2005

Van Voorthuizen aan kop in schaakcompetitie

Na vier ronden in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging staat Simon van Voorthuizen alleen aan kop. Marco Meijer versloeg Jan Overbeek in de bekercompetitie.Afgelopen vrijdagavond werden er enkele zeer spannende wedstrijden gespeeld tijdens de 4e ronde van de interne schaakcompetitie. Daar waar de koplopers van vorige week – Pascal Losekoot en Jarno Witkamp – elkaar volkomen in evenwicht hielden, profiteerde Simon van Voorthuizen optimaal. Hij versloeg Rob Boss in een zeer spannend duel en nam alleen de leiding in het klassement van de 1ste cyclus. Het verschil op de ranglijst tussen de nummers 1 en 10 is slechts 10 punten. Aangezien met een winstpartij 11 punten behaald kunnen worden, zal Van Voorthuizen alle zeilen bij moeten zetten om zich op die solitaire koppositie te handhaven. In deze vorm is hij zeker kansrijk.

Dit keer wel remises

Tot vorige week was er slechts één keer remise gespeeld dit seizoen. Nu vielen er zelfs drie te noteren. Niet dat de schakers er geen zin in hadden, maar soms kán je niet anders. Behalve de partij Losekoot – Witkamp, waarin beide spelers echt geen winstkansen meer zagen, eindigden ook de partijen Lensink – Van Brummelen en Van Dijen – Evers in remise. Beide partijen waren heel spannend, maar zowel Daan Lensink als Rien van Brummelen kon geen enkel gaatje vinden om de vijandelijke stelling onderuit te halen. Hoewel Paul Evers een materiaalvoorsprong had, had Ramses van Dijen een licht positioneel overwicht en kon eeuwig schaak afdwingen, waardoor het automatisch remise werd. Robin van Kampen boekte een belangrijke zege op Michiel van Schaik en is weer terug op weg naar de top.

Bekercompetitie
Er stonden ook twee bekerwedstrijden op het programma. Peter Vegter trof het niet dat hij in zijn eerste partij van het seizoen tegen de sterke jeugdspeler Arthur Vlug had geloot. Vlug nam al snel het initiatief en liet zich niet meer tegenhouden. De andere bekerpartij ging tussen Jan Overbeek en Marco Meijer. Dat was een zeer lange en spannende partij tussen twee eerste achttalspelers. Uiteindelijk wist Meijer mede door een knappe aftrekaanval voordeel te behalen en gaf dat niet meer uit handen. Dit is al de derde achtereenvolgende keer dat Overbeek sneuvelt in de eerste bekerronde. Voorgaande jaren werd hij voortijdig uitgeschakeld door Vincent Pandelaar (in 2004)en Ewoud de Groote (2003). Sinds Overbeek in 1998 bekerkampioen werd, heeft hij bijna telkens de pech gehad in de eerste ronde al een heel sterke tegenstander te loten.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Losekoot -Witkamp 	remise
Van Voorthuizen -Boss 	1-0
Van Schaik -Van Kampen 	0-1
Lensink -Van Brummelen 	remise
Van Dijen -Evers 	remise
W. Hut -Van Leeuwen 	0-1
Van Briemen -Koekkoek 	0-1
Oldekamp -Van Tent 	1-0
Overbeek -Meijer 	0-1 (B)
Vegter -Vlug 		0-1 (B)

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1.	Van Voorthuizen  37 punten
2.	Losekoot 	 36
3.	Witkamp 	 36
4.	Vlug 		 34
5.	Meijer 		 31
6.	De Groote 	 30
7.	Moes 		 30
8.	Pandelaar 	 30
9.	Raudenbusch 	 30
10.	Van de Veer 	 27
11.	Van Kampen 	 27

Vrijdag wordt de vijfde ronde van de eerste cyclus van de interne competitie gespeeld in Het Brandpunt (Oude Utrechtseweg 4A). Aanvang 19.45 uur. Ook de Baarnse schaakjeugd is dan weer volop bezig; zij beginnen een uur eerder. Meer informatie bij secretaris Ton Koekkoek (035 5420605) of jeugdleider Pascal Losekoot (035 6012745) en op www.baarnseschaakvereniging.nl.
Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid elke dinsdagavond te schaken in brasserie-grandcafé Le Maire aan de Brink; je hoeft geen lid te zijn van een schaakvereniging om daaraan deel te nemen.
—Ton Koekkoek