2006

Vincent Pandelaar en Gino de Mon winnaars Hoevelaken

Met een kleine afvaardiging presteerden de Baarnse jeugdschakers zeer goed op het jaarlijkse snelschaaktoernooi in Hoevelaken. Vincent Pandelaar was de beste speler van de dag. In twaalf partijen stond hij slechts één remise toe. Hierdoor won hij de A-categorie (t/m 20 jaar). Gino de Mon scoorde 9 uit 12 en won de D-categorie (t/m 12 jaar). Ook Kasper Wiegers deed hij goed. Hij behaalde een score van 8 uit 12 en werd derde in de C-categorie (t/m 14 jaar).

Het jeugdsnelschaaktoernooi in Hoevelaken werd voor de 31ste keer gespeeld. De Baarnse Schaakvereniging komt vaak goed voor de dag. De laatste jaren werd steevast de verenigingsbeker mee naar huis genomen. Dat lukte dit jaar niet, aangezien de delegatie te klein was mee te dingen naar deze prijs. De kwantiteit was dan weliswaar lager dan in vorige jaren, de kwaliteit zeker niet.

Vincent Pandelaar gold vooraf als één van de favorieten in de A-groep. Bij het begin van het toernooi stond hij al in de spotlights toen een oud-burgemeester van Hoevelaken de opening verrichte door op Vincents bord de eerste zet te doen: “e2-e4, dat geeft plezier”, aldus de vrouw, die als bekende Hoevelakenaar door het leven gaat. Vincent won zijn eerste twee poules vrij gemakkelijk en met een gelukje hier en daar werden ook de drie partijen in de derde poule gewonnen. In de laatste poule begon hij met een remise om de laatste twee partijen weer te winnen. Een overtuigende prestatie waar niemand bij in de buurt kon komen.
Ook Gino de Mon en Kasper Wiegers wonnen hun eerst drie partijen. In de volgende poules was de tegenstand wat zwaarder, maar bij aanvang van de laatste poule stonden beiden nog op kansrijke positie. Kasper won twee partijen, maar verloor van de latere winnaar in de C-categorie, Remko Huzen (Apeldoorn). Daardoor eindige Kasper op de derde plaats. Gino won in de laatste poule opnieuw alle drie de partijen en werd daardoor fraai eerste in de D-categorie.


De vierde Baarnse deelnemer Daan Lensink kwam uit in de B-categorie (t/m 16 jaar). Na twee punten in de eerste poule kwam Daan in een poule met veel jongere en kleinere schakertjes. Hier haalde hij makkelijk drie punten. Vervolgens werd de tegenstand een stuk zwaarder en haalde Daan nog 2,5 punt. Zijn score van 7,5 uit 12 was goed voor de zevende plaats.

Het toernooi werd besloten met een verloting onder de goede oplossers van een aantal schaakpuzzels. Daar viel Kasper nogmaals in de prijzen; hij mocht een mooie schaakklok uitzoeken.

—Marco Meijer