Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Viertal Baarn wint in Hoogland

Viertal Baarn wint in Hoogland

Maandag 26 november reisde het viertal van Baarn af naar Hoogland om daar de 2e wedstrijd van het seizoen te spelen. Een wedstrijd die tot het laatste moment spannend bleef.

Slecht begin

Mario Lambrechts nam het op bord 2 met de zwarte stukken op tegen Szabolcs Buzogany.
Al vrij snel in de opening dacht Lambrechts aan een aanval op zijn paard te ontkomen door eerst een tussenschaakje met de dame te geven. Helaas kon ook de dame door wit aangevallen worden en ging het paard verloren. Dit leverde Lambrechts echter wel twee verbonden pionnen op die diep de witte stelling in kwamen. Wit had hier grote moeite mee en Lambrechts kwam feitelijk beter te staan. Maar uiteindelijk wist wit die pionnen wel van het bord te krijgen en toen inmiddels een witte pion bijna de overkant bereikt had was het tijd voor zwart om de strijd op te geven. 1-0 voor Hoogland

Weer gelijk

Op bord 1 speelde Walter Schram met de witte stukken tegen Ton Schillemans. Lange tijd werd de openingstheorie gevolgd en in een gelijkwaardige stelling werd het middenspel ingegaan. Zwart werd daarin langzaam maar zeker wat teruggedrongen en op zet 23 stond zwart voor een moeilijke keuze. Er zaten allerlei taktische grapjes in de stelling en zwart wilde de juiste keuze maken. Na 20 minuten denken koos hij de verkeerde voortzetting wat wit via een combinatie een stuk opleverde. Zwart probeerde het nog lange tijd maar toen de voorsprong voor wit inmiddels was opgelopen tot een toren en een paard was de stand in de wedstrijd weer gelijk.

Baarn op voorsprong

Relatief makkelijk had Rob Boss op bord 3 het tegen Joost Hadida. Al op zet 11 kon wit met zijn loper inslaan op f7 en zwart kon niet terugslaan met zijn koning want dat zou een vork op dame en koning opleveren. Maar de koning moest daardoor wel aan de wandel en Boss kon naar hartenlust zijn pijlen op de zwarte stelling richten. Zwart verloor ook nog zijn dame maar bleef moedig strijden. In het zicht van mat legde hij dan echter toch het moede hoofd in de schoot. 1-2 voor Baarn

De winst

En dus was het de schone taak aan Henk Willemsen om op bord 4 tegen Daan Baartmans minimaal remise te maken om de winst naar Baarn mee te kunnen nemen.
En daar leek het ook naar uit te zien want de stelling was voortdurend min of meer in evenwicht. Wit ging echter wel met voordeel het eindspel in waarbij elk nog een paard had en wit een pion meer. Een eindspel wat secuur gespeeld dient te worden en waarbij elke uitslag nog mogelijk is. Beide partijen maakten foutjes maar geen daarvan werd afgestraft. De partij werd tot het einde uitgespeeld en toen stonden er nog enkel twee koningen op het bord.

En zo kon Baarn met een 2,5 – 1,5 overwinning huiswaarts keren en bleef de ongeslagen status behouden.

 

2 comments

  1. Grappig dat alle spelers met de laagste rating wonnen, behalve op bord 4 gelukkig. Gaat goed met het viertal!

Comments are closed.