Intern, Volwassenen

Vraagtekens

Vraagtekens

Koud buiten, dan maar gezellig binnen. Potje schaken is altijd gezellig bij de Baarnse schaakschuivers. Kon Duister eindelijk eens winnen van Krishnasing? Werd Kok geïntimideerd door de vrieskou van buiten? Speelde Boss weer tegen de klok? Kreeg Kruiswijk zijn revanche tegen Burger? Kon Van Lier stunten tegen Lambrechts? Of Krijnen tegen Timmerman? Je leest het allemaal hieronder.

Krishnasing – Duister   1-0
De nummers een en twee. Ondanks het grote ratingverschil in het voordeel van Krishnasing is dit vaak een spannende partij met kansen voor beide spelers. Krishnasing tegen de Caro Kann van Duister kwam met een zelf verzonnen agressief uitziend nieuwtje dat door Duister vrij snel, niet zelf verzonnen, onschadelijk werd gemaakt. Krishnasing verbruikte in dit stadium te veel tijd.  Duister vervolgde met een agressieve,  kwetsbare voortzetting. Een andere strategische variant bleek na afloop beter geweest. Scherp middenspel, waarbij Krishnasing de direct winnende variant laat liggen. In een moeilijke stelling verslapte de concentratie van Duister.

Timmerman – Krijnen   1-0
Een zeer interessante tactische partij. Vanaf het begin maakten beide spelers bijna alle fatale dreigingen van elkaar onschadelijk. Door het onnodig (ook vanwege tijdsdruk) afruilen van de grotere stukken profiteerde wit van het gewonnen eindspel, dat op het bord bleef staan.


Burger – Kruiswijk   1-0
Burger speelde met wit de CaroKannse doorschuiver. Na het afruilen van een centrumpion van wit kreeg wit druk op de zwarte koningsstelling.  Als tegenprestatie zette zwart een aanval op de witte koning. Beide kleuren verdedigen de aanval. Later zag zwart iets over het hoofd en was de matdreiging niet meer te repareren.


Van Lier – Lambrechts   0-1
Mogelijk door de stevige vorst gleden enkele zwarte pionnen van Lambrechts van het bord. In de overgebleven verzwakte pionnenstructuur stonden ook enkele de pionnen van Van Lier niet stevig genoeg. Pionnenaantal weer gelijk. De witte dame raakte overspannen na verdediging van aanval op een witte toren en loper. Na  de afwikkeling van een eindspel van 4 pionnen tegen pionnen, loper en toren deed Van Lier de stukken in de doos.


Keijzer – Kok   remise
London is populair bij de Baarnse schakers. Destijds was er zelfs een schaker heen verhuisd. Ook Keijzer zette het London systeem op het bord met de witte stukken. Toen daarbij de g- en de h-pion naar voren werden geschoven metselde Kok de stelling dicht. Geen doorkomen meer aan… Voor beide schakers. Veertien plekken verschil op de ranglijst. Kok op plek vijf. Een knappe remise voor Keijzer.


Willemsen – Boss   0-1
Boss ging met zwart voor de semislavisch opstelling tegen de opgeschoven d-pion van Willemsen met wit. Er werd van alles geschoven tot de bekende tijdnood van Boss.  Met nog enkele seconden op de klok zat Boss achter een redelijke stelling. Misschien daarom gaf Willemsen pardoes een toren cadeau?

Uitslagen ronde 22
Krishnasing -Duister  1−0
Timmerman  -Krijnen  1−0
Van Lier  -Lambrechts 0−1
Keijzer   -Kok    remise
Burger   -Kruiswijk 1−0
Willemsen  -Boss    0−1
Stand na ronde 22
1. Krishnasing  888
2. Duister    758
3. Timmerman   705
4. Lambrechts  683
5. Kok      621
6. Burger    588
7. Spijkerman  515
8. Kruiswijk   513
9. Pelter    504
10. Van der Braak 491

2 comments

 1. Mooi verslag, Ed. Nog een vraag(teken): Stond of zat Rob nu achter een redelijke stelling?

Comments are closed.