Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertallen presteren erg wisselend

Viertallen presteren erg wisselend

Afgelopen vrijdag speelde zowel het eerste als het tweede viertal een thuiswedstrijd. Het tweede team won snel en was rond half tien al klaar met een voorlopig knappe eerste plaats in de 2e klasse tot gevolg. Het eerste viertal deed er veel langer over, maar verloor wel en staat nu op de laatste plaats in de 1ste klasse!

Het tweede viertal speelde zijn uitgestelde thuiswedstrijd tegen Amersfoort 2. De gasten kwamen een kwartier te laat, zodat zij bij de aanvang van de wedstrijd al met een aantal minuten achterstand begonnen. Rogier Burger speelde op bord 1 tegen Rik Manuel een partij die in de opening gelijk opging. Toen brak Rogier de stelling open en kreeg twee open lijnen. Na eerst enkele pionnen te hebben veroverd, moest wit ook een paard weggeven en wikkelde Rogier de partij netjes af. Henk Willemsen speelde op bord 2 de Reti-opening, die door David Berben goed werd beantwoord. De Amersfoorter toog daarna met veel vuur ten aanval op wits koningsstelling, offerde zelfs een paard, maar kon zijn aanval niet doordrukken. Henk maakte gebruik van enige onnauwkeurigheden in het spel van zwart en wist nog meer materiaal te winnen. Zwart gaf toen op.

Baarn 2 in actie
Op bord 3 kwam Christian Krijnen zeer actief uit de opening en leek zelfs een stuk te winnen. Dat ging echter niet door en door minder nauwkeurig spel van Christian verkreeg wit een actieve voortzetting. Toen zwart een stuk wegblunderde was de partij beslist in het voordeel van Chris Driessen. Jan Kessler op bord 4 speelde tegen Angela Berben. Jan speelde met wit de Engelse opening, die redelijk normaal verliep. Zwarts ontwikkeling was wat beter, maar Jan loerde op zijn mogelijkheden. Die kwamen toen zwart in het middenspel eerst een paard verloor, en enkele zetten daarna zelfs via een vork de dame.
Ergo, 3-1 winst voor Baarn 2 en (voorlopig) knap de eerste plaats in klasse 2 A van de Viertallencompetitie.
Het eerste viertal van Baarn heeft een wat moeizamer seizoen, heeft nog niet gewonnen en speelt dus onderin de 1ste klasse B van de SGS. Vrijdag moest Baarn 1 tegen Het Dikke Torentje 1, dat volop in strijd is voor het kampioenschap. Ook deze keer zou het eerste viertal niet tot winst komen.
Baarn 1 in actie

Mario Lambrechts (bord 2) wist in een Pirc-variant met wit door middel van een slim zetje hoge druk te zetten op de c6-pion. Maar om dat te bereiken gaf hij wel de a-lijn vrij, die in het bezit kwam van tegenstander Martin Sprong, die daar dankbaar gebruik van maakte. Wit was nog niet gerokeerd en kreeg daar ook de kans niet meer toe. Een wit paard kwam klem te zitten op de onderste lijn en het werd verdedigen om geen stuk te gaan verliezen. Met allerlei verdedigende zetjes kwam Mario er niet goed uit , ondanks de vele pogingen. Toen ook nog een pionnenachterstand tot stand kwam en in het centrum Martin Sprongs pionnen enigszins dichterbij schoven, werd de druk te hoog en viel uiteindelijk het paard. Hier gooide Mario als eerste de handdoek in de ring.
Op bord 3 speelde Ton Koekkoek met zwart tegen Joop Leeuwenkamp. Het werd een partij met veel foutieve paardzetten. Koekkoek begon daarmee, waardoor hij de open c-lijn weggaf en een pion verloor. In het eindspel met beiden nog één paard en een pion voorsprong voor Leeuwenkamp manoeuvreerde Koekkoek iets beter met zijn paard. Daardoor kon hij uiteindelijk ook de laatste pion van het bord slaan, remise dus. En daar mocht de zwartspeler best blij mee zijn. Het zou echter niet voldoende voor een wedstrijdresultaat zijn, want op bord 4 verloor Rob Boss van Jan van Katwijk. Rob kwam niet super uit zijn damepion-opening en verloor in het middenspel een stuk. Dat was niet meer te repareren.
Op het eerste bord zorgde Frits Kok nog voor een lichtpuntje. Na een Italiaanse opening van Eemnesser Hans Gevaert koos Frits voor de Berlijnse verdediging. Wit speelde niet optimaal en zwart kon gelijk druk gaan uitoefenen. Door even niet op te letten liet Frits zijn loper klem zetten, maar wit reageerde niet adequaat. Gevaert liet zich daarna zomaar een pion afsnoepen en het initiatief in het eindspel lag geheel bij Frits. Wit probeerde nog wat valletjes, die Frits weliswaar niet steeds optimaal afstrafte, maar in tijdnood maakte Gevaert de beslissende fouten.
Uitslag dus 1,5 – 2,5 en met nog één partij te spelen op de laatste plaats. Niet iets om trots op te zijn.
foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek