2006

Van Briemen stunt tegen topschaker Moes

Er waren vrijdag korte en lange partijen in de schaakcompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Hans van Briemen won in een korte partij verrassend van Waldemar Moes, terwijl enkele superlange partijen in remise eindigden. Mede door de damesschakers overheerste vooral gezelligheid in de analyseruimte.Terwijl diverse schakers al begonnen waren met hun partij werd door diverse andere schakers nog volop en hardop gezellig gekletst. Normaliter een doodzonde in de schaakwereld, maar het tekent de ontspannen sfeer bij de Baarnse Schaakvereniging. Ondanks het voor velen lange Hemelvaartweekend was er een gezonde opkomst. Liefst 14 partijen konden worden gespeeld. Opmerkelijk is dat de helft daarvan snel was afgelopen of beslist, terwijl de andere helft pas na veel zweten en zwoegen werd beslist.

Korte partijen
De meest opvallende uitslag van de 7e ronde van de interne competitie was ongetwijfeld de winst van Hans van Briemen tegen Waldemar Moes. Hoewel Moes goed opende en positioneel beter stond, was het na 12 zetten ineens afgelopen. Door onoplettendheid verloor hij toen al zijn dame. Geluk of niet, het was wel Van Briemens vijfde zege in deze cyclus en daarmee klom hij knap en terecht naar de tweede plaats. Toeval of niet, maar Peter Vegter won ook in 12 zetten van Lidy Zandbelt. Ook de partij tussen Pascal Losekoot en Levente Vervoort was een kort leven beschoren: binnen een uur was de winst voor Losekoot. Reinier Schaap was de cyclus sterk begonnen, maar kwam nu Nederlands jeugdkampioen Robin van Kampen tegen. Ook die partij was na een uur in het voordeel van Van Kampen beslist. Wilette van Helden hield het iets langer uit tegen Jan Overbeek, maar moest zich toch vrij snel gewonnen geven. Peter van de Veer sputterde na een zwakke opening nog even tegen, maar Marco Meijer maakte geen fouten. De partij tussen Johan Vermulst en Vincent Pandelaar duurde wel iets langer, maar Pandelaar had al snel de teugels in handen en liet die niet meer vieren.

Zwoegers
Alle andere partijen duurden lang tot zeer lang. De topper tussen de nummers 1 en 2 eindigde onbeslist. Na een sterk aanvallende start van Kasper Wiegers en sterk verdedigen met uiteindelijk goede aanvalskansen voor Werner Raudenbusch berustten beiden in remise. Raudenbusch blijft door dat resultaat koploper, maar de achtervolgers komen wel dichterbij. Simon van Voorthuizen moest er tegen Daan Lensink hard voor werken, maar een stukoffer tegen twee pionnen betaalde zich na lang zwoegen uit. Bekerwinnaar Ashley Krishnasing moest tegen Paul Evers genoegen nemen met remise. Een knap resultaat van Evers. Ton Koekkoek hield Bert van Klingeren van begin af aan onder druk. Van Klingeren verdedigde secuur, maar kon na lang zwoegen een mataanval toch niet voorkomen. Mw. Ensink maakte het eerste achttalspeler Martijn Benschop niet gemakkelijk. Langzaam maar zeker kwam Benschop echter beter te staan en uiteindelijk moest Ensink opgeven.

Wim van Teutem is met zijn 81 jaar nog steeds een toonbeeld van onverzettelijkheid. Hij speelde een prima partij tegen Michiel van Schaik. Het werd een erg lange partij die op het scherpst van de snede gespeeld werd. Hoewel Van Teutem in het eindspel zelfs een kwaliteit voor stond, zat er na drie uur zwoegen bij hem geen rek meer in en accepteerde Van Schaik zijn remiseaanbod. Toch een knap resultaat voor de nestor van deze club. De zwoegers die het langst bezig waren deze avond, waren George van Tent en Ger Oldekamp. Oldekamp stond overwegend beter, maar kon pas na circa 3,5 uur met een loper het verschil maken. Jammer dat de verliezer van zo’n lange partij slechts één punt verdient! Oldekamp komt door deze zwaar bevochten zege zelfs de toptien binnen.

Analyse
Waren het bij de aanvang van de partijen voornamelijk mannelijke schakers die de stilteregels overtraden, na afloop heerste er vooral door de damesschakers een gezellig sfeertje in het bargedeelte van Het Brandpunt. Zelden was het zo druk in die ook als analyseruimte dienstdoende plaats. Voor analyseren zelf was weinig ruimte meer, maar met een hapje en een drankje was het nog lang gezellig.

Uitslagen van de 7e ronde
Uitslagen

Wiegers – Raudenbusch	    remise
Moes – Van Briemen		0-1
Van Kampen – Schaap		1-0
Lensink – Van Voorthuizen	0-1
Vermulst – Pandelaar		0-1
Van de Veer – Meijer		0-1
Van Teutem – Van Schaik	    remise
Van Tent – Oldekamp		0-1
Losekoot – Vervoort		1-0
Koekkoek – Van Klingeren	1-0
Overbeek – Van Helden		1-0
Benschop – Ensink		1-0
Vegter – Zandbelt		1-0
Krishnasing – Evers		remise

Tussenstand na de 7e ronde
Stand

1. Raudenbusch		62
2. Van Briemen		59
3. Wiegers		58
4. v. Voorthuizen	57
5. v. Kampen		55
6. Pandelaar		52
7. Meijer		52
8. Krishnasing		52
9. Moes		    50
10.Oldekamp		47

—Ton Koekkoek