Intern, Volwassenen

Scacchi Siciliana

Vrijdag jongstleden was de eerste thema-avond van het seizoen: Scacchi Siciliana, ofwel de Siciliaanse thema-avond. Nadat we vorig seizoen al Italië bezochten, verlieten we nu het vaste land en bezochten het eiland in de Middellandse zee, bekend om onder meer zijn verfijnde smaken. Pascal Losekoot begon met een uitleg van de opening, en vertelde dat het Siciliaans een van de meest gespeelde openingen is onder grootmeesters.

Dit komt omdat het asymmetrische stellingen oplevert waar ook zwart kans op winst heeft. Het spel is vaak scherp. Zwart heeft vaak een ontwikkelingsachterstand, maar hoopt door druk tegen e4 (bijv. a6, b5, Lb7) tegenspel te krijgen. Pascal had ook nog een “petje op, petje af” Siciliaanse quiz gemaakt (in welke zee ligt het eiland, etc), die door Rienk Andriessen gewonnen werd.


De hapjes, wederom door Rob Boss gemaakt, waren er uiteraard ook, en echte Siciliaanse wijn. Ook werd er geschaakt: twee partijen met 30 minuten pp, waarbij de verplichte zetten 1.e4 c5 2.Pf3 d6 (of e6 of Pc6) 3.d4 xd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 waren. Niet iedereen was even tevreden over de opening, maar dat was anderzijds ook een mooi excuus: “Ik heb verloren, maar ja, het is niet mijn opening”. Er waren een aantal niet-leden, waarvan er een de smaak zo te pakken had dat hij komende vrijdag ook meeschaakt bij de interne. Een bijzondere vermelding gaat uit naar oud-voorzitter en oud-lid Hans van der Hoorn, die zowel Rob Boss als Henri Spijkerman versloeg.

Foto’s: Links: Rob Boss, rechts: de jarige Ton Koekkoek.


Fotoalbum

De andere thema-avonden dit seizoen zijn:

 • Wenen (9 november) –> (wijziging – stond eerst gepland op 30 november)
 • Catalonië (29 maart 2013)
 • 8 comments

  1. Wat zijn de verplichte zetten? Dan kan ik me voorbereiden. 🙂

  2. 1. e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 xd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 en dan laten we het aan iedereen over.

   1. 1.e4,c5 2.Pf3. e6?? Veel vaker gespeeld wordt 2…d6 of 2…Pc6. Zeker weten?

  3. Hmmm nou ja, ik wil het wel open laten eventueel, maar ik laat 2….e6 zien.

   1. Als ik aan de Siciliaanse opening denk, is ook mijn eerste gedachte de Najdorf of de Scheveninger.De Kan-variant met e6 kom je in de praktijk volgens mij minder snel tegen op ons niveau.

  4. Ik zal er rekening mee houden. Verwacht echter geen complete behandeling van alle ins en outs van het Siciliaans in 15 minuten 🙂

  5. Heren,

   Ik vrees dat ik er niet bij kan zijn vanavond, iemand heeft Abraham gezien, en dat moet gevierd worden!

   Alvast veel plezier!

  Comments are closed.