Uncategorized

Valstrikken in de opening, nieuwe thema avond op komst!

Valstrikken in de opening, nieuwe thema avond op komst!

Vrijdag 10 mei was een relatief rustige schaakavond. Niet zo gek, want de jeugd heeft merendeels nog vakantie en sommige senioren houden het daarom ook even voor gezien met het warmere weer. Toch werden er een aantal interessante partijen gespeeld. Een daarvan was die van Jan Heimensen tegen kandidaat clubkampioen Rogier Burger.

Senioren

Met nog maar een paar rondes te gaan lijkt Rogier Burger de smaak goed te pakken te hebben. Jan Heimensen werd deze keer in zijn eigen openingsvalkuil begraven. In het zogenaamde Stafford gambiet offerde Jan op het verkeerde moment een stuk. Rogier wist wel raad met het voordeel aan materiaal dat hij overhad en schoof de partij comfortabel naar winst toe.

In de partij Fabio de Moor tegen Stan Jakobs leek Fabio vooruit te streven naar een winnend toreneindspel. Dat het niet zo makkelijk was bleek wel uit de afwikkeling. De beruchte uitspraak “alle toreneindspelen zijn remise” schitterde vol glorie deze avond.

De langste partij van de avond was de partij van Oscar Burger tegen de Ashley Krishnasing. Ook laatst genoemde is kandidaat clubkampioen en kan daarmee zijn prestaties uit het verleden uitbreiden. Hij zal dan wel van Rogier Burger in een onderling duel moeten winnen. De jongere Oscar speelde met veel gemaakte progressie in spel. “Het was geen partij waar ik zomaar even kon pre-moven, maar echt goed moest nadenken”, zei Ashley nog in de analyse. Een kleine analyse is op de website te vinden. Door een kleine onnauwkeurigheid in een ongeveer gelijke stelling verloor Oscar grip en een belangrijke pion. Dat was voldoende voor Ashley om de partij te winnen.

Thema avond

Om een aantal openingsvalstrikken in beeld te brengen en een thema uit te lichten organiseert de vereniging een thema avond op vrijdag 17 mei. Deze keer staat de Petrov defense op het programma met als openingsvariant 1.e4 e5 2. Pf3 Pf6. De baarnse schaakvereniging behandelt dit thema onder het genot van een hapje en drankje die hiermee verband houden. Er wordt uitleg gegeven over de opening en vervolgens 3 partijen gespeeld met 15 minuten per persoon per partij.

Overzicht stand na ronde 30:

Op vrijdag 17 mei zal de jeugd weer een gewone speelavond hebben en competitie spelen. Zij zullen starten om 18:30. Op de thema avond bij de senioren zal aanvangstijd 19:45 zijn.