2005

Van Brummelen tot zwarte koning gekroond, maar Losekoot pakt weer titel

Losekoot profiteerde afgelopen vrijdag volop van de uitglijder van Witkamp en werd ook winnaar van de 2e cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Verder was het voor de meeste schakers geen pretje om met zwart te spelen.
Pascal Losekoot en Robin van Kampen waren juist teruggekeerd van deelname aan een sterk bezet schaaktoernooi in het Franse Cappelle la Grande. En dat was te merken! Beiden wonnen vrijdag in de laatste ronde van de 2e cyclus hun partij. Van Kampen eindigde daardoor op een fraaie vierde plaats. Belangrijker was echter dat hij die winst behaalde tegen koploper Jarno Witkamp, die tot dan nog slechts een remise nodig had om winnaar van deze cyclus te worden. Losekoot profiteerde door winst tegen Arthur Vlug maximaal. Na het winnen van de 1ste heeft hij nu ook de 2e cyclus gewonnen en Losekoot lijkt zijn kampioensaspiraties weer volledig omarmd te hebben. In de langste partij van de avond hielden Marco Meijer en Jan Overbeek elkaar in evenwicht met nog slechts 8 respectievelijk 19 seconden op de klok. Meijer eindigde zo op de derde plaats en mag nog steeds terugkijken op een prima seizoen. Verder zijn opvallend hoog geëindigd: Simon van Voorthuizen (5e plaats), Daan Lensink (10e) en Ger Oldekamp (12e).

Zwarte schaakkoning

Natuurlijk zijn er diverse schakers lager geëindigd dan vooraf gehoopt, maar het was vrijdag vooral geen pretje om met de zwarte stukken te moeten schaken. Afgezien van de remises die Overbeek en Raudenbusch met zwart behaalden, kon alleen Rien van Brummelen zich een zwarte schaakkoning noemen. Het eindspel van torens met pionnen speelde hij net iets slimmer dan Reinier Schaap uit. Voor Johan Vermulst was het helemaal een zwarte dag. Iets meer dan een half uur duurde zijn partij tegen Hans van Briemen slechts. Door scherp spel van Van Briemen verloor Vermulst twee torens en hield het toen maar voor gezien.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Van Kampen – Witkamp	    1-0
Losekoot – Vlug		    1-0
Meijer – Overbeek		remise
Pandelaar – Raudenbusch	    remise
Van Voorthuizen – Van de Veer	1-0
Van Leeuwen – Van Schaik	1-0
Oldekamp – Andriessen	    1-0
Koekkoek – Van Teutem	    1-0
Boss – Ensink			1-0
Van Briemen – Vermulst	    1-0
Schaap – Van Brummelen	    0-1

—Ton Koekkoek