2008

Van Brummelen verslaat Vlug

In de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging vielen afgelopen vrijdag enkele spectaculaire uitslagen te noteren. Of dat verband hield met omgevingsfactoren valt niet aan te tonen. Arthur Vlug – toch één van de weinige concurrenten van Pascal Losekoot voor de strijd om het clubkampioenschap – leed een gevoelige nederlaag tegen Rien van Brummelen. Van Brummelen liet zich door niets of niemand afleiden en speelde zich naar een gewonnen eindspel met een stuk en een pion meer dan zijn tegenstander. Een knappe prestatie van Van Brummelen, die een beduidend lagere rating dan Vlug heeft. Ook opmerkelijk was de winst van Hans van Briemen tegen Werner Raudenbusch. Laatstgenoemde speelde iets te lichtzinnig en kwam daardoor al snel een stuk achter. Toen Van Briemen sterk doorging en nog een stuk wist te veroveren, gaf Raudenbusch na de 19e zet al op.
Jarno Witkamp hield koploper Vincent Pandelaar bekwaam op remise en snoepte hem zo de eerste puntjes af. Pascal Losekoot hield Marco Meijer lange tijd onder zware druk. Meijer verdedigde lange tijd bekwaam, maar moest zich langzaam maar zeker toch gewonnen geven.

Pech
Rob Boss treft het niet. Voor de tweede keer deze cyclus moest hij het opnemen tegen een voormalig clubkampioen. Ook tegen Ashley Krishnasing hield hij het best lang vol, maar met twee pionnen meer in het eindspel liet Krishnasing zich niet verrassen in zijn eerste optreden deze cyclus. Een andere topper die Boss deze cyclus ook al tegenkwam was Yme Brantjes. Dit jeugdtalent heeft door winst op Peter van de Veer knap de tweede plaats ingenomen.

Rumoer
In hoeverre de resultaten deze avond werden beïnvloed door achtergrondgeluiden in de speelzaal is niet duidelijk. Reinier Schaap en Thijs Michels ondervonden wel hinder van het geroezemoes. Michels wist de schade nog te beperken tot een remise tegen Conrad Keijzer. Schaap ging echter onderuit tegen Johan Vermulst. Door een sterk loperoffer legde Vermulst de koningsvleugel van Schaap open en de daaropvolgende aanval was voor Schaap niet meer te keren. Vermulst is nu op een zeer verdienstelijke gedeelde vijfde plaats in de stand terug te vinden.
Wim van Teutem hield Bert van Klingeren lang onder druk en had misschien met remise genoegen moeten nemen. Toen Van Teutem toch iets probeerde te forceren, ging het fout en lukte het Van Klingeren uiteindelijk een succesvolle tegenaanval in te zetten.
Paul Evers speelde goed tegen Jan Overbeek. Het is echter de kunst bij het schaken om je tegenstander onder druk te blijven houden. Na een iets minder goede voortzetting van Evers lukte het Overbeek om het initiatief over te nemen en door te pakken, Evers met lege handen achterlatend. Ton Koekkoek gaf redelijk tegenspel aan Simon van Voorthuizen, maar liep toch – terecht – tegen zijn derde achtereenvolgende nederlaag aan.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

Losekoot – Meijer		1-0
Vlug – Van Brummelen		0-1
Pandelaar – Witkamp		remise
Van de Veer – Brantjes		0-1
Schaap – Vermulst		0-1
Evers – Overbeek		0-1
Raudenbusch – Van Briemen	0-1
Krishnasing – Boss		1-0
Van Voorthuizen – Koekkoek	1-0
Michels – Keijzer		remise
Van Teutem – Van Klingeren	0-1

Tussenstand na de 5e ronde
Stand

1. Pandelaar	336
2. Brantjes	302
3. Losekoot	300
4. Meijer	273
5. Witkamp	252
6. Vermulst	252
7. Oldekamp	224
8. Van de Veer	221
9. Van Schaik	217
10.Andriessen	213

—Ton Koekkoek