Intern, Volwassenen

Verrassingen op schaakborden

Aan veel uitslagen is het niet eens te zien, maar er gebeurden nogal wat verrassende dingen tijdens de 21e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Zoals de eerste overwinning van een vrouw bij de Baarnse senioren sinds mensenheugenis, maar ook was er beschuit met muisjes.

Ondanks vakantietijd werden afgelopen vrijdag liefst 13 partijen gespeeld. Als inleiding werd door Marco Meijer getrakteerd op beschuit met muisjes, terwijl hij ook trots een diashow vertoonde van zijn pasgeboren zoon. Een verrassende opening van Meijer dus, die verder niet in actie kwam. In diverse partijen kwamen ook verrassende openingen en wendingen voor.

Vers vrouwenbloed

Al een paar weken schaakt ze mee bij de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging, maar dat had nog niet tot resultaten geleid. Dat ze kon schaken had ze al wel laten zien. In haar derde partij liet Suzan Roothaan dat echt zien. Tegenstander Izaäk Schipper lette onvoldoende op en dat koste hem al gauw een stuk. Ze trok fel ten aanval, joeg de witte koning naar het midden van het bord en creëerde zelfs twee vrijpionnen. Dat werd te veel voor Schipper en hij moest Roothaan feliciteren met haar eerste overwinning. De schaakvereniging kan blij zijn met deze aanwinst. Martijn Kruiswijk wist al vroeg in de partij een stuk te winnen van Martin Bunschoten. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen.

Openingsfouten

Ton Koekkoek ging tijdens de opening al snel in de fout. Freek Beekhuis wist daar maximaal van te profiteren en gaf Koekkoek uiteindelijk geen enkele kans. Simon van Voorthuizen kwam ook niet lekker uit de opening en Michiel van Schaik wist daar wel raad mee. “Het was niet één van mijn beste partijen”, zei Van Voorhuizen na afloop. Feit is wel dat dit een partij voor de bekercompetitie was en dat Van Schaik dus een ronde verder is. In de partij tussen Yme Brantjes en Ashley Krishnasing werden ook wel wat foutjes in de opening gemaakt, maar met veel moeite en verrassende wendingen hielden ze elkaar toch in evenwicht (een analyse van deze partij is te zien op de website van de schaakvereniging). Rienk Andriessen en Erik van Lier kwamen uiteindelijk ook remise overeen, maar ook dat was beslist geen bloedeloze partij.

Tot het uiterste

Rien van Brummelen hield het knap vol tegen kampioenskandidaat Daan Lensink. Met goed spel dwong hij Lensink tot uiterste krachtsinspanningen. Aan het eind trok Lensink wel aan het langste eind. Koploper Pascal Losekoot liet zich niet verrassen door Jan Timmerman, maar ook hij moest tot het uiterste gaan. Deze partij en die tussen Thijs Michels en Conrad Keijzer waren de langste partijen van deze avond. Michels en Keijzer hielden elkaar heel lang in evenwicht, maar op het eind wist Michels toch de beslissing in zijn voordeel te forceren.

Henk Willemsen en Mees Heeringa gingen ook lang gelijk op. Toen Willemsen dacht een allesbeslissende aanval uit te voeren, kreeg hij de pin op de neus. Door een tussenschaakje wist Heeringa die aanval af te slaan en vervolgens snel zelf naar winst spelen.

Kasper Wiegers had eerder op avond al vrij snel van Werner Raudenbusch gewonnen.

Hollandse opening

Hoewel komende vrijdag pas een speciale ‘Hollandse schaakavond’ wordt georganiseerd, begon Mario Lambrechts nu al met een Hollandse opening. Zoals gebruikelijk leidde dat tot snel en fel aanvalsspel. Bert van Klingeren liet zich echter niet intimideren en wist de aanval van Lambrechts een halt toe te roepen. Dat leverde hem zelfs een paard op. Lambrechts kon vervolgens de aanvallen van Van Klingeren niet meer keren.

Eble Mink kwam niet echt lekker uit de opening, maar tegenstander Johan Vermulst vergat daar voordeel uit te halen. Mink herpakte zich, won een aantal pionnen en speelde de partij keurig in zijn voordeel uit.

Alle uitslagen ronde 21:

Losekoot - Timmerman             1−0
Lensink - Van Brummelen          1−0
Brantjes - Krishnasing           remise
Wiegers - Raudenbusch            1−0
Michels - Keijzer                1−0
Willemsen - Heeringa             0−1
Beekhuis - Koekkoek              1−0
Lambrechts - Van Klingeren       0−1
Vermulst - Mink                  0−1
Kruiswijk - Bunschoten           1−0
Schipper - Roothaan              0−1
Andriessen - Van Lier            remise

Beker:
Van Schaik - Van Voorthuizen     1−0

Vrijdag is er geen competitieschaak. Dan wordt een Hollandse Schaakavond georganiseerd. Deze avond is gratis toegankelijk voor iedereen die het schaakspel kent. Uitleg over de Hollandse opening wordt gegeven en er zijn Hollandse hapjes en drankjes. De avond start om 20.00 uur en vindt plaats in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.