Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Viertal haalt op het nippertje remise

Viertal haalt op het nippertje remise

Afgelopen donderdag 22 januari trad het viertal voor de tweede maal dit seizoen in de SGS viertallencompetitie aan. Wat een ‘makkie’ had moeten worden, werd een ‘met de hakken over de sloot’. En ook wèl een beetje met natte schoenen.

Team captain Martijn Kruiswijk was voor deze avond verhinderd en had Ton Koekkoek de opdracht gegeven als ‘acting captain’ het team tegen Het Dikke Torentje 2 uit Eemnes naar de overwinning te leiden. Ook vaste spelers Erik van Lier en Mario Lambrechts hadden zich afgemeld. Vandaar dat van de vijf vaste speler maar twee spelers voor het viertal konden aantreden (volgt u het nog?): Izaäk Schippers en Martin Bunschoten. Walter Schram werd, naast Ton, bereid gevonden als invaller en vierde speler de barre tocht over de donkere Wakkerendijk naar Eemnes te ondernemen.

De betreffende avond kwamen er echter niet één, niet twee, maar drie kinken in de kabel: stroomuitval bij de NS zorgde voor een lastige rit voor Walter om van zijn werk naar de regio Baarn te komen, Martin las 19:00 uur als 9:00 uur, en stond uiteindelijk twee uur te laat op de Brink op de clubtaxi te wachten, en Ton had technologiepech (vroeger waren mobiele telefoons echt gemakkelijker!) zodat het ook nog niet eenvoudig was om alle tegenslag binnen het team en met Eemnes te communiceren. Het resultaat was dat het viertal pas rond 8 uur als drietal aan de borden kon aantreden.

De individuele resultaten aan het einde van de avond waren gemengd. Ton speelde op bord 1 en kreeg in de opening een mooie open centrumlijn in zijn macht, maar wel ten koste van een pion. Hij kon zijn zware stukken mooi op de open lijn stapelen en had al berekend dat dit zeker tot een loper winst zou leiden. Toen Ton de aanval inzette zag zijn tegenstander Pieter Jan Hofelt van het Dikke Torentje een ontsnapmogelijkheid voor zijn schaakgezette koning over het hoofd en gaf onnodig op. Maar het eerste punt was binnen: 1-0 voor Baarn.

Walter speelde op bord 2 met zwart tegen Bob Kat, een speler die een paar jaar geleden nog een rating van rond de 1500 had maar op de meest recente KNSB lijst is weggezakt naar 1335.

Zijn opening leek in eerste instantie op een Torre-aanval maar veranderde in zet 4 naar een geweigerd Damegambiet. Nadat de opening was afgerond ruilde Bob verkeerd af en kwam Walter een vol paard voor te staan. Wel had Bob daarna een tijdlang via de diagonaal de nodige dreiging op h7, maar toen die was afgewend ging het hard en kwam de koningsvleugel van wit open te liggen. De partij eindigde overigens curieus: toen Walter een Dameruil had ingezet (die wit overigens ook nog eens een volle toren zou kosten) sloeg wit niet zwart’s Dame terug maar sloeg hij met zijn loper een pion. En wel een witte. Nog voordat Walter daarop kon reageren gaf Bob de partij op. 2-0 voor Baarn.

Izaäk had op bord drie met wit aanzienlijk minder geluk. Na de opening (die Izaäk als een “Schippertje open” typeerde: 1. d4 c6) was hij best tevreden over zijn stelling, maar vanaf ongeveer zet 15 kreeg zijn tegenstander Ruurd van Heerde duidelijk de overhand en werd Izaäk’s stelling vakkundig ondermijnd. Een penning en enkele zetten later een slim schaakje van Ruurd kostte Izaäk’s uiteindelijke een paard en een loper. Nadat hij nog enige tijd vruchteloos zijn koning uit de schaakjes van Ruurd had gehaald gaf Izaäk op: 2-1 voor Baarn.

Bord 4 met een akelige lege Baarnse zijde leverde Het Dikke Torentje een extra bordpunt op, zodat de uiteindelijke eindstand op een 2-2 gelijkspel uitkwam.

 

De finale uitslag van de viertalwedstrijd:

Baarn 1 Het Dikke Torentje 2 2−2
1 Ton Koekkoek Pieter Jan Hofelt 1−0
2 Walter Schram Bob Kat 1−0
3 Izaäk Schipper Ruurd van Heerde 0-1
4 *niet op komen dagen* Lex Wattimena 0-1

 

De volgende viertalwedstrijd is vrijdag 13 februari, thuis tegen Barneveld 2.

Team- en speeloverzicht | Actuele resultaten | SGS overzicht groep 2A | SGS wedstrijdreglement

9 comments

 1. Mooi verslag weer Martijn! De foto lijkt overigens eveneens wat curieus maar Ton was zó snel klaar (lees: nog voordat de fotograaf arriveerde) dat de kemphanen besloten nog een potje te spelen. Vandaar dat wij allebei zwart hebben.

 2. dat is mooi geschreven,

  maar stelling stond voor mij heel sterk, maar ingrijp durfde ik niet, volgende keer zal ik niet voorzichtig zijn 🙂

  izaak

 3. Prima verslag! Zo blijf ik toch altijd weer op de hoogte hoe de spelers van Baarn het doen op avonden als deze 🙂
  kleine opmerking : Mario Lamberts moet Mario Lambrechts zijn , ik zou niet graag fout in de boeken staan van degenen die besluiten jaren terug te bladeren en me niet kennen 🙂

 4. Bijgaand het verslag op de site van het Dikke Torentje. http://www.hetdikketorentje.nl/1656

  Geeft ook weer aan hoe kritisch je moet zijn op wat er in de “pers” verschijnt want:

  – Ton zijn aanval liep bij mijn weten over de d-lijn
  – Het was geen mat, zijn tegenstander dácht dat het mat was
  – Bij mijn weten had ik het Damegambiet pas aangenomen als ik mijn c-pion was gaan dekken. Which was not the case.
  – Bob gaf wel op iets andere wijze en met iets meer materiaalachterstand op 🙂
  – En nergens een melding dat HDT überhaupt geen telefoonnummer heeft (althans, niet 1 die op Internet te vinden is) waardoor wij onze vertraging niet konden doorgeven

 5. Aangenomen Damegambiet is als zwart de c4 pion slaat, of hij hem daarna gaat verdedigen maakt niet uit (en is meestal ook niet aan te raden). Voor een telefoonnummer is het meestal een goed idee als je het kopje bestuur aanklikt (is ook bij ons zo), aldaar vind je een bestuurslid met een mobiel nummer.

 6. Het werk van een teamleider valt toch nog niet mee:) Maar ook dat van auteurs van artikelen over de partijen! Ik had idd geen mat in 1 en viel idd (wel heftig) aan over de d-lijn.

 7. Zo zie je maar dat niet alleen de pers maar ook openingsdatabases niet te vertrouwen zijn: shredderchess geeft QGD. En ik heb er inderdaad niet aan gedacht om bij “bestuur” te kijken.

Comments are closed.