2006

Vlug pakt leiding schaakcompetitie

Na de tiende ronde van de interne schaakcompetitie heeft Arthur Vlug de leiding overgenomen van Marco Meijer. Vlug won zelf van Werner Raudenbusch en zag Meijer verliezen van Waldemar Moes. Met zijn overwinning plaatste Vlug zich bovendien voor de kwartfinale van de bekercompetitie, evenals Martijn Benschop en Robin van Kampen.

Marco Meijer, tot deze ronde leider in de tussenstand, liep tegen zijn tweede nederlaag deze cyclus aan. In een interessante partij tegen Waldemar Moes kwamen de nodige zetten theorie op het bord. Een onvoorzichtigheid in combinatie met een open koningsstelling kostte een stuk en al snel het punt. Na zijn overwinningen op Meijer en Losekoot moest Arthur Vlug dit maal aantreden tegen Wener Raudenbusch. Deze had enkele dagen eerder nog een positieve score behaald als simultaangever tegen andere 60-plussers. Tegen de veel jongere Vlug lukte dat niet. Met ogenschijnlijk speels gemak won de nieuwe koploper ook deze partij. Hij verloor nog niet dit seizoen.

Leerling
De enige andere speler die hem dat na kan zeggen is Robin van Kampen. Vrijdag speelde hij tegen Pascal Losekoot. Tot nu toe was het de clubkampioen nog steeds gelukt van zijn pupil te winnen in de interne competitie. Maar het moest er een keer van komen; dit keer won de leerling van de trainer. "Robin speelde gewoon goed, en ik iets minder, " was het commentaar van Losekoot. Van Kampen staat derde op de ranglijst en plaatst zich bovendien voor de kwartfinale van de beker. Dat lukte Martijn Benschop ook. Thijs Michels verrekende zich in een combinatie, verloor een stuk en gaf op.

Ook Vincent Pandelaar misrekende zich. Zijn truc in de partij tegen Peter van de Veer bleek niet te werken. Van de Veer hield zich rustig staande en wist verrassend de partij te winnen. Ook Ashley Krishnasing hield zich rustig en schoof op hem bekende wijze zijn partij tegen Daan Lensink naar winst toe.

Spektakel
Wat minder rustig ging het er aan toe bij Levente Vervoort en Johan Vermulst. Al snel ging Vervoort op zoek naar een extra doosje met materiaal om een nieuwe dame te halen. Die was overigens maar kort nodig, want Vermulst sloeg de dame gelijk weer van het bord. Even later trokken de spelers weer de aandacht, in verband met een slecht werkende klok. Ondertussen stond de stelling op het bord ook behoorlijk in brand. Vervoort had een stuk meer en leek de koningsstelling van Vermulst om ver te lopen. Toen dat niet gebeurde besloot Vermulst een alles of niets poging te ondernemen. Daarbij heroverde hij niet alleen het stuk, hij kwam ook twee pionnen voor een kreeg een gewonnen eindspel. Een waar spektakel.

Ook Rob Boss en Ton Koekkoek speelden een spannende partij. Het kon beide kanten op, maar na een duidelijke matzet was er geen twijfel over dat Boss de winst had gepakt. Bert van Klingeren kon zijn stukken langzaam maar zeker beter zetten dan Wim van Teutem. Een pionnenmeerderheid in het eindspel was vervolgens ruim voldoende voor de winst.

Duidelijke overwinningen waren er voor Henk Meeuwissen op Ger Oldekamp, Hans van Briemen op mevrouw Ensink, Daan Michels op Inge Paalman, Reinier Schaap op George van Tent en Jarno Witkamp op Rienk Andriessen.

Schlemielig
De schlemiel van de avond was Peter Vegter. Tegen Rien van Brummelen hield hij keurig stand. Het eindspel met gelijk aantal pionnen en beiden twee lopers leek op een gelijkspel uit te lopen. Nadat Van Brummelen een remiseaanbod geweigerd had, kwam het aan op techniek, zo wist Vegter. Niet zijn specialiteit, terwijl Van Brummelen in het eindspel juist op zijn sterkst is. Na lang manoeuvreren liet Vegter zich verleiden een van zijn lopers te offeren in de hoop met een pion te kunnen promoveren. Van Brummelen kon de pion echter makkelijk tegenhouden en stond toen opeens gewonnen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Moes  	- Meijer	1-0
Lensink 	- Krishnasing	0-1
Van de Veer	- Pandelaar	1-0
Van Teutem	- Van Klingeren	0-1
Vervoort	- Vermulst	0-1
Boss  	- Koekkoek	1-0
Van Briemen	- Ensink	1-0
Andriessen	- Witkamp	0-1
Van Brummelen	- Vegter	1-0
Schaap 	- Van Tent	1-0
Paalman 	- D. Michels	0-1
Meeuwissen	- Oldekamp	1-0

Beker

Benschop	- T. Michels	1-0
Raudenbusch	- Vlug 	0-1
Van Kampen	- Losekoot	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Vlug     	87
2. Meijer    	83
3. Van Kampen  	75
4. Krishnasing  	73
5. Moes     	73
6. Van de Veer  	71
7. Overbeek   	67
8. Benschop   	65
9. Losekoot   	63
10. Vermulst  	63
11. Van Klingeren 	63

Vrijdag wordt de elfde ronde van de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.45 uur beginnen de partijen in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Het tweede achttal speelt deze avond een thuiswedstrijd tegen HSG 5 uit Hilversum. De jeugd heeft clubavond vanaf 18.45 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel.6012745. Ook kunt een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. —Marco Meijer