Extern, Volwassenen

Viertal wint van Nijkerk en sluit seizoen af met tweede plaats

Het Baarns viertal heeft in de zesde en laatste wedstrijd van het seizoen een overtuigende 3½ – ½ overwinning op het tweede viertal van SC Nijkerk binnengehaald. Hiermee sluit het team een succesvol seizoen af met een prachtige tweede plaats in de groep. Alleen Hoogland wist in de groep evenveel matchpunten binnen te halen, en wist op bordpunten het Baarnse team voor te blijven.

Voor debutanten in de SGS competitie Walter Schram en Sam van Elsoo was het goed zaken doen in Nijkerk. Zij wisten in hun eerste wedstrijd het volle punt voor Baarn binnen te halen. Sam (op de foto hierboven als jeugdspeler bij het behalen van de recreatiecup) speelde op bord 4 tegen Lub van Steeg de Russische opening.

In het middenspel trok Sam de wedstrijd naar zich toe door een fout van zijn tegenstander. Lub haalde in zet 13 de dekking van zijn loper op b3 weg en Sam haalde als antwoord daarop met zijn paard Lub’s loper weg. Een extra bonus was dat dit ook nog eens een vorkveld naar dame en toren bleek te zijn. Met twee stukken achterstand maakte Lub al snel de laatste fatale fout in de partij door een gedekt stuk van Sam met zijn dame te slaan. Hiermee was het eerste punt vrij eenvoudig binnen.

Walter Schram werd in zijn eerste competitiewedstrijd voor de vereniging direct in het diepe geworpen. Op bord 1 trof hij Nijkerker Chris van der Heiden.

In een Spaanse opening wist Walter al vrij snel de pionnenstructuur van zijn tegenstander te verslechten en twee pionnen te veroveren. Gelukkig voor Walter mist Chris vervolgens een mooie Lxh2+ combinatie waarmee hij de koningstelling had kunnen openen en het gevaarlijke paard van Walter had kunnen elimineren. Volgens Walter: “Ik kreeg het idee dat ie dat toch niet zou zien. Hetgeen bleek.”. Door middel van een dubbele aanval dame volgde schaak met loperverlies en met zicht op promoverende pionnen op beide flanken gaf Chris zich gewonnen en scoorde Walter het tweede punt voor Baarn.

Vast viertal teamlid Tijs Aarsen opende met zijn favoriet, het koningsgambiet, tegen Henk van Hall. Door de druk stapsgewijs op te voeren wist Tijs uiteindelijk de koning van zijn tegenstander het middenveld in te dwingen. Door het vele aanvalsgeweld van Tijs overzag Henk de dreigingen minder goed, waarna in zet 25 een mat volgde (door het geconcentreerde spel was de notatie wat onderbelicht geraakt, dus helaas geen verslaglegging hier hoe Tijs de winst binnen heeft gehaald).

Team captain Martijn Kruiswijk had het zwaar tegen invaller Jan Cozijnsen. Met 40 jaar schaakervaring en ondanks dat Jan al in geen 20 jaar meer een externe competitiewedstrijd had gespeeld, wist Jan de Caro-Kann opening volgens het boekje naar het middenspel te brengen.

Na een verkeerd ingeschatte verdedigingszet kwam Martijn een kwaliteit achter te staan. Doordat zijn stukken veel actiever stonden kon hij de kwetsbare koning en slechte pionnenstructuur van Jan sterk blijven aanvallen. Toen Jan het verlies van een pion niet wilde accepteren dreigde een herhaling van zetten. De spelers kwamen remise overeen en Baarn kon met een 3½ – ½ overwinning op zak naar huis.

Uitslag partijen
Bord 1: Walter Schram – Chris van der Heijden (1 – 0)
Bord 2: Jan Cozijnsen – Martijn Kruiswijk (½ – ½)
Bord 3: Tijs Aarsen – Henk van Hall (1-0)
Bord 4: Lub van Steeg – Sam van Elsloo (0-1)

Uitslag wedstrijd: 3½ – ½

Met 4 winstpartijen in 6 wedstrijden is Tijs meteen de topscorer van het team.

 

De 2e klasse SGS viertallencompetitie loopt bijna op zijn einde. Aan de kop van de groep waar Baarn in zit zijn de wedstrijden gespeeld, zodat de tweede plaats binnen is. De stand in de 2b groep is:

1. Hoogland 1 met 9 punten (16½ bordpunten)
2. Baarn 1 met 9 punten (15½ bordpunten)
3. VOG 1 met 7 punten (14 bordpunten)

Met het Baarn 1 viertal en invallers kijken we terug op een succesvol seizoen waaraan door veel spelers is bijgedragen. Dank aan de vaste spelers Erik van Lier, Freek Beekhuis, Tijs Aarsen en Martijn Kruiswijk, onze vaste invaller Mees Heeringa, en invallers Rob Boss, Ton Koekkoek, Walter Schram en Sam van Elsloo. Als ik de stemming zo peil is de SGS viertallen competitie zeker voor herhaling vatbaar!

6 comments

  1. Een heel mooie prestatie van dit viertal. Gefeliciteerd! Is die 2e plaats nu ook goed voor promotie? Ook zie ik hier een nieuwe verslaggever geboren 🙂

    1. Heb het nagezocht. De viertallen competitie kent geen expliciete promotieregeling. De indeling is mede afhankelijk van de resultaten van het voorafgaande seizoen, maar we hebben dit jaar gezien dat de SGS daar flexibel in is. Volgende jaar gewoon weer inschrijven dus, mogelijk met een team in de 1e èn de 2e klasse als daar animo voor is (en dat lijkt er te zijn).

  2. Van harte heren! Mooie overwinning, verslag en zeker hele mooie partijen!
    Dat beloofd meer de komende seizoenen!

  3. Zeker een mooi verslag, hulde! En een tweede viertal zou volgend seizoen zomaar mogelijk kunnen zijn. BSV timmert aan de weg!

Comments are closed.