2008

Topdrukte in “Denksportcentrum” De Leuning

De leden van de Baarnse Schaakvereniging hebben de gang naar hun nieuwe speellocatie in De Leuning overduidelijk gevonden: liefst 16 partijen werden er afgelopen vrijdag geschaakt. Bijna een clubrecord. Echt verrassende uitslagen waren er niet. Wel is Arthur Vlug de nieuwe koploper.De schakers van de Baarnse Schaakvereniging lijken zich thuis te voelen in De Leuning, vanaf september hun nieuwe speellocatie. Met 32 schakers, die dus 16 borden bezetten, was de opkomst bijzonder goed te noemen. Misschien wel een evenaring van het record. Een korte terugblik op de laatste jaren in Het Brandpunt leert dat alleen op 9 november 2007 eveneens 32 schakers de strijd met elkaar aanbonden. Een uitzondering is deze hoge opkomst in De Leuning niet: 10 oktober konden er 14 partijen gespeeld worden en 26 september zelfs 15. Met ook op andere dagen schaakactiviteiten en bridgen (voor 50-plussers), lijkt De Leuning zich te gaan ontwikkelen tot een heus denksportcentrum.

Nieuwe koploper
Halverwege de eerste cyclus van de interne competitie hebben nog veel schakers kans op de cyclustitel. Marco Meijer en Werner Raudenbusch kozen een voorzichtige speelwijze om hun hoge posities te behouden. Dat bleek wel uit het feit dat na 30 zetten nog maar 2 stukken van het bord waren verdwenen. Remise was het vrij logische gevolg. Van dat resultaat profiteerde evenwel Arthur Vlug. Hij pakte de volle winst tegen Simon van Voorthuizen en mag zich de nieuwe koploper noemen. Clubkampioen Jarno Witkamp liet zich na zijn nederlaag in de vorige ronde tegen Meijer niet verrassen door Michiel van Schaik en zette de partij langzaam maar zeker om in winst. Ook Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing en Daan Lensink lieten zich niet nog een keer verrassen. Tijdens de analyse zag Krishnasing dat Paul Evers tegen hem een goede voortzetting bleek te hebben gemist. Tussendoor zag Krishnasing als toeschouwer bij de partij tussen Ton Koekkoek en Wim van Teutem dat laatstgenoemde een winnende combinatie had gemist. Koekkoek won uiteindelijk na een stukoffer met een overmacht aan pionnen.

Veel remises
In totaal eindigden vijf partijen in remise. Opvallend was dat dit bijna allemaal partijen in de onderste helft van de rangschikking betrof. Niet dat er overdreven voorzichtig werd gespeeld, maar na verbeten strijd restte er veelal geen andere mogelijkheid. Jeroen de Mon bijvoorbeeld zette toch een fraaie combinatie op, die na dameruil stukwinst opleverde. Tegenstander Reinier Schaap kwam echter sterk terug en uiteindelijk mocht De Mon niet klagen dat het bij remise bleef. Schaaps vierde remise al. Opvallend was ook de druk die jeugdlid Geertién de Vries uitoefende op de stelling van Boy Bogaerts. Laatstgenoemde liep de hele partij achter de feiten aan, maar hield stand ondanks een kwaliteit achterstand. Omdat De Vries geen winst kon forceren, bleef ook dit bij remise; voor beiden hun eerste.

Uitslagen van de 6e ronde
Uitslagen

Meijer – Raudenbusch		remise
Van Voorthuizen – Vlug	    0-1
Van Schaik – Witkamp		0-1
Losekoot – Van de Veer	    1-0
Krishnasing – Evers		1-0
Koekkoek – Van Teutem	    1-0
Overbeek – Boss		    1-0
Vermulst – Van Brummelen	0-1
Lensink – Kingma		1-0
Brantjes – Pandelaar		0-1
Van Briemen – Keijzer		1-0
Michels – G. de Mon		1-0
Andriessen – Van Klingeren	remise
J. de Mon – Schaap		remise
Oldekamp – Meeuwissen	    remise
De Vries – Bogaerts		remise

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1. Vlug      359
2. Raudenbusch   353
3. Meijer     342
4. Witkamp     309
5. Losekoot    301
6. Koekkoek    277
7. Van Voorthuizen 269
8. Van Schaik   249
9. Krishnasing   248
10.Van Brummelen  241

Vrijdag 31 oktober wordt de zevende ronde van de eerste cyclus van de interne competitie gespeeld. Aanvang 19.45 uur. Plaats van handeling is dienstverleningscentrum De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Vanaf 19.30 uur wordt door Baarn 1 de allereerste externe competitiewedstrijd in De Leuning gespeeld. Tegenstander is BSG 3 uit Bussum. Meer informatie is te verkrijgen bij Jan Overbeek, secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, telefoon 035 5421504 en op www.baarnseschaakvereniging.nl —Ton Koekkoek