Verslag Walter Schram, foto’s Ton Koekkoek/Walter Schram
Vrijdag 21 september stond de 2e ronde van interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging op het programma. Op 6 borden werd er volop strijd geleverd.
Terug van weggeweest
Rien Lambrechts besloot na een seizoen afwezigheid dat de edele schaaksport hem toch teveel trok en trof voor zijn 1e partij dit seizoen met de witte stukken Suzan Roothaan. Hoewel de opening in eerste instantie redelijk gelijk opging bleek Rien toch nog wat roestig te zijn.
Op de 12e zet liet hij een paardvork op koning en dame toe. Hij probeerde daarna nog manhaftig te redden wat er te redden viel maar toen hij ook nog een paard in de aanbieding deed was het over en was de 1e partij al vrij vroeg op de avond beslist.
Verkeerd teruggeslagen
Johan Vermulst met de witte stukken verloor al vrij vroeg in de partij tegen Ed Duister een kwaliteit. Nu was dat op zich nog niet zo’n ramp want hij had daarvoor wel een actievere stelling kunnen hebben. Helaas sloeg hij verkeerd terug wat hem een pion kostte. Duister kwam steeds beter te staan en toen Vermulst ook nog een paard ging verliezen was het tijd om de stukken weer in de doos te doen.
Eerherstel
Rogier Burger had na zijn ongelukkig verlopen partij in de 1e ronde wat goed te maken. Hij speelde met de witte stukken tegen Conrad Keijzer en zette vanaf zet 1 druk op de zwarte stelling. Keijzer is echter een taaie verdediger en lange tijd ging de strijd min of meer gelijk op. Totdat Keijzer de verdedigende rol van zijn toren onderschatte en deze weghaalde van de plek waar ie nou net had moeten blijven staan. Burger maakt hier dankbaar gebruik van en toen diens a-pion eigenlijk niet meer tegen was te houden kwam de tijd voor Keijzer om op te geven. Een mooi herstel van Rogier!
Vorkjes
Christian Krijnen trok met de witte stukken ook vol ten aanval tegen Ton Koekkoek. Die reageerde daarop niet altijd even goed en Krijnen kreeg een feitelijk gewonnen stelling in handen. Maar een partij tegen Koekkoek is pas gewonnen totdat hij heeft opgegeven en de aanvalsmachine van Krijnen begon wat te haperen. Op een gegeven moment zag hij ook nog eens over het hoofd dat een pion van hem gepend stond waardoor Koekkoek niet alleen een pion kon oppeuzelen maar ook nog eens een paardvork op de dame en toren van Krijnen kon plaatsen. En deze klap kwam Krijnen niet meer te boven. Een paar zetten later liet hij een tweede vork toe, dit keer door de dame van Koekkoek op koning en toren. Einde partij.
De laatste fout
Walter Schram speelde met de witte stukken tegen Mario Lambrechts. De opening werd een strategisch schuifspel waarbij tot en met de 18e zet nog niets was geslagen en er ook nog geen stuk zich in het vijandige kamp had gewaagd. De strijd bleef daarna lang gelijk opgaan totdat beide spelers wat fouten begonnen te maken. De kansen wisselden een aantal keer maar uiteindelijk was de stelling weer gelijk. Maar zoals bekend gaat het bij het schaken om de laatste fout en die maakte Schram. Hij speelde zijn koning naar een slecht veld en in het zicht van mat moest hij de handdoek in de ring gooien. Keurig afgemaakt door Lambrechts!
Gemiste kansen
Frits Kok beantwoordde de Siciliaanse opening van Boss met 2. b3, een wat minder vaak gespeelde variant. Maar Boss kent zijn Siciliaans en kwam met licht voordeel uit de opening. Kok speelde op een gegeven moment zijn f-pion wat al te driest op en Boss kon deze veroveren. Hij deed dat echter niet op de beste manier zodat Kok nog in de strijd bleef. Langzaam begon de stelling weer gelijk te trekken totdat Kok een 2e fout maakte. In het eindspel wat daarop volgde vergat Boss echter zijn koning op tijd bij het spel te betrekken. Omdat Kok dat wel deed restte er uiteindelijk maar 1 uitslag: remise.
Lambrechts – Roothaan 0-1
Vermulst – Duister 0-1
Burger – Keijzer 1-0
Krijnen – Koekkoek 0-1
Schram – Lambrechts 0-1
Kok – Boss remise
Ranglijst
- Duister 87
- Boss 82,5
- Kok 76
- Van Lier 73,7
- Spijkerman 73,3
Prima verslag, Walter!