2009

Verrassende ontknoping schaakcompetitie

Hoewel Pascal Losekoot op koers lag voor zijn 7e clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging gooide Arthur Vlug roet in zijn eten en ging het kampioenschap nipt naar Waldemar Moes.De ontknoping van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende afgelopen vrijdag een zeer verrassend en ongekend plot. Vooraf had Pascal Losekoot duidelijk de beste papieren, want op Waldemar Moes – zijn enige concurrent nog – had hij een riante voorsprong van 58 punten. Losekoot had zich kunnen afmelden voor deze laatste ronde en daarmee zijn kampioenschap zeker gesteld, maar hij verkoos de zeer sportieve manier door wel te spelen. Deze sportieve eigenschap kenmerkt wel de ware kampioen, maar hij kreeg toch het deksel op zijn neus.

Nipte voorsprong kampioen
Terwijl concurrent Moes zijn tegenstander Yme Brantjes eerder op de avond al had verslagen door hem na een krachtige aanval mat te zetten, moest worden gewacht op de partij tussen Losekoot en Arthur Vlug. Die partij werd tot in de tijdnoodfase (voor Losekoot) doorgespeeld, maar toen moest Losekoot erkennen, dat een eerder opgelopen dubbelpion hem toch fataal was geworden. Hij moest Vlug dan ook feliciteren met diens knappe prestatie. Losekoot hoefde echter Moes nog niet te feliciteren met het behalen van het kampioenschap, want dat was nog niet helemaal zeker. Vanwege het in deze competitie gebruikte puntensysteem moet er altijd nog een herberekening worden uitgevoerd, gebaseerd op eerder behaalde resultaten. Het verschil tussen Losekoot en Moes zou zeer klein zijn, maar het was nog niet te zeggen in wiens voordeel dat zou zijn. Dus was op vrijdagavond nog niet bekend wie er nu kampioen was geworden. Dat is toch een merkwaardig effect van dit puntensysteem.
Nadat de wedstrijdleider de volgende dag alle uitslagen had verwerkt, bleek toch dat Moes de nieuwe kampioen was, met slechts drie punten verschil. Een verrassende ontknoping van de kampioensstrijd die dit seizoen steeds tussen Losekoot en Moes ging. Daarbij bleef het resultaat van hun onderlinge drie duels onbeslist, en bleken de resultaten tegen andere tegenstanders dus doorslaggevend. Waldemar Moes is overigens geen nieuwe kampioen. In de jaren negentig werd hij al drie keer clubkampioen. Dit is dus al zijn vierde titel. En dat is ook een bewijs van meesterlijke schaakkunde.

Seizoenseinde
Voor sommige andere schakers leek dit seizoen net iets te kort of net iets te lang te duren. Zo won Kasper Wiegers zijn laatste twee duels tegen niet de minste schakers (Meijer en Krishnasing) en eindigde daardoor op een zeer fraaie zevende plaats. Van hem had het schaakseizoen nog iets langer mogen duren. Daarentegen verloor Daan Lensink zijn laatste twee partijen (ook niet van de minste schakers: Overbeek en Moes), en was blij dat het seizoen voorbij was. Dat laatste gold ook voor Ton Koekkoek die liefst twee stukken cadeau gaf, waardoor Paul Evers de winst in de schoot geworpen kreeg.
Thijs Michels boekte nog even een knappe overwinning op Simon van Voorthuizen en eindigt daarmee op een keurige dertiende plek. Nieuwkomer Henri Spijkerman toonde dit seizoen over voldoende schaakkwaliteit te beschikken. Zijn elfde plaats is daarvan overtuigend bewijs.

Uitslagen van de 36e ronde
Uitslagen

Losekoot – Vlug		        0-1
Moes – Brantjes		        1-0
Wiegers – Meijer		1-0
Overbeek – Lensink		1-0
Krishnasing – Spijkerman	1-0
Michels - Van Voorthuizen	1-0
Van Klingeren – Raudenbusch	remise
Evers – Koekkoek		1-0
De Vries – Vermulst		0-1

Eindstand na de 36e ronde
Stand

1 Moes 		1418
2 Losekoot 	1415
3 Vlug 		1305
4 Brantjes 	1194
5 Meijer	1119
6 Overbeek 	1114
7 Wiegers 	1085
8 Lensink 	1035
9 Krishnasing 	1031
10Van Voorthuizen974

De hele eindstand is te vinden bij senioren, internZomerschaak
Het schaakseizoen 2009-2010 zit er op. De Baarnse Schaakvereniging zal echter op de vrijdagen 6, 13, 20 en 27 augustus vanaf 19.45 uur gelegenheid bieden tot het spelen van zomerschaak. Er worden dan partijen gespeeld van 40 minuten per persoon. Het zomerschaak zal plaatsvinden in een zaal van de Doopsgezinde kerk, Eemnesserweg 63b in Baarn. Contactpersoon is Pascal Losekoot, tel. 035 6012745. Meer informatie vindt u op www.baarnseschaakvereniging.nl
—Ton Koekkoek