2006

Vlug ook Losekoot te slim af

Arthur Vlug heeft zich na winst op Pascal Losekoot stevig op de tweede plaats van de interne schaakcompetitie genesteld. Marco Meijer blijft echter de trotse koploper. De rest volgt op eerbiedige afstand.Na vorige week van koploper Marco Meijer gewonnen te hebben, versloeg Arthur Vlug afgelopen vrijdag ook clubkampioen Pascal Losekoot. In een eindspel met een kwaliteit voorsprong was Vlugs toren sterker dan het paard van Losekoot. Vlug is sterk bezig dit seizoen. Naast Robin van Kampen is hij de enige zonder verliespartij. Marco Meijer – vorige week nog slachtoffer van een penning – maakte tegen Thijs Michels geen fouten en sloot af met een fraaie penning op de dame van Michels.


Lange en korte partijen
Bij schaken is het nu eenmaal zo dat partijen door fouten soms (erg) kort duren, maar ook erg lang kunnen duren als er over en weer fouten gemaakt worden. Van zo’n lange partij was sprake in de wedstrijd tussen Michiel van Schaik en Ton Koekkoek. Na een fout in de opening verloor Koekkoek een centrumpion, vervolgens verloor Van Schaik door een foutieve afwikkeling in het eindspel een kostbare kwaliteit. Koekkoek speelde een gewonnen partij totdat hij op het laatst geheel onnodig een pion van Van Schaik liet promoveren, waarna het meteen afgelopen was. De partij tussen Ger Oldekamp en Rien van Brummelen was echter de langste partij van de avond. Toen Van Brummelen in de eindstrijd een pion wist te winnen, waren de punten voor hem.


Kleine en grote schakers
Qua lichaamslengte slaat dit op de partijen tussen de kleine Levente Vervoort tegen de grote Rienk Andriessen, en de kleine Daan Lensink tegen de grote Simon van Voorthuizen. In het eerste geval won de kleine Vervoort knap, maar in de andere partij was Van Voorthuizen een maatje te groot.

Het verschil tussen klein en groot uitte zich echter vooral in het krachtsverschil. De sterkte van schakers wordt in ratingpunten uitgedrukt: hoe meer punten hoe sterker. Afgelopen vrijdag was in een aantal partijen het krachtsverschil wel erg groot. Johan Vermulst moet zich zo ongeveer de schlemiel van de avond gevoeld hebben. Had hij vorige week een tegenstander met ruim 600 ratingpunten meer dan hij, nu trof hij Waldemar Moes die ook liefst 567 ratingpunten meer heeft. Evenals vorige week verweerde Vermulst zich kranig, maar uiteindelijk trok Moes aan het langste eind. Grote ratingverschillen waren er ook in de partijen Van de Veer (rating 1588) – Ensink (1106), Pandelaar (1806) – Van Teutem (1325) en Meijer (1858) – Th. Michels (1408). In geen enkel geval won David van Goliath. Van een gelijkwaardiger indelingssysteem lijkt vooralsnog geen sprake.
Van de overige partijen viel vooral de zwaarbevochten remise van Peter Vegter (1138) tegen Daan Michels (1383) op.

Uitslagen van de 9e ronde
Uitslagen

Meijer - T. Michels		1-0
Vlug - Losekoot 		1-0
Pandelaar - Van Teutem	    1-0
Moes – Vermulst		    1-0
Ensink - Van de Veer		0-1
Van Schaik – Koekkoek	    1-0
Vervoort – Andriessen		1-0
Van Klingeren - Van Helden	1-0
Boss – Schaap			1-0
Van Tent - Van Briemen	    0-1
D. Michels – Vegter		remise
Oldekamp - Van Brummelen	0-1
Beker:
Van Voorthuizen – Lensink	1-0

Tussenstand na de 9e ronde
Stand

1. Meijer	82
2. Vlug		76
3. Van Kampen	64
4. Krishnasing	62
5. Moes	    62
6. Losekoot	62
7. Pandelaar	61
8. Lensink	60
9. Van de Veer	60
10.Overbeek	59

Vrijdag 17 november wordt de 10e ronde van de 1ste cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. Meer informatie bij secretaris Jan Overbeek (0355421504). Er wordt ook nog steeds elke dinsdagavond in Brasserie Le Maire aan de Brink in Baarn geschaakt; vanaf 20.00 uur is iedereen welkom.—Ton Koekkoek