Intern, Uitgelicht

Verjonging bij de schaakvereniging

Verjonging bij de schaakvereniging

Het nieuwe seizoen van de Baarnse Schaakvereniging is vrijdag gestart. Van de tien aanwezige spelers waren er zes onder de twintig jaar. Toch won bij vrijwel ieder duel de oudste speler.

De partij van de avond was Rob Boss tegen Walter Schram, ofwel de jeugdleider tegen de voorzitter. Walter koos voor het Budapester gambiet, dat door zijn tegenstander werd afgeslagen. Rob ging met zijn pionnen in de aanval, stormend naar voren op de koning van zwart af. Na 28 zetten leidde dit tot ondekbaar mat. Een sterk begin voor Boss!

Owen Hodgson is één van de talenten uit de jeugdafdeling. Voor hem was het de eerste keer dat hij met zo’n lang speeltempo speelde. En dan gelijk tegen Jelle Bijleveld, dat belooft dan geen gemakkelijke avond te worden.
Na een rustig opgebouwde opening maakte Owen, die met wit speelde, een fout waardoor zwart een paard en een loper voor een toren kreeg. Wat later – toen Jelle deze stukken eenmaal had geactiveerd – kreeg deze een sterke aanval tegen g2 (de witte koning stond op g1), en daar was eigenlijk nog maar weinig tegen te beginnen.

Een ander talent uit de jeugd is Oscar Burger. Hij speelde tegen Fabio de Moor, de nieuwste aanwinst voor de schaakvereniging. Oscar won op een gegeven moment een dame voor twee lichte stukken en gaf daarna geen kans meer weg.

Ook Marijn van de Graaf speelde zijn eerste partij bij de volwassenen, en mocht het met de witte stukken opnemen tegen de nog steeds regerend clubkampioen uit 2019-2020: Ed Duister. Marijn verloor in de opening de rokade, waardoor zijn stukken wat klem komen te staan, maar komt sterk terug door een paard op e5 te zetten. Toch weet de ervaren Duister te verdedigen, verovert een pionnetje en combineert dan – gebruikmakend van wat zwakke zwarte velden – naar de winst.

Rogier Burger mocht het opnemen tegen veelvoudig voormalig clubkampioen Pascal Losekoot. De laatste koos met zwart voor de Siciliaanse opening, waarbij Burger meer ruimte kreeg en Losekoot moest verdedigen. Hierbij veroverde hij wel een pionnetje, en aangezien de aanval onder controle bleef, kon hij zelf het initiatief overnemen. Met nog maar weinig tijd op de klok koos Rogier voor een verkeerde afwikkeling, waardoor hij niet met één, maar met twee pionnen minder het ongelijke loper eindspel inging. Dat bleek voor Losekoot geen enkel probleem.

Na deze goed verlopen start hoopt de Baarnse Schaakvereniging uiteraard op meer nieuwkomers (wellicht enthousiast geworden door de serie The Queens Gambit?).
Wil je ook meespelen? Loop dan gerust binnen op vrijdagavond (jeugd 18:30 uur, volwassenen 19:45 uur) in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6, Baarn. Meer informatie: info@baarnseschaakvereniging.

4 comments

 1. Gefeliciteerd Rob, geen geringe prestatie om van Walter te winnen (zegt misschien ook iets over het Boedapest gambiet 😉 ). Leuk verslag Pascal, motiveert om volgende week ook aan te schuiven!

 2. Ja zeker een heel goed verslag en idd een verlangen, net als Frits en hopelijk vele anderen, om zelf ook weer te komen spelen.
  Wel vind ik dat er in de organisatie, nog veel stroef loopt.
  Nu ook weer het is 6 dagen geleden dat de eerste interne competitie gespeeld is en nog steeds geen nieuwe stand.
  Waarom dat mooie artikel van Walter ook niet op Facebook en dat leden die Facebook hebben dat delen , Facebook kan veel beter gebruikt worden net als Twitter, ledenwerving moet echt gebruik gaan maken , van social media.
  Als ik kan helpen, graag!

  Groeten Rien Lambrechts

 3. Dag Rien,

  Bedankt voor je reactie en aanbod voor hulp.
  Ik ben net weer begonnen als intern wedstrijdleider en moet weer even inkomen. Het verslag had ik direct geschreven. Het publiceren van de stand is een kwestie van op één knop drukken… behalve bij de eerste ronde. En aangezien de stand na ronde 1 niet zo heel boeiend is (behalve natuurlijk om te zien dat Rob Boss aan kop staat!) heb ik dat eventjes uitgesteld. In elk geval staat de stand er nu op (zie https://baarnseschaakvereniging.nl/intern/2021_2022/ of via de menu’s)

 4. Dag Pascal,
  Wat fijn dat je zo snel reageert, Niets wat ik voorheen schreef was persoonlijk voor wie dan ook bedoeld.
  Maar ik heb onthouden wat voor mij een van de beste voorzitters , waar ik veel van heb geleerd ooit zei.
  Dat was Dhr. C van Barneveld van ADG.
  Als ik niet de boel steeds op scherp zet, kan ik het volgende maand allemaal zelf doen.
  Nu in deze tijd , is Social Media, het medium om alles wat je wilt bereiken enorm wordt versneld door goede Social Media.
  FB , Twitter evt een YouTube kanaal.
  Maar ik zie dat BSV weer aan het opbloeien is, ik hou veel van deze club en mijn zoon Mario nog meer.
  Maar nogmaals als ik me verdienstelijk kan maken laat maar weten.
  Vriendelijke Groeten Rien

Comments are closed.