Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertal haalt eerste overwinning seizoen binnen

De eerste viertalwedstrijd zit er op, en met succes. Overwinningen op alle vier de borden zorgden voor de eerste zege van het seizoen en een tweede plaats in de ranglijst.

In de afgelopen jaren is het viertal toch een beetje de leerschool van het extern spelen, waar spelers die beginnen met extern spelen ervaring op doen die ze later mogelijk bij de achttallen verder kunnen uitbouwen. Freek Beekhuis is dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst vaste speler in Baarn 2, na een aantal seizoenen vast onderdeel van het viertal geweest te zijn.

Ook dit jaar daarom veel debutanten of semi-debutanten (als zoiets bestaat) die zich hebben aangemeld voor het viertal. Als vaste spelers hebben Izaäk Schipper, Mario Lambrechts, Erik van Lier en Martin Bunschoten zich aangemeld. Ook is er ruime belangstelling om als invaller mee te kunnen doen: in totaal hebben 9 spelers zich opgegeven als reserve speler. Dit seizoen staan er helaas maar zes wedstrijden op de kalender, maar team captain Martijn Kruiswijk gaat zijn best doen om met name voor de nog niet extern spelende invallers ergens een plekje op een bord te vinden.

Voor de eerste wedstrijd van het seizoen trad het viertal aan tegen Hoogland. De Hooglanders waren, als vaste routine, afgereisd naar De Leuning en daarom kon met wat vertraging rond kwart voor acht gestart worden. Niet ongunstig voor Baarn, want het team was op dat moment nog niet compleet: om acht uur kwam Martin Bunschoten de zaal in gerend om snel aan het vierde bord plaats te nemen, waar op dat moment al 15 minuten van zijn anderhalf uur was weggetikt.

Izaäk Schipper heeft vorig jaar al eens eerder ingevallen in het viertal, en wist toen tegen Vecht en Ommelanden een bordpunt binnen te halen. Dit seizoen zal Izaäk als vaste speler vaker aantreden. In zijn partij tegen Jan Kok had Izaäk het moeilijk. Jan wist met zijn dame de zwarte stelling binnen te komen, en Izaäk wist het maar ternauwernood droog te houden. De overpeinzingen van Jan om tot deze aanval te komen hadden echter veel tijd gekost. En met een absoluut speeltempo van 90 minuten per persoon zonder Fischer increment kwam hij daardoor in tijdnood. Met onnauwkeurige zetten weet Izaäk wel raad, zodat Jan uiteindelijk in Izaäk toch zijn meerdere moest bekennen.

Martin Bunschoten heeft zijn eerste stappen in het extern spelen ook al in het vorige seizoen gezet. In maart van dit jaar wist Martin namelijk tegen Doorn-Driebergen nipt de remise binnen te halen die het team van gelijkspel naar winst tilde. Een winst die uiteraard heeft bijgedragen aan het geweldige resultaat van dat seizoen: het winnen van het kampioenschap. Dit keer trof Martin met de witte stukken Hooglander Rob Floris.

Na een aarzelende opening van Rob met weinig ontwikkeling gingen de spelers in het middenspel geruime tijd erg gelijk op. Martin had een mindere pionenstructuur, maar kon de druk flink hoog houden door zijn betere ontwikkeling en daarmee betere aanvalskansen. In het toreneindspel waar Rob een vrije a-pion had en Martin de fgh-pionnen tegen een enkele g pion van Rob wist Martin de winst binnen te halen.

Mario Lambrechts leerde het echte clubschaken bij Hoogland. Zijn tegenstander Gerard Oostenbrink speelde er toen niet, maar heeft wel mogen genieten van de door zijn tegenstander thuis genoten leertraject. In de partij tussen beide heren kwam Mario al snel een kwaliteit voor, en bouwde dit langzaam zelfs uit naar twee volle stukken voorsprong. Deze (terechte) gretigheid liet zijn stelling wel wat minder veilig achter. Gerard mocht nog enige tijd druk uitoefenen, maar zoals dat gaat bij ongelijke stellingen is die pret voorbij als er afgeruild wordt. Mario hield de voorsprong en haalde hiermee weer een bordpunt binnen.

Henk Willemsen speelde als invaller deze avond op bord 1 voor het viertal, en vond daar de ervaren Beer Heitinga tegenover zich. Volgens eigen zeggen speelde hij in het begin wat onzorgvuldig omdat hij met zijn hoofd nog vol in de kerstsfeer door de Dickens dagen buiten op straat zat.

Het openen van de koningstelling met g6 in zet 9 ziet er inderdaad niet al te nauwkeurig uit. Gelukkig wist Henk het Dickens gezang uit zijn hoofd te bannen en de stelling goed bij elkaar te houden. Een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander pakte hij vervolgens wel weer goed op. Met veel druk op Henk’s koningsstelling probeert Beer met 27. Pg5+ de stelling te openen en de dame mee te snoepen. Maar het blijkt dat Henk net voldoende tijd heeft om zijn stukken een veilig onderkomen te geven. Ondanks het stuk achterstand dreigt Beer wel een pion richting promotie te schuiven, maar komt hierbij net te kort. Als na afruilen het veld open ligt, komt Henk hard binnen met dame en toren en weet ook op het laatst spelende bord de winst voor Baarn binnen te halen.

De finale uitslag van de viertalwedstrijd:

Baarn 1 Hoogland 1   4−0
1 Henk Willemsen Beer Heitinga 1−0
2 Mario Lambrechts Gerard Oostenbrink 1−0
3 Izaäk Schipper Jan Kok 1−0
4 Martin Bunschoten Rob Floris 1−0

Het verslag van Hoogland is hier te vinden.

De volgende viertalwedstrijd is in het nieuwe jaar, op donderdag 22 januari tegen Het Dikke Torentje uit Eemnes.

Team- en speeloverzicht | Actuele resultaten | SGS overzicht groep 2A | SGS wedstrijdreglement

4 comments

  1. Leuk verslag Martijn! Alleen jammer dat wat ik vertelde over de heer Oostenbrink ietwat anders werd onthouden 🙂 Hij speelde al behoorlijk lang namelijk maar had een pauze ivm gezondheid in de tijd dat ik daar (heel kort) verbleef …en het schaken leerde ik bij een thuisschaakclubje , het echte clubschaken bij Hoogland.
    Kan ook zijn dat ik niet altijd even duidelijk overkom, omdat ik altijd moeite heb te omschrijven wat ik nou eigenlijk wil vertellen….maar dat ligt uiteraard aan mij.

  2. Vakkundig verslag. Lekker uitgebreid en leerzaam. Het verslag van de verliezer spreekt boekdelen met een hint naar een volwassen vent:)

  3. las het net 🙂 bedankt voor de tip ton , wist niet eens dat ze een website hadden xD

Comments are closed.