2010

Viertal handhaaft zich in Kampioensgroep

Door gelijk te spelen in en tegen Gorinchem heeft het Baarnse viertal zich zo goed als zeker gehandhaafd in de Kampioensgroep.‘Zo goed als zeker’, omdat de degradatieregeling in deze klasse niet bekend is. Maar met nog twee teams onder zich in een groep die slechts uit zes viertallen bestaat, lijkt het toch zeer onwaarschijnlijk dat er meer dan twee teams degraderen.
Rien van Brummelen speelde een snelle partij tegen misschien wel de oudste schaker van de SGS-competitie. De 92-jarige heer Overes (met een rating van 1647) hield Van Brummelen op bord 2 op remise. Ton Koekkoek en Rob Boss hadden duidelijk profijt van de bijgewoonde analyseavond eerder deze week. Koekkoek zette op bord 3 tegenstander M. de Wit (1571) van begin af aan goed vast, verslapte niet en won vrij overtuigend. Boss speelde op bord 1 een sterke partij tegen H.J. van der Hoek (rating:1716), won een stuk, maar de tegenstander hield hem in een houdgreep, zodat uiteindelijk remise werd overeengekomen.
Daarna richtten alle ogen zich op bord 4. Daar maakte Geertièn de Vries het tegenstander B. van Geldere (1579) knap lastig in een pionneneindspel. Maar de Gorcummer wist zijn vrijpionnen kort voor het verstrijken van de tijd met de nodige moeite te benutten. Door die winstpartij bezorgde hij Gorinchem nog net een gelijkspel.

De 2-2 is een mooie uitslag van deze wedstrijd tegen de club die lang streed voor de koppositie in de Kampioensgroep. Hoewel er hier en daar misschien zelfs nog iets meer in had gezeten, had het viertal hier vooraf voor getekend, want het betekent ‘zo goed als zeker dus’ handhaving in de Kampioensgroep.
—Ton Koekkoek