Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Veel remises bij de Baarnse Schaakvereniging

Veel remises bij de Baarnse Schaakvereniging

Verslag: Walter Schram, foto’s: Henri Spijkerman

De vraag wie er dit seizoen clubkampioen wordt is zo langzamerhand wel beantwoord, maar de achtervolgers ontlopen elkaar niet viel. Misschien daarom eindigde ook deze avond 50% van de partijen in remise, een hoog percentage dat we wel vaker dit seizoen gezien hebben.

Erik van Lier speelde met de witte stukken tegen Sieb Brouwer. Van Lier kwam vanuit een Koningsgambiet lekker te staan maar vergooide dit voordeel met een paar matige zetten achter elkaar. Toen hij ook nog over het hoofd zag dat Brouwer een paard kon slaan met tevens een aanval op de dame, leek het pleit in het voordeel van zwart beslecht te zijn met een toren meer. Maar toen zette Brouwer zijn koning op een veld waar die nou net niet heen had gemoeten en Van Lier won de toren terug. Met enkel nog dames en een paar pionnen op het bord was remise het logische resultaat.

Sensationeel was de partij tussen Dirk-Jan Olthof en Jan Timmerman. De opening verliep nog wel langs de lijntjes van de theorie, maar daarna begon het vuurwerk. Zwart stond op een gegeven moment al wat prettiger maar toen deed wit een aantal minder sterke zetten achter elkaar. Dit had feitelijk beslissend moeten zijn maar toen was het de beurt aan zwart om slechte zetten te produceren. Dit leverde een eindspel op van dame en 2 pluspionnen voor wit tegen 2 torens van zwart. Dat is sowieso razend ingewikkeld en de heren vonden beiden zeker niet de sterkste zetten. Timmerman leek de cruciale fout te maken door de torens te ruilen tegen de dame. Wit kon gaan lopen met zijn pionnen en zwart zou te laat zijn om dit te stoppen. Maar wit deed dit niet goed en toen was het de beurt aan Timmerman om met drie verbonden vrijpionnen op de koning van wit af te stormen. Die kon dit uiteraard niet meer houden en zo won Timmerman dit spektakel.

In de partij tussen Rob Boss en Christian Krijnen werd een stukoffer tegen 2 pionnen beslissend. Het offer was nog niet eens zo slecht, maar Boss vond niet helemaal de juiste voortzetting en Krijnen kon afwikkelen naar een eindspel met een stuk meer. Toen was het niet zo moeilijk meer om dit naar de winst te schuiven.

De partij tussen Walter Schram en Mario Lambrechts werd eigenlijk nergens spannend. De beide heren zochten wel naar gaatjes in de verdediging van de ander maar omdat er eigenlijk geen fout werd gemaakt kwam dat gaatje er niet. Na een massale afruil resteerden voor beide partijen nog een dame en gelijke lopers. Samen met voor beiden een front aan feitelijk onaantastbare pionnen maakte dat er al rond 22.00 uur tot remise werd besloten.

Nummer 1 van de competitie Ed Duister speelde tegen de nummer 3 Rogier Burger. Rogier had op voorhand stille hoop een einde te maken aan de zegetocht van Duister maar dat zat er vanavond geen moment in. Duister kwam steeds beter te staan en in een feitelijk al verloren stelling liet Burger ook nog toe dat de dame van zwart de stelling binnenkwam. Duister loopt alleen nog maar verder uit en is feitelijk al niet meer in te halen.

In de partij tussen Frits Kok en Thur Breukers liet Breukers kort na de opening toe dat Kok een pion kon winnen. Breukers won deze pion op een later moment terug en vervolgens was het de beurt aan Kok om volkomen onnodig een pion weg te geven. Er ontstond een eindspel met allebei een toren en zwart inmiddels 2 pionnen meer die ook nog eens verbonden waren. Maar die waren door wit prima te stoppen, ook al omdat zwart met zijn toren voor deze pionnen stond en wit erachter. Remise.

Uitslagen

Van Lier – Brouwer remise
Olthof – Timmerman 0-1
Boss – Krijnen 0-1
Schram – Lambrechts remise
Burger – Duister 0-1
Kok – Breukers remise

Stand aan kop

1. Duister 795
2. Olthof 585
3. Burger 578
4. Timmerman 560
5. Schram 534
6. Breukers 523
7. Spijkerman 502
8. Lambrechts 420
9. Bijleveld 418
10. Koekkoek 407