Extern, Uitgelicht

Viertal doet weer mee in poule

Viertal doet weer mee in poule

Met een overtuigende overwinning op het tweede team van Nijkerk speelt het Baarnse viertal weer mee in de poule. Maar de kampioenstitel van vorig jaar prolongeren zal nog een hele kluif worden.

Afgelopen maandagavond stonden de schakers van Baarn al vroeg klaar voor het aangaan van de viertalstrijd in Nijkerk. Martijn Kruiswijk, de team captain van het viertal, houdt namelijk niet van te laat komen. En dus werd om 18:45 uur al de neus van de auto richting het oosten gezet. Mèt een supporter aan boord. Ashley Krishnasing had aangegeven graag met het viertal mee te reizen om de wedstrijd gade te slaan.

Bij aankomst in Nijkerk bleek pas hoe op tijd de Baarnse schakers waren. De deur was open maar nog geen Nijkerkse schaker te bekennen. Wat doe je dan? Borden en stukken klaarzetten, klokken klaar en openingen bespreken. Om half acht waren ook de Nijkerkers er klaar voor, nadat er in alle haast nog een invaller naar voren was geschoven. “Ik ga maar op bord 2 zitten, dan hoeft er weinig op het wedstrijdformulier aangepast te worden”. Speelplezier was toch belangrijker dan speelsterkte.

Ook aan de Baarnse kant waren er invallers. Rob Boss en Ton Koekkoek zaten aan de flanken van de opstelling, op respectievelijk bord 1 en 4. Mario Lambrechts als rots in de viertalbranding op bord 3 en Martijn Kruiswijk nam de zwarte stukken op bord 2 ter hand. Tegen de invaller dus.

 

Ratingverschil

Martijn was snel klaar. Eigenlijk wel heel erg snel. Het verschil in rating met zijn invaltegenstander Lub van Steeg was dan ook wel heel groot. 1100 volgens eigen zegge, 1027 volgens de KNSB site. Tegen 1409 voor Martijn. En een TPR van 1525 in de interne. Ongelijke strijd. En dat bleek al in zet 9.

Veel is hier mogelijk, maar terugslaan met de dame verliest een centrum pion. Na zet 14 stond Martijn door een onnauwkeurigheid en een fout berekende aanval van Lub een stuk en een pion voor, vier zetten later zorgde een paardvork met schaak ervoor dat wit opnieuw een loper zonder compensatie naast het bord zag belanden, de twee witte torens op één diagonaal met dezelfde kleur als de loper van de tegenstander is altijd riskant, en na nog een aftrekschaak met schaak in zet 28 bleven er voor Lub alleen nog een koning en pionnen over om mee te spelen. Hij wacht het niet af en geeft in zet 32 op. Eerste bordpunt binnen voor Baarn.

 

Een punt is niet altijd een punt

Rob speelde op bord 1 op de gebruikelijke rustige Rob manier. Het viertal krijgt maar 90 minuten, zonder Fischer increment, maar gelukkig voor Rob nam zijn tegenstander het niet zo nauw met het indrukken van de klok. Rob had duidelijk meer druk in het centrum, en een overbelast paard zorgde ervoor dat hij een gat in de koningsverdediging van zwart kon slaan. Zwart probeerde hetzelfde kunstje terug te doen, maar de witte h-pion die van het bord ging, gaf een prachtige opening voor Rob om zijn toren door op de zwarte koningstelling te richten.

Zwart denkt hier: een punt is een punt, en slaat met schaak op h2. Maar soms kan een pion ook de opmars naar de ondergang zijn. Rob kon nu zijn dame en toren erbij halen en het was over en uit voor zijn Nijkerkse tegenstander. Daarmee was gelijkspel voor het team binnen.

 

Meesterlijke nauwkeurigheid

Mario Lambrechts kreeg een exoot tegen zich op het bord: het Lengfellner systeem van de Pirc opening. De onbekendheid van de opening doet al vermoeden dat het niet de sterkste opening is die je kunt kiezen.

Bij zet 6 had Mario het centrum onder control met pionnen op d4 en e4, drie stukken ontwikkeld èn de koning in veiligheid door rokade, terwijl zijn tegenstander alleen nog maar met pionnen had geschoven. Maar het zou nog even kosten voor hij dat ook in een overwinning om kon zetten. Zijn tegenstander bleek taaier dan verwacht, en zelfs het verliezen van een kwaliteit sloeg hem niet uit het veld. Mario wist zonder foutjes de activiteit van zijn tegenstander en alle tegenaanvallen die daaruit kwamen te pareren, en wikkelde de partij af in een prachtig en zeer nauwkeurig gespeeld eindspel. De winst was binnen en alle ogen gingen naar bord 4 waar Ton nog met zweet op het voorhoofd strijd aan het leveren was.

 

Prijsschieten

Ton had het zwaar op bord 4 tegen Henk van Hell. In een heel dynamische partij wist hij uiteindelijk tot remise te komen. Hieronder de stelling waarop Henk het remiseaanbod van Ton accepteerde. De analyse laat echter zien dat hij de winst naar zich toe had kunnen trekken.

Beide spelers wisten tijdens de partij de koningsstelling van hun tegenstander open te breken en de koning bloot te leggen, maar geen van beiden kon met een echt goede koningsaanval dit benutten. Henk wist in het middenspel een sterk paard op d6 in de zwarte stelling te krijgen. En met succes, het was even prijsschieten voor Henk hiermee. Wat volgde was een moeizame verdedigingspartij voor Ton, waarbij wit eigenlijk de hele tijd het initiatief had en hield. Gelukkig voor Ton maakte Henk in het eindspel, net voordat zijn pionnen onhoudbaar richting de eindstreep marcheerden, een fout die hem een volle toren kostte. Gelukkig voor Ton werd de door hem aangeboden remise door zijn tegenstander geaccepteerd.

 

De einduitslag van de strijd in Nijkerk luidt:

Baarn 1 Nijkerk 2 3½−½
1 Rob Boss A.H. Loos 1−0
2 Martijn Kruiswijk Lub van Steeg 1−0
3 Mario Lambrechts W.J. Schuringa 1−0
4 Ton Koekkoek Henk van Hell ½-½

 

De volgende viertalwedstrijd is vrijdag 10 april, thuis tegen het nog ongeslagen viertal van De Pion-Voga 1. Met drie punten voorsprong in de poule zijn zij de favoriet voor het kampioenschap, en alleen een winst in deze komende partij kan Baarn in de race houden voor de beker.

Team- en speeloverzicht | Actuele resultaten | SGS overzicht groep 2A | SGS wedstrijdreglement

5 comments

  1. Een bijna perfect verslag, Martijn. Ik begrijp dat je tijdens mijn partij al automatisch winst voor wit (dhr. Van Hell) had genoteerd – en mijn tegenstander verdiende dit eigenlijk ook – maar gelukkig voor mij ging hij in op mijn ’tactische’ remisevoorstel, dus moet je dat ook in de einduitslag even aanpassen.

  2. Mooi verslag opnieuw en leuke partijen. Ik neem aan dat Ton na de remise zijn tegenstander op een consumptie heeft getrakteerd…. 🙂

  3. Wat een mooi verslag weer en een klinkende overwinning!

Comments are closed.