2006

Zure druiven en zoete overwinningen bij schaakvereniging

Marco Meijer heeft na drie speelronden de leiding genomen in interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Zelf versloeg hij Jarno Witkamp, terwijl de andere leiders na twee ronden verloren (Thijs Michels), remise speelden (Jan Overbeek) of afwezig waren (Waldemar Moes). Martijn Benschop en Ashley Krishnasing plaatsten zich voor de tweede ronde van de bekercompetitie.

Meijer en Witkamp speelden een scherpe partij waarbij Witkamp een kwaliteit offerde om met zijn zwarte pion op f2 binnen te komen. De pion kon even later weer veroverd worden door Meijer die een nieuw offer en een aanval op zijn koning makkelijk kon pareren.
Thijs Michels was de competitie goed begonnen met twee overwinningen. In Dik van Leeuwen trof hij een ditmaal een sterke tegenstander. Een kleine aarzeling in de opening kostte het centrum en dat zorgde voor onoverkomelijke problemen.

Arthur Vlug en Jan Overbeek speelden de langste partij van de avond. Overbeek dacht heel goed uit de opening te komen, maar Vlug verdedigde zich verrassend. Overbeek had inmiddels zo veel tijd verbruikt dat hij na zet 15 al in tijdnood was. Er werd afgewikkeld naar een interessant eindspel van vijf pionnen en paard tegen drie pionnen en toren. In de analyse leek Vlug met de toren nog goede kansen te hebben, maar hij stelde zich tevreden met remise.
De snelste partij werd gespeeld door Ger Oldekamp en Peter van de Veer. Nadat Oldekamp het nodige had weggegeven gaf hij de partij op. Opvallend was het dat Van de Veer dit keer de enige zwartspeler was die wist te winnen, terwijl vorige week juist slechts één witspeler het zoet der overwinning had mogen smaken.

Zure druiven
Rien van Brummelen genoot achter het bord zichtbaar van een portie druiven. Op het bord waren de druiven echter zuur. Ton Koekkoek wist eerst twee pionnen en vervolgens een toren te veroveren met een familieschaakje. George van Tent kent een uitermate goede seizoensstart. Door zijn overwinning op Peter Vegter staat Van Tent nu zelfs vijfde in het voorlopige klassement. Daarin heeft Pascal Losekoot nu ook weer een plekje in de toptien gevonden. In zijn eerste partij van het seizoen versloeg hij Ramses van Dijen. Deze liet de clubkampioen na de partij nog wel even zien hoe hij de winst nog sneller had kunnen bereiken.

Eerste
Jeugdlid Levente Vervoort behaalde zijn eerste overwinning in de seniorencompetitie door in een snelle partij Hans van Briemen te verslaan. Ook Johan Vermulst en Bert van Klingeren haalden hun eerste overwinning deze cyclus, door respectievelijk Wim van Teutem en Daan Michiels de baas te blijven. Rienk Andriessen en Rob Boss behaalden hun eerste punten door hun spannende partij in remise te laten eindigen. Het duel tussen de dames Ensink en Paalman werd door de eerste gewonnen.

In de eerste ronde van de beker werden er twee partijen gespeeld. Michiel van Schaik was al snel ontevreden met zijn stelling, zodat tegenstander Martijn Benschop kon profiteren en door gaat naar de volgende ronde. Ashley Krishnasing en Vincent Pandelaar speelden een lange partij met wisselende kansen. Pandelaar had ondanks dat hij kwaliteit achterstond een goede koningsaanval. Een fout kostte hem echter de partij en een plaats in de volgende ronde.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Meijer  	- Witkamp	1-0
Vlug    	- Overbeek	remise
Van Leeuwen	- T. Michels	1-0
Oldekamp	- Van de Veer	0-1
Van Tent	- Vegter	1-0
Koekkoek	- Van Brummelen	1-0
Losekoot	- Van Dijen	1-0
Vervoort	- Van Briemen	1-0
Andriessen	- Boss  	remise
Vermulst	- Van Teutem	1-0
Ensink   	- Paalman	1-0
Van Klingeren	- D. Michels	1-0

Beker

Benschop	- Van Schaik	1-0
Krishnasing	- Pandelaar	1-0

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Meijer	30
2. Overbeek	28
3. Moes 	26
4. Van Leeuwen	26
5. Van Tent	26
6. Witkamp	23
7. T. Michels	23
8. Van de Veer	23
9. Koekkoek	23
10. Losekoot	23

Vrijdag wordt de vierde ronde van de competitie gespeeld in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De partijen beginnen om 19.45 uur. De jeugd is al een uur eerder aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Op dinsdag kan er ook worden geschaakt in Le Maire op de Brink. Dat kan deze week ook op zaterdag! Van 11.00 tot 16.00 uur is er een schaakmarkt op De Brink met vele activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer