2010

Veel spanning bij Baarnse schakers

Naarmate het einde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging steeds meer in zicht komt, stijgt de spanning. Terwijl Pascal Losekoot schier onaantastbaar aan kop gaat, plaatste hij zich ook als eerste voor de interne bekerfinale. De strijd om de tweede plaats is inmiddels ongemeen spannend. En Geertièn de Vries deed goede zaken in de strijd om de ratingprijs onder de 1400.Met weliswaar nog 7 ronden te gaan, stijgt de spanning steeds meer in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Afgelopen vrijdag stond de halve bekerfinale tussen Pascal Losekoot en Daan Lensink op het programma, maar bijvoorbeeld ook de strijd om de ratingprijs onder de 1400 tussen Ton Koekkoek en Geertièn de Vries. Koekkoek stond al lange tijd aan kop voor die ratingprijs, maar De Vries was vastbesloten om deze vrijdag de 13e tot zijn geluksdag te maken. Merkwaardig was dat deze schakers nog nooit in een officiële partij tegen elkaar hadden gespeeld. Het werd een lange en interessante partij. De Vries trok meteen fel van leer met zwart en won al vroeg in de partij een pion. Daarna ontspon zich een heel spannende strijd waarin beiden eigenlijk geen fouten maakten. Met nog slechts enkele minuten op de klok wist De Vries echter knap het voordeel van dat ene pionnetje uit te buiten. Daarmee voorlopig de strijd om dit 1400-ratingklassement in zijn voordeel beslissend.

Bekerfinale
In een spannende strijd wist Losekoot de halve bekerfinalewedstrijd tegen Lensink te winnen. Zijn tegenstander in de finale moet komen uit de nog te spelen partij tussen Pandelaar en Krishnasing. Lensink verspeelde daarmee niet alleen zijn kans op de beker, maar waarschijnlijk ook zijn kans op het clubkampioenschap. Zijn achterstand op Losekoot is inmiddels vrij groot. Ashley Krishnasing deed door zijn winst tegen Yme Brantjes ook goede zaken. Als hij de halve finale van de bekercompetitie wint en in de finale Losekoot verslaat, maakt hij nog een serieuze kans voor het clubkampioenschap.
De strijd om de tweede plaats in de interne competitie is ook nog lang niet gestreden. Jan Overbeek mengde zich door winst op Ed Duister daar ook weer nadrukkelijk in.

Boeiend
Erik van Lier kruipt snel uit de onderste regionen. Ger Oldekamp kon het aanvalsgeweld van Van Lier geen halt toe roepen en moest al snel opgeven. Van Lier boekte al weer zijn achtste zege dit seizoen. Johan Vermulst en Wim van Teutem speelden beiden een heerlijk aanvallende partij waarbij tot het laatste moment van alles gebeurde. Door pionpromotie zetten beide heren zelfs een extra dame op het bord. Toch berustten ze uiteindelijk in remise.
Peter Vegter speelde dit keer goed geconcentreerd en dat leverde een boeiende partij op tegen Bert van Klingeren. Laatstgenoemde trok echter aan het langste eind, omdat hij meer pionnen overhield. De partij tussen Conrad Keijzer en Rien van Brummelen was ook een boeiende. Uiteindelijk waren de toren, loper en paard van Van Brummelen net iets te sterk voor de twee torens van Keijzer.
Thijs Michels en Werner Raudenbusch waren zeer tegen elkaar opgewassen. Helaas voor Michels maakte hij een fout die een stuk kostte, waar Raudenbusch netjes van profiteerde. Rob Boss en Kasper Wiegers hadden ook een boeiende partij op het bord staan. Hoewel er achteraf gezien misschien wel winst voor Boss in had gezeten, werd dat tijdens de partij niet gezien. Het was en bleef remise.
Henri Spijkerman speelde voor het eerst een Siciliaanse opening. Na afloop bezwoer hij dit nooit meer te doen. Tegenstander Marco Meijer wist daar beter mee om te gaan en speelde in een lange partij zeer geconcentreerd naar de winst.

Uitslagen van de 29e ronde
Uitslagen

Brantjes – Krishnasing	0-1
Overbeek – Duister	1-0
Spijkerman – Meijer	0-1
Boss – Wiegers		remise
Michels – Raudenbusch	0-1
Keijzer – Van Brummelen	0-1
Van Klingeren – Vegter	1-0
Koekkoek – De Vries	0-1
Vermulst – Van Teutem	remise
Van Lier – Oldekamp	1-0

Beker, halve finale:
Losekoot – Lensink	1-0

Tussenstand na de 29e ronde
Stand

1.	Losekoot	1058
2.	Lensink		936
3.	Krishnasing	928
4.	Overbeek	902
5.	Meijer		810
6.	Brantjes	793
7.	Duister		746
8.	Vlug		691
9.	Spijkerman	628
10.	Wiegers		613

—Ton Koekkoek