Extern, Volwassenen

Viertal domineert Hoevelaken in voorlaatste wedstrijd

Het viertal gaat het hele seizoen al goed. Het heeft nog geen match verloren en is daarmee goed op koers voor het binnenhalen van de eerste plaats in de groep. In een overvol Rode Kruisgebouw wist het Baarnse viertal afgelopen vrijdag nogmaals de vorm te bevestigen door de maximale score tegen Hoevelaken binnen te halen.

Baarn 1 viertal 4-4-2014 Hoevelaken heeft het zwaar

 

 

 

Precies tegengesteld gaat Hoevelaken op dit moment. De spelers uit dit team hebben een zeer zwaar seizoen en konden met alleen verlies-matches tot nu toe nog geen enkel punt bijschrijven. De vaste spelers van Baarn leken zich daarom niet echt zorgen te maken over de aangetreden tegenstanders. En terecht, zoals zou blijken.

Teamcaptain Martijn Kruiswijk haalt regelmatig invallers naar het viertal. Hiermee kunnen ook nieuwkomers bij de club proeven hoe een externe wedstrijd verloopt. Stiekem hoopt hij daarmee nog meer spelers te interesseren om daarmee misschien wel een tweede viertal volgend jaar in te kunnen zetten. Het tweede achttal speelde op dezelfde avond tegen Vecht en Ommelanden, en Martijn was gevraagd hier in te vallen. Als gevolg daarvan was er een plek vrij in het viertal. Susan Roothaan is sinds februari lid van de schaakvereniging. Daar waar Susan in haar eerste partijen nog duidelijk moest wennen aan het ongenadige gevolg van een foutieve zet, wist ze al snel de eerste overwinningen binnen te halen tegen Izaäk Schipper en Rienk Andriessen. Voldoende bewijslast voor Martijn om Susan te vragen in het viertal mee te spelen.

 

In haar eerste externe partij kreeg Susan met de witte stukken op bord 4 Antoine de Groot tegen zich. Soms kunnen dingen ook meezitten, merkte zij, want Antoine verloor stuk na stuk in een mislukte verdediging tegen de Italiaanse opening die Susan op het bord zette.Na zet 10 had Susan al een paard, loper en pion op haar tegenstander veroverd, en leek het alsof de overwinning niet ver meer kon zijn. Iets overmoedig door de overmacht van stukken tot haar beschikking besloot ze de koning met een schaakje van de dame zijn rokade te ontnemen, maar vergat dat haar dame daarmee wel kwetsbaar werd voor een penning van zwart. Halverwege de wedstrijd werd de balans opgemaakt en was het verschil een stuk minder overtuigend dan na de opening: een toren en twee lopers moesten het opnemen tegen de dame van zwart. In de 20e zet leverde een rontgenaanval nog een toren op, maar stonden de stukken van wit op dat moment wel erg verspreid over het bord. Zwart probeerde nog met de dame op rooftocht in de witte stelling te gaan, maar de activiteit van de vele stukken van wit was zo groot dat mat onvermijdelijk was.

Freek Beekhuis doet goede zaken in de interne competitie. Winst tegen spelers als Thijs Michels, Ton Koekkoek en Thur Breukers geven aan dat de speler zeer goed in vorm is. Reden om Freek dit keer op bord 1 te zetten. In een vrij lange partij tegen Ben van ’t Erve van Hoevelaken zette Freek een positioneel sterke partij neer. Na afloop bromde hij dat er taktisch meer ingezeten had, maar uiteindelijk telt voor het team het winstresultaat meer dan de manier waarop.

Door de wissel met Freek speelde Mees Heeringa dit keer op bord 2. Met de witte stukken bond hij de strijd aan tegen Wim Hoebe, en met succes.

