2008

Witte schakers voelen zich al thuis in De Leuning

Het was nog even wennen voor de meeste leden, maar de schakers die met wit speelden, voelden zich kennelijk het snelst thuis in De Leuning, de nieuwe speellocatie van onze vereniging.Afgelopen vrijdag startte het nieuwe schaakseizoen. Na bijna 47 jaar trouw in Het Brandpunt te hebben geschaakt, moesten de schakers er wel even aan wennen om niet naar de Oude Utrechtseweg te gaan, maar naar de Oranjestraat. Dienstverleningscentrum De Leuning is namelijk het nieuwe speelhonk van de schaakvereniging. Nadat voorzitter Meijer een welkomstwoord had gesproken en wedstrijdleider Lensink de loting voor de eerste wedstrijden had verricht, konden de schakers een tafeltje uitzoeken.

Even wennen
Na een welverdiende vakantie, met voor de meesten wat geringere schaakactiviteiten, werd uitgerust aan de eerste ronde van de interne competitie begonnen. Het was wel even wennen: andere zaal, andere tafels, andere stoelen, andere verlichting, andere bar en een heel andere omgeving. Maar al gauw zat iedereen geconcentreerd op zijn schaakbord te turen. Pascal Losekoot moest duidelijk ook wennen, want tegenstander Paul Evers kwam beter uit de opening en stond in het eindspel zelfs een pion voor. Hoewel Losekoot ook nog in tijdnood zat, stelde Evers remise voor. De meervoudig voormalig clubkampioen – niet geheel zeker van zijn kansen – accepteerde het voorstel. Een resultaat waar Evers best trots op kan zijn, maar misschien had er zelfs meer in gezeten.

Wit voelt zich thuis
Opvallend was dat geen enkele zwartspeler zijn partij in winst kon omzetten. Zwartspeler Ton Koekkoek, die zich bijna de hele partij op verdedigen moest concentreren – en dat secuur deed -, mocht uiteindelijk niet klagen met het remiseresultaat tegen Hans van Briemen. De eveneens met zwart spelende Peter van de Veer mocht helemaal niet klagen over de remise die hij tegen Reinier Schaap speelde. Voor Schaap had er meer in gezeten. Rob Boss leek de enige zwartspeler die een partij zou gaan winnen. In de langste partij van de avond stond hij in het eindspel twee pionnen voor en kon druk zetten op de stelling van Rien van Brummelen. Met één verkeerde zet gaf Boss het initiatief echter volledig weg en kon witspeler Van Brummelen toch triomferen. De andere witspelers kregen het ook beslist niet cadeau, maar zegevierden allemaal. Een gedenkwaardige start van een nieuw schaakseizoen in een nieuwe speelzaal: voor zwartdenken voorlopig geen plaats.Uitslagen van de 1 ste ronde
Uitslagen

Evers – Losekoot		remise
Van Voorthuizen – Vegter	1-0
Schaap – Van de Veer		remise
Van Briemen – Koekkoek	    remise
Van Brummelen – Boss		1-0
Meijer – Oldekamp		1-0
Moes – Brantjes		    1-0
Lensink – Van Klingeren	    1-0
Overbeek – Michels		1-0
Wiegers – Andriessen		1-0

Vrijdag wordt de traditionele simultaanwedstrijd door de kampioen van de vereniging gegeven. Dit keer mogen alle seniorleden het dus opnemen tegen Jarno Witkamp. Aanvang 19.45 uur en plaats van handeling is dus wederom dienstverleningscentrum De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn.
Wist u trouwens dat 50-plussers ook elke woensdagochtend in De Leuning kunnen schaken? En ook elke dinsdagavond (voor 18-plussers) in café De Verfrissing aan de Oosterstraat? Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij Jan Overbeek, secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, telefoon 035 5421504 en op www.baarnseschaakvereniging.nl
—Ton Koekkoek