Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Weer nieuwe koploper

Weer nieuwe koploper

Het lukte Thur Breukers vrijdag niet om zijn pas weer verworven koppositie te behouden. Jeugdlid Rogier Burger nam het stokje over. En in de bekercompetitie viel nog een verrassing.

verslag: Ton Koekkoek, foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Breukers moest het in de 10e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging opnemen tegen clubkampioen Ed Duister. In de 4e ronde had hij Duister al verslagen. Dit keer ging de partij tot het middenspel gelijk op, maar na een krap uurtje schuiven stond er wel een paard van Breukers op scherp. Breukers zag de dreiging, dacht nog even na, maar vergat de dreiging onbegrijpelijkerwijs weer en deed een andere zet. Toen zijn paard van het bord verdween, gaf hij teleurgesteld meteen op. In ronde 5 had Rogier Burger de koppositie in een rechtstreeks duel aan Breukers moet overgeven, maar deze ronde profiteerde hij optimaal van de misstap van zijn rivaal.
In zijn partij tegen Martijn Kruiswijk werd geopend met de Caro Kann-doorschuifvariant. Door afruil, inclusief vroege dameruil, ontstond al snel dynamisch spel. Wel kwam Burgers paard in een benauwde hoek te staan. Er verdwenen aan beide kanten enkele pionnen van het bord. Maar daarna wist Burger door snel de druk op te voeren een stuk te winnen door een penning. Hij speelde vervolgens rustig naar zijn zesde winstpartij van het seizoen. Bovendien nam hij nu knap de koppositie weer over.

Dirk Jan Olthof en Walter Schram maakten er een mooie partij met gewaagde zetten van. Na een gelijkopgaande partij, kreeg Schram mogelijkheden via f2, terwijl Olthofs koning nog achter de paaltjes stond. Bovendien had Schram een erg sterke loper. Maar na dameruil kwam Olthof beter te staan en het eindspel liep niet meer voor Schram. Na een fraai torenoffer kon Olthof na vele schaakjes winnen met mat.

De partij tussen Jelle Bijleveld (wit) en Ton Koekkoek begon met een geweigerd damegambiet. In het middenspel won wit een pion. In het eindspel met beiden nog dame en een toren rekende Bijleveld beter, waarna hij uiteindelijk 2 vrijpionnen kreeg op de a- en b-lijn. Koekkoek kon promotie van de a-pion niet meer voorkomen en moest opgeven.

Mario Lambrechts won al vrij snel een zwarte pion van Henk Willemsen. Even later moest Willemsen nog een pion geven, waarna Lambrechts de druk op het centrum op kon voeren. Hij kreeg vervolgens een paard op een gunstig veld, waardoor een vork dreigde op een toren en de koning van Willemsen. Laatstgenoemde zag dat wel, maar dacht een zet te ver en liet zijn toren instaan. Die was dus voor Lambrechts en Willemsen gooide meteen de handdoek in de ring. Lambrechts komt na een matig begin van de competitie eindelijk weer de toptien binnen.

Sieb Brouwer opende tegen Erik van Lier met het London-systeem. Na een redelijk gelijk opgaande partij viel Van Lier de witte koning aan op de damevleugel en Brouwer de zwarte koning op de koningsvleugel. Van Lier won uiteindelijk een toren, maar Brouwer kreeg een tegenaanval waarbij hij de dame van Van Lier wist te winnen. Einde wedstrijd voor Van Lier en al weer de tweede winstpartij voor nieuwkomer Brouwer in de drie ronden die hij tot nu toe meedeed.

In een Franse opening waar al vroeg onorthodoxe paden werden betreden, hielden Frits Kok en Conrad Keijzer elkaar in evenwicht. Nadat de dames en wat lichte stukken waren geruild, bleek dat het gevecht op de damevleugel zou plaatsvinden en toen Kok een ongenaakbaar paard op c5 kon posteren kreeg wit de overhand. Koks c-pion kon doorbreken omdat de zwarte toren op d8 niet gedekt stond, zodat zwarts d-pion niet kon slaan. Vanaf dat moment dreigde er een promotie of erger: mat. Keijzer moest opgeven.

Henk Meeuwissen liet zich door Johan Vermulst al snel overrompelen op de damevleugel met opgesloten stukken tot gevolg. Vermulst veroverde met zijn vrije stukken twee pionnen en na zorgvuldig geschuif won hij via een paardvork ook nog een toren. Meeuwissen feliciteerde Vermulst vervolgens met de winst.

In de bekercompetitie zorgde André van der Braak voor een grote verrassing door met zwart Henri Spijkerman op remise te houden en op grond van een groot onderling ratingverschil door te stoten tot de kwartfinale. Met de zet 11…Pe4?! zette hij de partij op scherp, beide dames stonden op slag in. Er volgde een hevige strijd over de dominantie van de d-lijn, maar Van der Braak slaagde er in die te winnen en een vrijpion te creëren op d3. Spijkerman moest uiterst nauwkeurig proberen om promotie van die pion te voorkomen, maar kon daarbij gedwongen zettenherhaling niet verhinderen: remise. Spijkerman was achteraf vol lof over zijn tegenstander, die hij zeker tot meer verrassingen in staat acht.

Alle uitslagen ronde 10:
Breukers - Duister 	0−1
Burger - Kruiswijk 	1−0
Olthof - Schram 	1−0
Bijleveld - Koekkoek 	1−0
Lambrechts - Willemsen 	1−0
Brouwer – Van Lier 	1−0
Kok - Keijzer 		1−0
Vermulst - Meeuwissen 	1−0
Beker:
Spijkerman – v.d. Braak ½−½ (vdB door)

Stand aan kop:
1.	Burger 		363
2.	Duister 	353
3.	Breukers 	320
4.	Olthof 		316
5.	Spijkerman 	272
6.	Timmerman 	246
7.	Bijleveld 	244
8.	Kruiswijk 	243
9.	Lambrechts 	238
10.	Schram 	        234

Vrijdagavond speelt het Baarnse viertal thuis tegen Doorn-Driebergen, terwijl ook ronde 11 van de interne competitie wordt gespeeld. Maandag 9 december speelt het achttal een uitwedstrijd tegen Trio in De Meern.