Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Winst voor 2e team

Winst voor 2e team

Afgelopen vrijdag traden we aan tegen En Passant 5 uit Bunschoten. Nadat we in de vorige ronde afgedroogd waren door het 4e team van hen, viel er wat recht te zetten.

We kampten met 2 uitvallers, maar die plekken werden uitstekend ingevuld door Martijn Kruiswijk en Simon van Voorthuizen.
Thur Breukers ging aan het 4e bord met wit in zijn bekende stijl als een speer naar de overkant en won een volle toren. Het advies om de 1e 15 zetten goed door te komen sloeg hij met succes dus in de wind. Martijn Kruiswijk als invaller met zwart aan het 7e kreeg Caro-Kann op het bord waardoor hij niet meer kon rokeren en ook nog 2 dubbel geïsoleerde c-pionnen overhield. Toch hield hij er in het middenspel een licht overwicht aan over en met 4 paarden was het een zeer dynamische partij. Martijn kwam als eerste met een paard achter de pionnen en kon afwikkelen naar winst.
Onze 2e invaller, Simon van Voorthuizen speelde pas weer na een half jaar een partij in competitieverband. Hij speelde het Siciliaans in de Najdorf-variant met zwart, kreeg een kleine plus, bouwde die verder uit en met hulp van zijn tegenstander schreef hij ook een vol punt bij. Dat zag er goed uit voor Baarn 2, 3-0 voor, dat was lang geleden.

De hoogste 4 borden zorgden voor 2,5 punt...
De hoogste 4 borden zorgden voor 2,5 punt…

Walter Schram kon aan bord 8 met wit in een Franse opening een half punt bijschrijven vanwege zetherhaling. Bij een eindspel met ieder 6 pionnen en een toren ligt dat ook wel voor de hand. Ton Koekkoek zorgde aan bord 6 voor de winst, 4½-½, opdracht geslaagd, 2 wedstrijdpunten voor behoud in de 2e klasse. We zijn er nog niet maar de start is 300% beter dan vorig jaar. Ton ruilde weliswaar verkeerd waardoor hij veel last had van een loper, maar vanwege een onhoudbare vrijpion kwam hij steeds beter te staan. Toen de koning van zwart gedwongen op de achterste rij kwam te staan, werd het mat in één.

En de laagste 4 ook!
En de laagste 4 ook!

Hierna gooide Rien van Brummelen roet in het eten door een ogenschijnlijk simpele aanval te onderschatten, waardoor hij een pion verloor op de b-lijn en niet meer kon rokeren. Toen hij daarna ook nog een echt foute zet deed, was opgeven de enige optie. Jan Timmerman aan bord 2 speelde een prima partij tegen een jeugdlid van En Passant met een rating van 1433. Uit ervaring weten we dat dit niet alles zegt en dat bleek ook aan het eind. De jongeman offerde een toren en zette Jan daarna schaakmat. Oef, dat was slikken.
Toen was het 4½-2½ en alleen Henri Spijkerman speelde nog aan het 1e bord. Een erg afwijkende opening kostte Henri veel tijd. Na 15 zetten kwam hij eruit en stond het gelijk. Omdat daar niet veel meer in zat en we de wedstrijd al gewonnen hadden, besloten ze tot remise. Eindstand 5-3, dat smaakt naar meer, 9 februari naar Paul Keres.

Auteur en foto’s: Rien van Brummelen

10 comments

 1. Mooi verslag weer Rien! Kleine correctie op de partij van Martijn: als het goed heb gezien kon juist zijn tegenstander na Dameruil niet meer rokeren en bleef met twee geïsoleerde c-pionnen zitten. Martijn zette hem bovendien ook nog fraai mat.

  1. Walter, Martijn speelde met zwart en noteert op zijn verslag 4.Dxd1, Kxd1.
   Dan concludeer ik dat Martijn met zijn dame op d1 de dame van de tegenstander heeft geslagen waardoor die met zijn koning terug moest slaan en dus dan niet meer kon rokeren. Als het anders is hoor ik dat graag van Martijn.

   1. De zet moet natuurlijk 4…..Dxd1, 5. Kxd1 zijn, maar dat snapten jullie allemaal natuurlijk ook al.

    1. Klopt helemaal Rien, maar zo staat het dus niet in het verslag.

 2. Die uitgelichte foto miste ik (daarom had ik geen uitgelichte foto geplaatst, want die andere twee foto’s waren daar minder geschikt voor). Waar komt die nu ineens vandaan?

 3. Prima resultaat en mooi artikel! En die uitgelichte foto Ton is een kwestie van een vinkje onder de motorkap 🙂

  1. Dat had ik in mijn digitale opleiding bij Pascal al vele malen geleerd (en 1x minder) vergeten, maar ik bedoel: wie heeft die foto gemaakt?

   1. Ik denk Pascal, Rien maakt volgens mij geen selfies. Pascal?

Comments are closed.