 

Baarn 1 viertal 4-4-2014 overzicht

Een vierpaardenspel opening werd door de spelers rustig opgebouwd, maar in zet 11 maakte Wim een fout door een loper en een paard klaar te zetten voor een dubbele aanval van een van de pionnen van Mees. Zo’n fout kan de ervaren speler van Baarn niet over het hoofd zien, en al snel stond er een loper van zwart naast het bord. Nog ontdaan van het verlies van zijn loper liet Wim vervolgens nog een ongedekte pion door een wit paard van het bord snoepen. De aanval die het paard daarmee tegelijk op de dame opende dacht hij te pareren door het paard terug aan te vallen. Helaas voor zwart bleek wit het spel met twéé paarden gestart te zijn, en kwam Mees’ andere paard ineens uit de pionnenbosjes gesprongen om de dame van zwart vakkundig naar de eerder overwonnen loper naast het bord te escorteren. Met een overmacht aan materiaal tegen zich wist zwart het toch nog 14 zetten uit te houden tot het haast onvermijdelijk mat op het bord stond.

Tot slot Tijs Aarsen. Last but not least. Tijs speelt met veel plezier als externe speler mee voor Baarn, en Dennis ter Haar van Hoevelaken was dit keer zijn tegenstander op bord 3.

 

Lange tijd trokken de twee spelers gelijk op. Er werd sterk spel op het bord gezet, met af en toe een korte aanval van beide zijden. Tijs wist een pion te winnen doordat Dennis verkeerd verdedigde op een pionaanval in de 17e zet. Baarn 1 viertal 4-4-2014 Tijs Aarsen Dat Tijs het positionele spel niet verleerd is bleek al snel. In zet 24 was de druk van de uitstekend samenwerkende zwarte stukken zo ver opgelopen dat zijn dame de witte stelling binnen kon dringen. In korte tijd wist Tijs twee extra pionnen mee te pakken, en speelde Dennis achter de feiten aan. De extra pionnen van Tijs werden snel opgespeeld en één pion wist tot promotie te komen. Afruilen van alle zware stukken van wit volgde en de laatste vrijpion van Tijs werd demonstratief tot toren gepromoveerd om vervolgens het mat op het bord te zetten.

Met een 4 – 0 overwinning op het bord kon de captain van het Baarnse viertal niet meer wensen van het team. De Hoevelakers gingen na tienen teleurgesteld naar huis.

De finale uitslag van de viertalwedstrijd:

Baarn 1 Hoevelaken 3   4−0
1 Freek Beekhuis Ben van ’t Erve 1−0
2 Mees Heeringa Wim Hoebe 1−0
3 Tijs Aarsen Dennis ter Haar 1−0
4 Susan Roothaan Antoine de Groot 1−0

 

Het viertal handhaaft daarmee de eerste positie in de groep. Theoretisch zouden de teams van VOG en Vegtlust (die beiden nog wedstrijden hebben te gaan, waarvan een tegen elkaar) de eerste plaats nog kunnen overnemen. Met de vorm waarin het viertal verkeert en de voorsprong die is opgebouwd heeft ons Baarnse team de beste kaarten in handen.

Maandag 12 mei speelt het viertal voor de laatste keer dit seizoen, dit keer uit tegen Nijkerk.

7 comments

  1. Gefeliciteerd en erg leuk verslag om te lezen!

  2. Prachtig verslag en hulde aan alle vier spelers, maar in het bijzonder aan Suzan! Hoe lang is het geleden dat een dame een extern punt voor Baarn scoorde?

  3. Vind ik leuk! En de vraag van Henri: Ik zou het niet weten, heel lang geleden in elk geval. Er heeft ooit (ver voor mijn geboortedatum) een mevrouw Koops in het bestuur gezeten, of ze ook extern speelde, daar heb ik geen idee van.

  4. Knap werk van het viertal en een knap verslag van de teamcaptain. Mw. Koops is ook van voor mijn tijd, maar Suzan speelde een knappe partij. Zelfs een schoonheidsfoutje wist ze vastberaden te overwinnen. Duidelijk ook een Zeeuwse doorzetter:)

  5. Inmiddels heeft VOG met 4-0 gewonnen van Vegtlust. Ze lopen twee punten achter op ons, maar hebben ook nog twee wedstrijden te gaan (en wij nog maar één). Het kan dus toch nog spannend worden…

  6. Zeker ook gezien het aantal bordpunten ligt VOG dichtbij met een wedstrijd minder gespeeld. Naja, ze moeten eerst nog maar eens zien te winnen, want die voorsprong heeft Baarn nu soieso, maar spannend wordt het zeer zeker 😉

Comments are closed.