Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Tweede viertal wint afgetekend van Hoevelaken 3

Tweede viertal wint afgetekend van Hoevelaken 3

Ondanks de mist arriveerde het 2e viertal van Baarn ruim op tijd in Hoevelaken. Daar werden we zelfs met gratis koffie ontvangen. En de spelers van Hoevelaken 3 zouden nog meer weggeven!

Het doorgaan van deze wedstrijd kostte teamleider Henk Willemsen wel wat hoofdbrekens. Zo vlak voor Kerst waren liefst drie van de vaste spelers verhinderd. Uitstel naar januari leverde nog meer problemen op, dus werd toch maar weer teruggegrepen naar 22 december. André van der Braak, Suzan Roothaan en Ton Koekkoek konden gelukkig invallen. En dat ging best wel verdienstelijk!

Het team van Hoevelaken 3 was echter ook gehandicapt. Kort voor de wedstrijd meldde een speler zich ziek, de opgeroepen invaller Eleonor Römer kon niet op tijd komen en had bij aanvang al een tijdachterstand van 20 minuten. Intussen was Suzan op bord 4 met zwart in een Caro-Kann al zeer redelijk uit de opening gekomen tegen dhr. Hoebe. Wit ging onvoldoende voorbereid de aanval in, waardoor zijn h-pion viel en zwart ook nog op g2 kon slaan met schaak. Hierna gingen de witte stukken één voor één van het bord, en kon Suzan wit vrij eenvoudig schaakmat zetten. Een snelle 1-0 voor Baarn dus.

Suzan tekende al snel voor het eerste punt!

Op de borden 2 en 3 ging het spelverloop ook voortvarend voor de Baarnaars.
De tegenstander van Ton trok op bord 2 meteen fel ten aanval op de koningsvleugel, zonder gerokeerd te hebben. De opgelopen tijdachterstand haalde hij dan ook snel in. Dat dit niet met secuur spel ging, bleek wel toen – ook – hij al snel zijn h-pion verloor en zijn koningsstelling helemaal open kwam te liggen. Hij verzette zich nog wel taai, maar uiteindelijk zette Ton hem op een knappe manier mat met paard, toren en loper (zie foto).
Pf4 was de laatste zet van mat in 5 door Ton
2-0 voor ons viertal dus.
Op bord 3 was Henk met wit tegen Ben van ’t Erve begonnen met Paard f3 en na een normale opening kreeg hij het initiatief. Hij veroverde al snel een centrale pion. De stelling van zwart werd steeds gedrukter, zodat een tweede zwarte pion ten onder ging. In het eindspel overzag zwart een geniepig aftrekschaakje, wat hem een toren zou kosten. Hij gaf daarom de partij op.
Om kwart over negen was het al 3-0 voor Baarn en was de winst binnen.
André was zich daar op bord 1 niet van bewust en speelde een pittige partij tegen Jerry Scheerder.
In die partij trok André na een geweigerd koningsgambiet aanvankelijk enthousiast ten aanval met wit. Hij wist een pion te winnen, daarna een tweede, maar gaf zijn tegenstander daarna teveel tegenkansen door zijn f-pion te ver op te spelen. Er ontstond een scherp gevecht tussen dames en ongelijke lopers met wisselende kansen. Uiteindelijk wist zwart door eeuwig schaak remise af te dwingen.
Op bord 1 de enige remise
Eindstand 3,5 – 0,5 winst voor het tweede. Daar kun je op een vredige manier in Baarn de Kerst mee in gaan!

1 comment

  1. Zoals altijd een geweldig stuk schaakrecensie, Ton ! Nog even de vermelding dat ik uiterst trots ben op dit team, dat inderdaad drie invallers kende. Bedankt Suzan, Ton en André !

    Henk

Comments are closed.