Extern, Volwassenen

Viertal houdt Hoevelaken op gelijkspel

Vrijdag speelde het Baarnse viertal de derde competitiepartij van het seizoen. En het kan verkeren in de tweede klasse. Aan de start van het seizoen werd ons viertal in de eerste wedstrijd nog met ½-3½ van het bord geveegd door Hoogland 1. Net voor de kerstdagen toog het team naar Leusden en wist daar met een nipte  2½-1½ de eerste zege binnen te halen. Afgelopen vrijdag was Hoevelaken 2 uitgenodigd om in De Leuning de krachten op het bord met Baarn te komen meten.

Dat het kan verkeren werd vrijdag ook op de individuele borden nog eens scherp bevestigd. Tijs Aarsen had op bord 4 grote moeite met Rob Nellestein. Een fout ingeschatte combinatie leidde snel tot mat. Erik van Lier nam het op bord 3 met zwart op tegen Hester van de Velde, en kwam daarbij solide uit de opening. Hester was echter aanvallender en wist met een aftrekaanval de zwarte dame van het bord te halen. De compensatie die Erik hiervoor terugkreeg bleek te weinig om het eindspel te overleven. Met een toren-batterij op de g-lijn wist Hester de koningsvesting van zwart vakkundig open te breken, en waren de vooruitzichten voor zwart hopeloos. Erik gaf op, en Baarn stond op een 0-2 achterstand.

Restte nog de borden 2 en 1. Op bord 1 was Mees Heeringa de wedstrijd gestart zonder tegenstander. Tim de Jongh van Hoevelaken 2 kwam enige tijd na de start haastig binnengelopen, maar wist in zijn resterende tijd een prima aanvallende stelling na de opening te bereiken. Mees verzuimde op tijd te rokeren, en zag daarom de druk op zijn centraal geplaatste koning toenemen. Direct na het verlies op de borden 3 en 4 kreeg Mees een remiseaanbod maar Mees sloeg dit, gezien de stand, af. Niet lang daarna zag de Hoevelaakse speler een mataanval van Mees over het hoofd en zag zijn voorsprong in een klap omgezet worden in verlies.

Op bord 2 raakten Martijn Kruiswijk van Baarn met wit en Jerry Scheerders van Hoevelaken 2 met zwart slaags in de Berlijnse verdedigingsvariant van de Spaanse opening. Door een foutief opgespeelde d-pion van zwart wist Martijn al in de 10e zet een pion voorsprong te behalen. Deze voorsprong zou hij alleen nog maar verder uitbouwen. Enige zetten later zag Jerry de acute dreiging voor zijn gepend paard over het hoofd en werd deze door een pion van wit van het bord genomen. Martijn kwam hierdoor met een stuk en twee pionnen èn met een solide pion met promotiekansen op de 6e rij riant voor te staan. Na het afruilen van de resterende zware stukken kon wit eenvoudig een pion promoveren en was de partij snel afgelopen, dit keer in het voordeel van Baarn.

 

Ondanks de slechte start van de wedstrijd, met verlies op twee borden, wist het Baarn 1 viertal nog net de schade te beperken door op de ander twee borden te winnen. Op maandag 18 februari is de volgende wedstrijd voor het team, dit keer uit tegen VOG 1. Omdat Erik, Martijn en de vaste invaller Mees dan afwezig zijn, zullen Rob Boss en Ton Koekkoek invallen en samen met Freek Beekhuis en Tijs Aarsen in het altijd pittoreske Westbroek de strijd tegen de Westbroekenaren aangaan.

2 comments

Comments are closed.