Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertal wint van Doorn-Driebergen

Viertal wint van Doorn-Driebergen

Afgelopen vrijdag speelde het viertal van Baarn tegen Doorn-Driebergen. Beide teams hadden hun eerste competitiewedstrijd verloren dus waren er op gebrand om de eerste matchpunten van het seizoen binnen te halen.

Op bord 4 speelde Christian Krijnen met wit tegen Pim Jongeneel. Wit kwam niet flitsend uit de opening maar wist wel goed te ontwikkelen waardoor hij iets meer ruimte had in een gesloten stelling.
Wit wist zijn stelling langzaam te verbeteren omdat zwart volkomen vaststond op de damevleugel.
Wit kreeg een leuke aanval op de koningsvleugel die eindigde met een fraaie matcombinatie.

1-0 voor Baarn

Op bord 2 waar Rob Boss met wit tegen Jacques van Oostrom speelde was de stelling juist open. Boss heerste op de open lijnen in het centrum en drong op een gegeven moment de stelling van Van Oostrom binnen met een toren op de 7e rij en nog meer pittig materiaal.
Van Oostrom werd daarna overrompeld door een loperoffer op h7, sloeg niet maar speelde zijn koning naar h8. Maar toen was het na Pxf7+ uit, er stond namelijk ook nog een zwarte dame op d6 …

2-0 voor Baarn

Teamleider Henk Willemsen had het op bord 3 met zwart lastig tegen Nilufer Karayilan. Wit wist met een tactisch grapje een pion van zwart te winnen. Zwart wilde niet alleen maar verdedigen en koos de aanval. Wit ving dit echter prima op en kwam toen hard de stelling van zwart binnen. Er sneuvelde wat zwart materiaal en de partij eindigde met mat.

2-1 voor Baarn

Op bord 1 troffen Walter Schram met zwart en Peter Rijsdijk elkaar, een reprise van de partij van vorig jaar toen de teams elkaar ook in Baarn troffen. Rijsdijk was belust op revanche maar speelde de opening niet geweldig. Vervolgens ontstonden er de nodige verwikkelingen waarbij wit op een zwarte aanval reageerde met een tegenaanval. Maar dat pakte niet best uit voor wit en niet heel veel later stond hij 2 stukken achter. Schram dacht eigenlijk dat zijn tegenstander de handdoek in de ring zou gooien maar dit gebeurde niet. Achteraf bleek dat wit dacht dat hij maar 1 stuk achter stond en dus begrijpelijkerwijs nog wel kansen zag.
En toen kreeg zwart weer last van het Schram-virus: in gewonnen stelling slordig gaan spelen. Eerst gaf hij volkomen onnodig een stuk weg, en vervolgens liet hij zijn loper bewust in staan, immers als wit deze met zijn pion zou slaan was het daarna mat. Maar wit sloeg gewoon eerst met zijn dame. En daarmee was de stelling weer volkomen in evenwicht. Schram zag dat hij remise kon forceren en dat zou genoeg zijn geweest om de winst voor Baarn binnen te halen. Maar toen deed Rijsdijk zijn loper in de aanbieding en gaf ook meteen op.

Eindstand 3-1 voor Baarn.

1 comment

Comments are closed.