Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Zomerse schaakavond

Zomerse schaakavond

Het weer stond er goed naar. De jeugd had er weer zin in. Een massale opkomst was best opmerkelijk. Ware het ook dat er vanavond examens op het programma stonden van de stappenmethode voor een heel aantal jeugdigen bij de Baarnse schaakvereniging.

Warmte en zweten

Het was eventjes zweten. Zowel het warme weer als persoonlijke omstandigheden vertraagde de opstart. Er kon wat extra zon gevangen worden, voordat de vervangende barman Ton de gezellige sfeer er weer volledig in kon brengen.

Intern senioren, schaken en voetbal

Hoewel een aantal liever niet de voetbal wedstrijd Nederland-Letland wilde missen, was de rest van de concentratie volledig bij de schaakpartij aanwezig. Een uitzondering hiervan was de partij Eble Mink tegen Johan Vermulst. Mink gaf in de analyse aan zijn speelstijl volledig herzien te hebben. Hoewel het tempo hoog lag, gaf Mink toch de voorkeur aan koningsveiligheid voordat hij de aanval zou openen. Deze strategie pakte goed uit, want Mink kon al gauw de vruchten oprapen na de overwinning en met een goede smaak genieten van de voetbalwedstrijd op televisie.
Erik van Lier leek er ook erg veel zin in te hebben tegen Suzan Roothaan. Vol agressie gingen de witte koningsvleugelpionnen hun onsterfelijke opmars tegemoet. Roothaan kon daartegenover wel een loper centraal op het bord neerzetten om de boel goed onder controle te houden. Na de afwikkelingen bleek Van Lier een stuk meer over te houden, maar moest eventjes later toch bijtrekken. Een verre vrijpion bleek toch te ver doorgelopen te zijn van Roothaan. De wedstrijd werd bezegeld met een gelijk einde.
Iets minder goed af liep het bij de partij tussen Isaac Schipper tegen Rienk Andriessen. Lange tijd leek het erop dat Schipper het volle punt zou gaan noteren. Materiaal overwicht en erg veel activiteit waren niet afdoende, want na het overzien van een matdreiging liet Schipper zich toch het kaas van zijn boterham eten en ging de winst naar een goed verdedigende , en wel oplettende, Andriessen.

In Schipper-Andriessen wilde het Schipper niet lukken de winst te vinden.  Foto Henri Spijkerman
In Schipper-Andriessen wilde het Schipper niet lukken de winst te vinden.Als u op de foto klikt, kunt u ‘mat in twee’ proberen op te lossen met zwart aan zet! Foto Henri Spijkerman

Warmte slaat toe in de middenmoot

Maar nog meer spanning zat er in de partijen van de spelers in de middenmoot. Zit er misschien wel een plaats in voor een eindklassering in de top 15? Thijs Michels en Mario Lambrechts streden in ieder geval wel om een gelijkwaardige plaats. En beide heren lieten zien tot alles in staat te zijn. Thijs Michels had zijn voordeel bijna tot het maximale bereikt. Het zenuwslopende van een lange schaakpartij In combinatie met het warme weer maken het dan niet makkelijk om dit vol te houden tot het eind van de partij. Lambrechts bleef secuur verdedigen en ook hier werden de punten gedeeld.

Hier leek ook sprake van te zijn bij de partij tussen Rien van Brummelen en Conrad Keijzer. Beide heren leken een ongelijksoortige aanval te hebben over de witte en zwarte velden. Van Brummelen kon dit keer echter meer profiteren nadat de Koning van Keijzer aan de wandel ging in het midden van het bord.
Thur Breukers en Bert van Klingeren vonden het ook wel voldoende voor deze avond, nadat de stukken dermate vereenvoudigd waren en dat remise een goede overeenkomst was.

Zenuwslopende partijen in de top!

Dat de strijd om het clubkampioenschap al gestreden is wil niet zeggen dat er in de top niet meer gestreden wordt. Ed Duister had zojuist aangegeven spijt te hebben van een gambiet dat eerder niet lukte in een variant van de Tarrasch van de Franse verdediging (1. e4 e6). Nu koos Duister tegen Marco Meijer een ander gambiet in de Sicilaanse opening: het morra gambiet. Meijer liet zien volledig op de hoogte te zijn van deze variant en kwam er goed uit. Maar Duister probeerde uit alle macht er nog scherpte in te brengen. De complexheid van de stelling ging menig schaaktoeschouwer de pet te boven, maar het was Meijer die de orde in zijn voordeel kon beslissen.

Pascal Losekoot speelde een instructieve partij tegen de leergierige Rob Boss. Na het thema ‘Koning in het midden’ in een van zijn trainingssessies behandeld te hebben, kon Losekoot nauwkeurig aantonen wat hier het gevaar van is als er dan ook nog eens lijnen worden geopend.

Alles behalve de zojuist genoemde partij, was de partij tussen Henri Spijkerman en Ashley Krishnasing. Spijkerman speelde eerder in het seizoen met omgedraaide kleuren tegen Krishnasing naar perfecte hand het London System. Dit keer ging de afschot naar Krishnasing die opende met 1. Pf3. Het verdedigen verliep moeizaam bij Spijkerman en langzaam maar zeker bouwde Krishnasing zijn voordeel uit. Toen het open goal was, schoot Krishnasing onder tijdsdruk mis en gaf de verdedigingskansen terug aan Spijkerman. Tot in de laatste minuten van de avond werd er gevluggerd, maar het wilde Spijkerman niet lukken staande te blijven.

Uitslagen 34e ronde interne competitie

Krishnasing – Spijkerman 1-0
Losekoot – Boss 1-0
Duister – Meijer 0-1
Van Klingeren – Breukers remise
Michels – Lambrechts remise
Van Brummelen – Keijzer 1-0
Van Lier – Roothaan remise
Schipper – Andriessen 0-1
Mink – Vermulst 1-0

2 comments

  1. Met aandacht voor de barman en jeugd, leuk geschreven. en uiteraard weer opgevrolijkt met mooie foto`s.Ga zo door!

Comments are closed.