Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertal schaken gelijk onderuit

Viertal schaken gelijk onderuit

Vrijdag trad het viertal van de Baarnse Schaakvereniging voor de eerste wedstrijd aan tegen Muiderberg, op papier een zwakkere tegenstander met gemiddeld lagere ratings. Behalve aan het eerste bord, daar speelde de op twee na sterkste speler, Marc Norden (rating 1636).

Omdat Rien van Brummelen als captain zichzelf met zwart achter dat bord had ingedeeld, kon hij gelijk aan de bak. De partij opende met een geweigerd Dame-Gambiet, waarna Rien erg gedrongen kwam te staan en zijn stukken niet optimaal kon ontwikkelen. Een verkeerd ingeschat offer deed hem de das om. Langzaam maar zeker wikkelde Marc af naar een gewonnen eindspel.

Even later konden het team een punt bijschrijven van Rob Boss aan het tweede bord. Rob opende met Konings-Indisch. Toen de kruitdampen van de opening waren opgetrokken stond Rob wat beter dan Henk van Houtrijve (rating 1481). Die speelde te vroeg de pion naar e5 waardoor hij die kwijtraakte. Dit voordeel kon Rob in het middenspel niet vasthouden maar hij kreeg wel positioneel voordeel. Na een verkeerde slag van Henk kon Rob een penning op de dame plaatsen en daar was geen kruit meer tegen gewassen.

Even later had Erik van Lier met wit aan bord 4 tegen Bert van Dijk (rating 1371) remise aangeboden, hoewel hij een pion meer had. Erik zag echter niet hoe hij dit kon afmaken.

Ton Koekkoek speelde met zwart aan het derde bord tegen Toon Gieling (rating 1340) een zwakke opening, waarbij hij alle zeilen moest bijzetten. Toon offerde een loper om een doorbraak te forceren, maar dat mislukte. Ton moest wel een paard teruggeven maar hield een kwaliteit winst. In het eindspel verdedigde Ton niet goed genoeg om mat te voorkomen. Toon met nog 26 seconden en Ton met nog 27 minuten. Dat alles maakt totale uitslag extra zuur. Vrijdag 24 november volgt een straftraining onder leiding van Pascal Losekoot. Deelname verplicht.

Tekst: Rien van Brummelen
Foto’s: Ton Koekkoek

1 comment

Comments are closed.