Intern, Uncategorized

Tragiek en grote druk bij Baarnse Schakers (Ronde 30)

Losekoot blijft winnen. De toptien blijft ongewijzigd, maar er zijn verschuivingen in aantocht. De langste partij van de avond kreeg een tragisch eind.

In de 30e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werden afgelopen vrijdag acht partijen gespeeld. Pascal Losekoot liet zijn kampioensaspiraties nog eens zien door in een mooie aanvallende partij Jan Overbeek te verslaan. Losekoot vergrootte daarmee de afstand op de eveneens winnende Daan Lensink en de niet spelende Ashley Krishnasing weer verder. Thijs Michels – nog niet lang geleden ook in de toptien, maar nu op plaats vijftien beland – trof het weer niet, want hij speelt meestal tegen een veel sterkere tegenstander die hoger in de ranglijst staat. Deze avond trof hij in de persoon van Daan Lensink de nummer twee van de ranglijst. Ondanks goed spel moest hij zijn meerdere in Lensink erkennen. Henri Spijkerman speelde een sterke partij tegen Yme Brantjes. Toen hij in het eindspel ook de gevaarlijk oprukkende pionnen van Brantjes een halt kon toeroepen, was het een gewonnen partij. Johan Vermulst en Geertièn de Vries speelden beiden zowel aanvallend als voorzichtig. Remise was het vrij logische resultaat.

Druk
Door het aanvallende spel van Kasper Wiegers kwam Bert van Klingeren onder zware druk te staan. Omdat Van Klingeren zijn stukken niet snel genoeg ontwikkelde, kon Wiegers die druk steeds verder uitbouwen. De winnende aanval bleef dan ook niet uit. Rob Boss stond de hele partij tegen Werner Raudenbusch onder druk, maar verdedigde goed. Raudenbusch kon niet door Boss’ verdediging komen en beiden berustten in remise. Ed Duister probeerde de druk op de stelling van Rien van Brummelen ook op te voeren, maar dat lukte niet. Van Brummelen bood uitstekend tegenspel. Uiteindelijk kwamen ze remise overeen. Dat mag als een sterke prestatie worden gezien van Van Brummelen, aangezien Duister in het eerste achttal van Baarn speelt.

Tragiek
Ger Oldekamp kwam ook onder grote druk te staan in de partij tegen Ton Koekkoek. Hij verdedigde steeds net voldoende en uiteindelijk moest Koekkoek terugtrekken. Vervolgens werd Koekkoek onder druk gezet en hij moest zelfs een paard offeren om de pionnenopmars van Oldekamp een halt toe te roepen. Met veel kunst en vliegwerk vond nu Koekkoek steeds een verdedigende oplossing en uiteindelijk keerde het tij in zijn voordeel toen hij Oldekamps dame had ingesloten en veroverd. Met Oldekamp in tijdnood lag de winst voor het grijpen. Het liep echter tragisch af voor Koekkoek. In een moment van concentratieverlies blunderde hij zijn dame en de partij weg. Oldekamp wilde wel op de foto voor de Baarnsche Courant. Koekkoek niet.

Uitslagen van de 30e ronde

Overbeek – Losekoot    0-1
Lensink – Michels    1-0
Spijkerman – Brantjes    1-0
Van Brummelen – Duister    remise
Wiegers – Van Klingeren    1-0
Raudenbusch – Boss    remise
Vermulst – De Vries    remise
Koekkoek – Oldekamp    0-1

Tussenstand na de 30e ronde

1. Losekoot    1112
2. Lensink     980
3. Krishnasing     947
4. Overbeek     902
5. Meijer     828
6. Brantjes     793
7. Duister     767
8. Vlug         710
9. Spijkerman     681
10.Wiegers     658

(Ton Koekkoek)