2005

Weinig verrassingen in de derde cyclus

Uit de derde en vierde ronde van de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse schaakvereniging zijn eigenlijk weinig spectaculaire ontwikkelingen te melden. Konden in de tweede cyclus spelers als Van Tent en Van Briemen zich nog eens in of nabij de top 10 laten gelden, zijn het aan het begin van de laatste cyclus van dit seizoen toch vooral de traditionele toppers die de dienst uitmaken. Dit neemt niet weg dat de partijen op zich wel interessant zijn. Vooral de strijd om de beker begint nu toch wel spannend te worden.

Marco Meijer werd voor de beker nipt uitgeschakeld door Robin van Kampen door een geforceerde remise met eeuwig schaak. Robin had een op het oog gewonnen eindspel, maar omdat de Koning van Marco geen vrij veld meer had en zijn pionnen vastgezet waren, kon hij eeuwig schaak afdwingen door zijn overgebleven toren eindeloos aan de zwarte koning te blijven offeren. Bij remise geldt de regel dat degene met de laagste rating verder bekert. Marco had op dat moment 7 punten meer dan Robin en moest ondanks de slimme vondst de kans op de beker aan Robin afstaan.

Deze uitslag heeft wel als resultaat dat Marco en Robin gezamenlijk de nummer 1 en 2 posities voor de interne competitie in deze cyclus delen.

Remises lijken onbevredigend, maar niets is minder waar. De remise van Van Tent op Oldekamp mag duidelijk gezien worden als een overwinning voor Van Tent.
Evenals de remise van Van Voorthuizen tegen Vlug. Een remise tegen een speler met aanzienlijk hogere rating is altijd een bevredigend resultaat.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Vlug			-Pandelaar		remise
Losekoot		-Moes			1-0
Meeuwissen		-Van Voorthuizen	0-1
Oldekamp		-Van Tent		remise
Van Briemen		-Andriessen		0-1
Vegter			-Van Leeuwen		0-1

Uitslagen van de 4e ronde
Uitslagen

Meijer			-Van Kampen		remise
Overbeek		-Losekoot		0-1
Koekkoek		-Raudenbusch		0-1
Vlug			-Van Voorthuizen	remise
Van de Veer		-Andriessen		remise
Van Leeuwen	    -Oldekamp		1-0
Moes			-Van Brummelen		1-0
Schaap		    -Witkamp		0-1
Van Dijen		-Van Briemen		1-0
Van Teutem		-Ensink			1-0
Vermulst		-Lensink		0-1

Tussenstand na de 4e ronde
Stand

1	  Van Kampen	   41
2	  Meijer	   41
3	  Losekoot	   38
4	  Raudenbusch	   38
5	  Pandelaar	   32
6	  Vlug	   32
7	  Van Schaik	   30
8	  Van Leeuwen	   30
9	  Van Voorthuizen 29
10	  Overbeek	   29

—Hans van Briemen