2008

Veel verrassingen vijfde ronde schaakcompetitie

Rating is een vrij betrouwbare indicatie van de speelsterkte van een schaker. Normaal gesproken wint de speler met de hoogste rating, vooral als het ratingverschil erg groot is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar meerdere uitzonderingen op één avond in de top van het klassement is een grote bijzonderheid. Afgelopen vrijdag was zo’n bijzondere avond bij de Baarnse Schaakvereniging. De laatste drie clubkampioenen, Witkamp, Krishnasing en Losekoot, verloren allen hun partij tegen respectievelijk Meijer, Van Schaik en Raudenbusch. Die laatste is nu de nieuwe leider.De strijd tussen Jarno Witkamp en Marco Meijer was die tussen de nummers één en vier van vorig seizoen. Het was bovendien de eerste partij in de tweede ronde van de bekercompetitie van dit seizoen. Een gelijkspel was voor Meijer genoeg om door te gaan, aangezien hij met 1752 een aanzienlijk lagere clubrating had dan Witkamp (1991). De regerend clubkampioen en bekerhouder kwam goed uit de startblokken en wist door geconcentreerd te manoeuvreren een pion te winnen. Meijer richtte zich vervolgens volledig op een koningsaanval waarvoor hij zelfs een stuk investeerde. Witkamp leek zich goed te handhaven, maar gaf in tijdnood het stuk weer terug, waarna zijn stelling in duigen viel.

Tijdnood
Ook Pascal Losekoot kwam een pionnetje achter tegen Werner Raudenbusch. Hier was echter sprake van een offer. Losekoot vond dat hij als sterkere speler (clubrating 1906 tegen 1604) het initiatief moest nemen en dat lukte ook. De ervaren Raudenbusch liet zich echter niet zomaar van het bord spelen en hield goed stand. Losekoot kwam zoals wel vaker dit prille seizoen in tijdnood en had bij de tijdnood nog slechts zes seconden over. Desondanks was hij niet ontevreden met zijn stelling, totdat hij nog eens beter keek. Zijn laatste zet bleek een blunder te zijn, waarmee hij – na een kleine combinatie – materiaal verloor. Dat was aan Raudenbusch wel besteed, zodat hij de partij won en de leiding in het klassement overnam van de afwezige Arthur Vlug.

Michiel van Schaik en Ashley Krishnasing speelden beiden pas hun tweede partij van het seizoen. Krishnasing was met zijn clubrating van 1802 (ten opzichte van de 1681 van Van Schaik) de favoriet. Hij kreeg ook wel een voordeeltje, maar kon dat niet gelijk uitbuiten. En toen bleek ook het nadeel van de hogere rating. Als sterkere speler vond Krishnasing dat hij niet genoegen kon nemen met remise en ging hij vol op de winst spelen. Daarin ging hij te ver. Van Schaik bleef opletten en profiteerde van een fout in het eindspel van Krishnasing.

Subtop
Ook in de subtop viel er een verrassing te noteren. Peter van de Veer (rating 1559) had vorige week nog overtuigend gewonnen van Daan Lensink, maar had nu eigenlijk geen kans tegen Paul Evers (rating 1482). Evers is aan een goed seizoen bezig, getuige ook zijn remise in de eerste ronde tegen Losekoot. In het klassement is Evers dan ook bij de eerste tien terug te vinden. Daar zien we ook Simon van Voorthuizen die geheel volgens de ratingverwachting Rob Boss versloeg. Waldemar Moes klopt met een elfde plaats ook aan de deur van de toptien. Tegenstander Conrad Keijzer hield het knap lang vol, maar moest in het eindspel toch zijn meerdere erkennen in Moes, die dan ook ruim 600 ratingpunten meer heeft.

Naast veel verrassingen waren er deze ronde ook relatief veel remises. De eerste stond binnen een uur al op het uitslagenformulier. In hoog tempo gingen de stukken van het bord waar Gino de Mon en Yme Brantjes speelden. Beiden loerden wel op hun kansjes, maar met enkel een koning en een pion zat er echt niet meer in dan een gelijkspel. Ook Reinier Schaap moest berusten in remise. Hij had een mooi paard dat goed in de vijandelijke stelling keek, maar toen Thijs Michels dat kon uitschakelen was het grootste gevaar geweken. Vervolgens werd de stelling dichtgeschoven zodat er voor beiden niks meer te halen was. Kasper Wiegers probeerde het wel tegen Rien van Brummelen, maar beide spelers konden niks wezenlijks bereiken.

Verkeerde hoekloper
Een grote verrassing was dat de partij tussen Henk Meeuwissen en Rienk Andriessen ook in remise eindigde. Niet vanwege de ratings, want die zijn ongeveer gelijk, maar wel vanwege het spelverloop. Meeuwissen offerde geheel in zijn eigen stijl een paard om de koningsstelling open te breken. Andriessen kon de boel nog wel verdedigen, maar kwam uiteindelijk een toren achter. Meeuwissen leek met zijn vrijpion zo naar de overwinning te lopen, maar wikkelde verkeerd af. Hij hield koning, loper en pion tegen koning over. De kenners zagen dat bij de randpion de verkeerde hoekloper stond (loper van de andere kleur dan het promotieveld) en wisten dat het dan remise was. Ook Andriessen had weinig moeite om het remise te houden.

De overige partijen in de opnieuw goed gevulde Leuning kenden wel een winnaar. Wim Kingma moest zijn stukken op ongebruikelijke plekken neerzetten om geen materiaal te verliezen. Hij hield het lang vol, maar Wim van Teutem profiteerde toch. Jeroen de Mon kwam niet goed uit de opening en moest het punt aan Johan Vermulst laten. Peter Vegter boekte opnieuw een goed resultaat. Na vroeg stukverlies van Boy Bogaerts speelde Vegter het secuur uit. Bert van Klingeren en Ger Oldekamp gingen lange tijd redelijk gelijk op, totdat Van Klingeren "een gokje waagde ". Dat pakte goed uit, want korte tijd later was het gebeurd met Oldekamp.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Raudenbusch - Losekoot  	1-0
Boss - Van Voorthuizen  	0-1
Evers - Van de Veer   	1-0
Van Schaik - Krishnasing 	1-0
Wiegers - Van Brummelen 	remise
Keijzer - Moes     	0-1
Van Teutem - Kingma   	1-0
J. de Mon - Vermulst   	0-1
G. de Mon - Brantjes   	remise
Schaap - Michels    	remise
Meeuwissen - Andriessen 	remise
Bogaerts - Vegter    	0-1
Van Klingeren - Oldekamp 	1-0

Beker

Witkamp - Meijer    	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Raudenbusch 	310
2. Meijer    	308
3. Vlug     	295
4. Van Voorthuizen 	275
5. Witkamp    	247
6. Van Schaik  	240
7. Evers     	238
8. Losekoot   	237
9. Koekkoek   	231
10. Van de Veer 	224

Vrijdag wordt er niet gespeeld voor de interne competitie vanwege de algemene vergadering die vanaf 20.00 uur plaatsvindt. De jeugd heeft wel gewoon clubavond vanaf 18.30 uur. Plaats van handeling is De Leuning, Oranjestraat 8. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel.6012745.—Marco Meijer