Beker (intern), Intern, Volwassenen

Wilde schaakavond

De eerste partij was al om half negen klaar, de laatste pas om half twaalf. Tussendoor werden vrijdagavond allerlei wilde schaakpartijen gespeeld. Aan het eind van de avond was duidelijk dat Pascal Losekoot de leiding heeft genomen in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.

Jeugdtalent Menno Muller begon deze competitie sterk, maar leed afgelopen vrijdag zijn derde nederlaag in successie. Vorige week was Thijs Michels al te sterk voor hem. Dit keer moest hij tegen Mario Lambrechts de punten laten liggen. Lambrechts opende al snel de jacht op de dame van Muller. Na een wilde achtervolging lukte het hem die in te sluiten en te slaan. Die tegenvaller kwam Muller niet meer te boven.  Nieuwkomer Lambrechts begon aarzelend aan deze competitie, maar is inmiddels al zes wedstrijden (waarvan slechts één remise) achter elkaar ongeslagen. Zonder meer  een aanwinst voor de schaakvereniging.

Wilde bekerstrijd

De bekerpartij tussen Rien van Brummelen en Ton Koekkoek leek snel in het voordeel van eerstgenoemde te verlopen. Maar het werd toch nog een wilde partij. Ondanks een stuk minder en een enorme matdreiging wist Koekkoek bijna eeuwig schaak of zelfs mat te realiseren. Zo ver liet de attente Van Brummelen het net niet komen. Na deze echte bekerstrijd gaat Van Brummelen door naar de achtste finales van de B-groep. Mario Lambrechts had zich daarvoor een week eerder al geplaatst ten koste van Erik van Lier.

Wilde strijd om koppositie

Al vanaf ronde 2 voerde Daan Lensink de ranglijst van de interne competitie aan. Daar kwam in de 13e competitieronde verandering in. Zelf verloor de koploper van Yme Brantjes, terwijl concurrent Pascal Losekoot een overwinning behaalde op Jan Timmerman. Dat leverde genoeg punten op voor Losekoot om de leiding over te nemen. Maar die strijd is nog lang niet beslist. Clubkampioen Ashley Krishnasing komt na een aarzelende start ook weer in beeld. Na zijn zege op Kasper Wiegers is hij al naar plaats vijf gestegen.

Verrassingen in de staart

Martijn Kruiswijk leek tegen Martin Bunschoten op een reguliere overwinning af te stormen. Dat je tot en met de laatste zet moet opletten, bleek wel toen Bunschotens koning geen kant meer op kon en hij ook geen andere zetten meer kon doen. Een onaangename verrassing voor Kruiswijk, want pat levert slechts remise op. Ondanks die verrassende puntenbijtelling bleef Bunschoten op de laatste plaats staan, want zijn grootste concurrent voor de rode lantaarn – Isaäc Schipper – won zijn eerste partij deze competitie. Die overwinning van Schipper mag best verrassend genoemd worden. Hij speelde een sterke partij tegen Rienk Andriessen en de toren-paard combinatie van Schipper bleek sterker dan de toren-loper combinatie van Andriessen. Mees Heeringa boekte een belangrijke overwinning op Ger Oldekamp.

Kortste en langste partij

Al om half negen stopten Henk Meeuwissen en Thur Breukers de schaakstukken terug in de doos. Een fout in de opening werd door Breukers snel afgestraft. De langste partij van de avond kwam op naam van Michiel van Schaik en Thijs Michels. Van Schaik speelde pas zijn eerste partij voor de interne competitie; daarvoor had hij uitsluitend in externe competitiewedstrijden gespeeld. Het werd meteen een boeiend duel. Beiden kwamen in tijdnood, maar maakten geen grote fouten. Op het laatste moment zag Michels echter een matdreiging over het hoofd en die werd hem fataal.

Henri Spijkerman en Rob Boss speelden ook een lange partij. Uiteindelijk vond Spijkerman een gaatje en kon zijn tweede zege van dit seizoen bijschrijven.

Alle uitslagen ronde 13:

Brantjes – Lensink                       1-0

Timmerman – Losekoot              0-1

Wiegers – Krishnasing                0-1

Van Schaik – Michels                  1-0

Spijkerman – Boss                       1-0

Meeuwissen – Breukers 0-1

Muller – Lambrechts                  0-1

Oldekamp – Heeringa                0-1

Schipper – Andriessen                1-0

Bunschoten – Kruiswijk               remise

Beker, voorronde groep B:

Van Brummelen – Koekkoek      1-0

Stand aan kop:

  1. Losekoot                         500
  2. Lensink                           483
  3. Meijer                             426
  4. Duister                           387
  5. Krishnasing                    367
  6. Brantjes                         358
  7. Timmerman                   330
  8. Van Brummelen            328
  9. Van Voorthuizen           305
  10. Van Schaik                     295

Vrijdag 27 december wordt het traditionele Banketbakkerij Veldhuizen Oliebollentoernooi gespeeld. De jeugd heeft gewoon clubavond. De interne seniorencompetitie wordt hervat op 3 januari 2014.