2008

Verrassende schaaktoppers

In de toptien van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging prijken enkele verrassende namen. Pandelaar en Losekoot doen echter de beste zaken.Er begint steeds meer tekening te komen in de strijd om de prijzen van dit seizoen bij de Baarnse Schaakvereniging. Pascal Losekoot en Vincent Pandelaar deden afgelopen vrijdag de beste zaken. Tegen Waldemar Moes – zijn vrijwel enige concurrent voor de clubtitel – behaalde Losekoot een belangrijke zege. In een messcherpe partij was Losekoot net iets nauwkeuriger dan zijn tegenstander. Met nog vijf ronden te gaan, kan Losekoot het clubkampioenschap nauwelijks meer ontgaan.
Voor de strijd om de cycluswinst deed Vincent Pandelaar goede zaken tegen concurrent Marco Meijer. Meijer probeerde er van alles aan te doen, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Pandelaar leidt de derde cyclus nu met een riante voorsprong. Naast Losekoot behoort ook Jarno Witkamp nog tot zijn concurrenten voor de cyclustitel. Witkamp versloeg Peter van de Veer en mocht daar niet ontevreden over zijn, want Van de Veer bleek een winstkans te hebben gemist.

Toppers
In de toptien na zeven ronden staan echter ook een paar verrassende namen. Hoewel hun achterstand te groot is om te dromen van cycluswinst, presteren Bert van Klingeren, Rienk Andriessen, Ger Oldekamp en Johan Vermulst deze cyclus opvallend goed. Van Klingeren leek eerst genoegen te willen nemen met remise, maar toen Paul Evers dit aanbod weigerde bleek er zelfs winst voor Van Klingeren in te zitten. Rienk Andriessen mocht niet klagen over het resultaat, maar wel over zijn spel in de partij tegen Peter Vegter. Bijna de hele partij had Vegter de overhand, maar Andriessen had het geluk dat Vegter in het eindspel geen opening kon vinden. Andriessen greep zijn kans en staat nu samen met Van Klingeren op een fraaie gedeelde zesde plaats. Ger Oldekamp kwam tegen Conrad Keijzer niet verder dan remise, maar staat wel op een keurige achtste plaats. Johan Vermulst boekte tegen Thijs Michels een knappe overwinning die ook hem een toptienplaats opleverde.

Passief of agressief
Of je nu passief opent of juist agressief, het maakt soms niks uit. Kasper Wiegers opende volgens tegenstander Jan Overbeek iets te passief waardoor Overbeek het spel kon maken en niet meer uit handen gaf. Hans van Briemen opent altijd agressief. Hij en Daan Lensink speelden een snelle, maar spannende partij. Lensink was het scherpst. Rien van Brummelen reageerde uiterst agressief op de opening van Ton Koekkoek, maar ook dat werd niet beloond. Hij overspeelde zijn hand en dat kostte hem een stuk en de partij. Rob Boss zag tevreden terug op zijn winstpartij tegen Henk Meeuwissen. Reinier Schaap was minder tevreden. Ook tegen Geertièn de Vries lukte het hem niet zijn eerste overwinning in deze cyclus te behalen. Jeugdtalent De Vries daarentegen presteert zeer behoorlijk tussen de senioren en klopt zelfs al zachtjes op de deur van de toptien.

Uitslagen van de 7e ronde
Uitslagen

Moes – Losekoot		    0-1
Meijer – Pandelaar		0-1
Witkamp – Van de Veer	    1-0
Overbeek – Wiegers		1-0
Van Briemen – Lensink		0-1
Koekkoek – Van Brummelen	1-0
Van Klingeren – Evers		1-0
Vermulst – Michels		1-0
Boss – Meeuwissen		1-0
Keijzer – Oldekamp		remise
Vegter – Andriessen		0-1
Schaap – De Vries		0-1

Tussenstand na de 7e ronde
Stand

1. Pandelaar		440
2. Losekoot		393
3. Witkamp		389
4. Brantjes		341
5. Meijer		312
6. Van Klingeren	303
7. Andriessen		303
8. Oldekamp		301
9. Vermulst		299
10.Moes		    269

—Ton Koekkoek