2005

Witkamp en Van Leeuwen sluiten schaakcompetitie goed af

Dat Pascal Losekoot clubkampioen zou worden stond al enkele weken vast. Nadat hij ook al de eerste twee cycli op zijn naam had geschreven kon ook de winst in de derde cyclus hem niet meer ontgaan. Bij afwezigheid van Losekoot was het in de laatste ronde vooral de vraag wie de ereplaatsen achter hem zou opeisen. In de derde cyclus werden dat Dik van Leeuwen en Simon van Voorthuizen; in het overall klassement Jarno Witkamp en Marco Meijer.

In de partij tussen Jarno Witkamp en Marco Meijer draaide het om de dame. Witkamp dirigeerde dit stuk naar de koningsstelling van Meijer. Daar ging er niet alleen aanvallende kracht uit van de dame, maar moest Witkamp ook goed oppassen dat ze niet ingesloten zou raken. Om de stelling te vereenvoudigen ruilde hij een aantal stukken, maar het bleef gevaarlijk van beide kanten. In tijdnood dacht Meijer van het zelfde principe (stukken ruilen) gebruik te kunnen maken, maar in plaats van terug te slaan, besloot Witkamp mat te zetten.

Dik van Leeuwen en Robin van Kampen speelden een interessante partij, waarbij de tweede plaats in de cyclus de inzet was. Van Kampen stond bijna de gehele cyclus op deze positie en wilde die uiteraard graag verdedigen. Hij trok daarom ten aanval met zijn pionnen op de koningsvleugel. Nadeel was dat zijn koning wat onbeschermd kwam te staan. Van Leeuwen probeerde daarom het centrum te openen en zo de witte koning onder vuur te nemen. In tijdnood moest Van Kampen zich vooral verdedigen. Met een leuke combinatie (uitschakelen verdediger) won Van Leeuwen de dame en de partij.

In de laatste ronde van de competitie zagen we nog veel meer combinaties op de diverse borden terugkomen. Zo was de partij tussen Ramses van Dijen en Arthur Vlug al snel beslist wegens een dreigende penning. Vlug sloeg een stuk van het bord en als Van Dijen die met zijn dame zou terugslaan dan kon Vlug die met zijn loper aanvallen terwijl de koning daarachter op dezelfde diagonaal stond. Ook Rienk Andriessen kon een penning gebruiken tegen Peter Vegter. Dat kostte materiaal en even later de partij.

Michiel van Schaik paste een aftrekaanval toe in zijn partij tegen George van Tent. Hij sloeg met zijn paard van f6 een paard op e4, waardoor zijn loper van g7 tevens de dame op c3 aanviel. Even later kon Van Schaik ook nog een dubbele aanval toepassen door met zijn loper een dame en een toren aan te vallen. Dit materiaalverlies werd Van Tent te veel.

Andere partijen werden meer in het eindspel beslist. Zo hield Ton Koekkoek het lang uit tegen Waldemar Moes. Er waren in het middenspel wellicht zelf goede aanvalskansen geweest. Het pionneneindspel wat overbleef was voor Moes eenvoudig te winnen. Ger Oldekamp leek regelrecht op de overwinning af te gaan tegen Johan Vermulst. Oldekamp creëerde een vrijpion meer, liep ermee naar de overkant en dwong Vermulst zijn paard voor de pion te geven. Een blunder (dame weggeven) kostte alsnog de partij.

Daan Lensink probeerde met twee vrijpionnen naar de overkant te stormen. Het was zijn enige kans, want op dat moment stond hij al een stuk achter tegen Simon van Voorthuizen. Deze verdedigde zich echter goed en wist de overwinning binnen te halen. Dat bracht hem verrassend naar de derde plek in de cyclus.

Rien van Brummelen ging met vrijwel al zijn stukken op de koningsstelling van mevrouw Ensink af. Het resultaat kon natuurlijk niet uitblijven, zodat de overwinning naar Van Brummelen ging. Hans van Briemen en Reinier Schaap speelden de enige remise van de avond. De stelling was ook in evenwicht, met dit verschil dat de koning van Van Briemen wel erg ver in de vijandelijke linie stond. Schaap probeerde hier nog wel gebruik van te maken, maar Van Briemen had de list door, zodat de puntendeling verdiend was.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Van Kampen	- Van Leeuwen	0-1
Witkamp	    - Meijer	1-0
Van Voorthuizen	- Lensink	1-0
Van Dijen	- Vlug  	0-1
Moes  	- Koekkoek	1-0
Vermulst	- Oldekamp	1-0
Van Tent	- Van Schaik	0-1
Van Briemen	- Schaap	remise
Andriessen	- Vegter	1-0
Van Brummelen	- Ensink	1-0

Eindstand na de 12e ronde
Stand

1	Losekoot	100
2	Van Leeuwen	86
3	Van Voorthuizen	85
4	Van Kampen	84
5	Vlug  	84
6	Overbeek	83
7	Moes  	83
8	Witkamp  	83
9	Meijer 	82
10	Van Schaik	72
11	Lensink 	71
12	Vermulst	70
13	Van Dijen	69
14	Pandelaar	69
15	Raudenbusch	69
16	Van de Veer	69
17	Andriessen	67
18	Van Brummelen	67
19	Koekkoek	65
20	Oldekamp	65
21	Boss  	65
22	Van Briemen	63
23	Schaap 	60
24	Meeuwissen	58
25	Van Tent	53
26	Krishnasing	49
27	Vegter  	45
28	D. Michels	44
29	Van Teutem	42
30	De Groote	38
31	Ensink 	35

Vrijdag staat in het teken van het WK duel Nederland-Ivoorkust. Na de wedstrijd wordt er gewoon geschaakt in Het Brandpunt, vanaf een uur of acht. Er worden partijen gespeeld voor de zogenaamde Uur- en snelschaakcompetitie. Meer informatie is de vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer