Intern, Uitgelicht

Wit begint en wint

Wit begint en wint

Een bekende schaak”wijsheid” maar deze werd afgelopen vrijdag in de derde ronde van de interne competitie maar weer eens gelogenstraft. Want van de 11 partijen werden er 6 door de zwartspeler gewonnen. Sowieso was er duidelijk veel strijdlust want geen enkele partij eindigde in remise.

Reuzendoders?

In het begin van het seizoen komt het vaak voor dat mensen tegenstanders krijgen die eigenlijk te sterk voor ze zijn. En dat gebeurde nu ook. In zulke gevallen wil er nog wel eens een reuzendoder opstaan maar dat was deze avond niet het geval.

Zo trof Suzan Roothaan de nummer 2 van de competitie, David Knight. Ze weerde zich moedig maar uiteindelijk bleek het ratingverschil van ruim 700 punten toch te veel van het goede.

Rob Boss had de pech dat Ashley Krisnasingh, meervoudig clubkampioen, deze avond besloten had toch maar een partijtje mee te spelen in de interne competitie. Boss weerde zich kranig maar nadat hij eerst een pion en toen een kwaliteit achter kwam te staan was er geen redden meer aan.

Ook Mario Lambrechts trof in Ed Duister een tegenstander die normaal gesproken wat te sterk voor hem is. Lambrechts kwam wat passief uit de opening en zag geen kans te rokeren. Toen de torens van Duister de witte stelling binnendrongen was het al snel over.

Eble Mink werd gekoppeld aan Henri Spijkerman, 1e bordspeler van Baarn 2. Al vroeg in de partij gaf Mink een paard weg. Spijkerman wist niet meteen de beste voortzetting te vinden maar zijn stelling bleek toch te sterk.

Nieuwkomers

Hens Albarda werd eind vorig seizoen lid van de vereniging. En won toen 3 van de 4 partijen die hij speelde. Maar de enige die hem vorig jaar versloeg, Thijs Michels, was deze avond zijn tegenstander. Het woord Angstgegner is misschien wat te vroeg om te gebruiken maar wederom ging de partij voor Hens verloren.

Christian Krijnen speelde zijn tweede partij op de club nadat hij de eerste gewonnen had. En trof als tegenstander Walter Schram. De laatste verprutste met zwart zijn opening, voor hem de toch redelijk bekende Petroff, volkomen. Krijnen wist echter de juiste voortzetting niet helemaal te vinden en zodoende kon Schram terugkomen in de partij. Schram won eerst een kwaliteit en even later zag Krijnen over het hoofd dat zijn nog resterende toren in stond. Einde partij.

Top

Jan Timmerman had zijn eerste 2 partijen van het seizoen gewonnen en stond op een zeer nette 4e plek. Maar trof nu 9-voudig clubkampioen Pascal Losekoot. Jan opende met wit met een scherpe variant van het Siciliaans, de Grand Prix opening. Onderdeel van die variant is wel dat wit scherp moet blijven spelen. En dat liet Timmerman toch een beetje na zodat Losekoot ruimte in kon gaan nemen. Met een paar zeer sterke zetten wist Losekoot Timmerman zodanig onder druk te zetten dat er na verlies van een pion en een kwaliteit weinig anders meer op zat voor Timmerman dan op te geven.

Intern_0302

Middenmoot

De partij tussen Henk Meeuwissen en Bert van Klingeren was verrassend snel afgelopen. Reeds rond een uur of negen gingen de stukken al weer in de doos en kon Meeuwissen een winstpartij achter zijn naam schrijven. Die hem tevens in de top 10 van de huidige stand bracht.

Martijn Kruiswijk had na zijn sterke seizoen van vorig jaar in de eerste 2 ronden zeer sterke tegenstanders getroffen en verloor beide partijen. En was daardoor op een voor hem zeer ongebruikelijke voorlaatste plek in de rangschikking beland. Vanavond trof hij de rode lantaarndrager, Martin Bunschoten. Die was niet bestand tegen de drang van Kruiswijk om maar weer eens een partij te winnen.

Geertien de Vries, verliezend bekerfinalist van vorig seizoen, nam het op tegen Conrad Keijzer. Keijzer weerde zich kranig maar na pion-en stukverlies viel de stelling niet meer te verdedigen. De Vries speelde zich met deze overwinning ook nog eens in de top 5.

Reinier Schaap en Erik van Lier hadden hun eerste partij van het seizoen beiden verloren. Van Lier bleek het meest gebrand op een overwinning en won de partij.

Intern_0303

Uitslagen ronde 3

Timmerman –  Losekoot                0-1
Knight – Roothaan                         1-0
Boss – Krishnasing                        0-1
M Lambrechts – Duister               0−1
De Vries – Keijzer                          1−0
Michels – Albarda                          1−0
Meeuwissen – Van Klingeren       1−0
Spijkerman – Mink                        1−0
Schaap – Van Lier                        0−1
Bunschoten – Kruiswijk                0−1
Krijnen – Schram                          0−1

Stand aan kop

 1. Losekoot
 2. Knight
 3. Breukers
 4. Krishnasing
 5. De Vries
 6. Raudenbusch
 7. Duister
 8. Timmerman
 9. Kok
 10. Meeuwissen

9 comments

 1. Met dank aan Henri voor de foto’s en het commentaar bij de partij van hemzelf en die van Mario tegen Ed.

 2. Het is eerder ‘Walter Schram begint en wint’ 🙂

  Top!

 3. Top artikel! Ondanks dat ik nog niet live heb kunnen genieten van de clubavond, kan ik zo toch nog meegenieten.

 4. Een ding viel me op:
  Hans won 3 van de 4 partijen en Thijs was de enige die hem versloeg en ook nu weer. Ergens wringt het of zie ik het verkeerd? Misschien bedoel je het juist anders. Verder is het heel leuk om te lezen ook al doe je zelf niet mee.
  Rien

  1. Wat wringt er dan Rien? De enige partij die Hens vorig seizoen verloor was tegen Thijs en nu verloor hij weer van Thijs.

Comments are closed.