffer kon zwart niet meer tegenhouden. Rogier staat fraai en stevig op de 6e plaats.
Rogier Burger stevig op plek 6

Na een matige opening van Ton Koekkoek (zwart), profiteerde Rob Boss onvoldoende en ontwikkelde niet correct. Koekkoek nam langzaam het initiatief en zette wit steeds meer onder druk. Toen zijn h- en f-pionnen naar voren kwamen, had Boss onvoldoende antwoord. Koekkoek won enkele pionnen en Boss kon een mataanval niet meer voorkomen.

Siciliaans
In een Siciliaanse partij tegen Erik van Lier offerde Christian Krijnen met wit op de derde zet een pion op b4. Hij kreeg hier echter geen compensatie voor en bleef achter in ontwikkeling. Krijnen lette vervolgens onvoldoende op aftrekschaakjes. Eerst verloor hij daardoor een kwaliteit, maar aan het eind zelfs zijn dame. Dat betekende weer een zwarte overwinning.

Lastige aftrekschaakjes

Suzan Roothaan speelde met wit tegen Walter Schram, bijna op de dag af 3 jaar nadat ze elkaar voor het laatst aan het bord troffen. Er ontwikkelde zich een Siciliaanse opening waarin Schram op de 9e zet verzuimde gebruik te maken van een foute ontwikkelingszet van Roothaan. Toen hij dit wilde compenseren door iets te enthousiast te gaan aanvallen, verspeelde hij een pion. Roothaan had echter voor de partij al aangegeven dat ze door drukte op haar werk niet optimaal geconcentreerd was en dit begon zich te wreken. “Om tien uur ging het licht uit”, zei Roothaan na afloop. Eerst veroverde Schram de pion terug en kreeg vervolgens het loperpaar van Roothaan in de schoot geworpen. Toen Roothaan dacht toch wat aanvalsspel te kunnen ontwikkelen door haar pionnen te laten opstomen, ontstond er veel ruimte achter haar linies. Schram maakte daar dankbaar gebruik van. Een verkeerde afruil zou haar een dame voor een toren kosten en dat was voor haar het moment om op te geven. Weer zwarte winst dus!

Stand aan kop:
1.	Krishnasing 	944
2.	Duister		758
3.	Timmerman 	757
4.	Lambrechts 	683
5.	Kok 		679
6.	Burger 		631
7.	Van der Braak 	544
8.	Spijkerman 	515
9.	Kruiswijk 	513
10.	Pelter 		504

2 comments

  1. Mooi stuk Ton,
    Foutje van mij: het moet zijn “Dame op b6 en Loper op c5”, op dezelfde diagonaal dus, gericht op f2.

Comments are closed.