Toernooien, Uitgelicht, Volwassenen

Toernooi van de maand: Open Kampioenschap Utrecht (3-5 juni)

Toernooi van de maand: Open Kampioenschap Utrecht (3-5 juni)

Het OKU is een gezellig weekendtoernooi in Utrecht, voor speelsterktes van huisschaker tot grootmeester. Heb je zin om een weekend lang in een gezellig sfeer te schaken, dan is dit je kans!

Het toernooi van de maand is dit keer eens een toernooi van volgende maand. Omdat in de maand juni twee leuke toernooien in de buurt zijn, vonden we dat reden om iets te smokkelen met de maand. Van 3 tot 5 juni nemen weer zo’n 200 schakers het tegen elkaar op in het 43e Open Kampioenschap van Utrecht, beter bekend als het OKU.

De Baarnse Schaakvereniging is er op twee manieren bij. Met spelers die individueel aan dit mooie toernooi meedoen. En met ons bekerteam dat op vrijdagavond de finale van het SGS bekerkampioenschap op het toernooi speelt!

Een speelronde start tijdens het OKU
Een speelronde start tijdens het OKU

Groepen
Net als altijd wordt het OKU in 3 groepen gespeeld. Groep A is de topgroep en kent een ondergrens van 1800 Elo rating. Aan de bovenkant van deze groep loopt het door tot 2500+ en ook de winnaar van het toernooi, internationaal grootmeester Csaba Horvath(2519) is weer van de partij. De B groep loopt van 1500 tot 1900 rating. Groep C gaat van huisschaker niveau tot maximaal 1600 Elo. Dus op welk niveau je ook schaakt, er zijn altijd leuke partijen te spelen.

Programma
Het toernooi start op vrijdagavond en eindigt zondagmiddag. Er zijn in totaal 6 ronden te spelen. Deze worden ingedeeld volgens het Zwitsers systeem. Het speeltempo is 1 uur en 50 minuten, plus 10 seconden per zet extra. De uitslagen van de partijen tellen mee in je KNSB rating.

Vrijdag 3 juni 18.30 – 19.15 Registratie
19.30 – 23.30 Ronde 1
19.30 – 23.30 SGS Bekerfinale Baarn
Zaterdag 4 juni 09.15 – 13.15 Ronde 2
14.15 – 18.15 Ronde 3
19.30 – 23.30 Ronde 4
Zondag 5 juni 09.15 – 13.15 Ronde 5
14.15 – 18.15 Ronde 6

Tussen de speelrondes is er ruim de tijd voor lunch en diner. Het is mogelijk ronden over te slaan als je niet kunt of geen zin hebt om op je vrije zaterdag om 7 uur op te staan.

Zonnige lunch in de achtertuin
Zonnige lunch in de achtertuin

Lokatie
Het OKU wordt ook dit jaar weer in het Utrechts Stedelijk Gymnasium, aan de Ina Boudier-Bakkerlaan 7 gehouden. De speelrondes worden in de grote zaal van het gebouw gehouden. Het gymnasium heeft een achtertuin waar je heerlijk in de zon kunt zitten en er is een klein winkelcentrum op loopafstand. Met het openbaar vervoer is de speellocatie via Utrecht CS makkelijk bereikbaar met lijn 41. Met de auto kun je goed parkeren in de omgeving. Kijk hiervoor op de parkeerpagina van het OKU. Carpoolen kan natuurlijk ook.

SGS-kampioenschap
Naast een ontzettend leuk persoonlijk toernooi is het OKU op de vrijdag ook het toneel voor de finale van het SGS kampioenschap. En laat Baarn nu in het bekerkampioenschap de halve finale gewonnen hebben van , en zich daarmee geplaatst hebben voor de finale!

Pascal Losekoot in gedachten op het OKU 2015
Pascal Losekoot in gedachten op het OKU 2015

Meedoen?
Ook dit jaar zal er weer een aantal spelers van onze vereniging dit toernooi bezoeken. Ingeschreven zijn al (stand 12 mei):

  • Christian Krijnen (groep C)
  • Mario Lambrechts (groep C)
  • Martijn Kruiswijk (groep C)

Wil je meedoen?
Je kunt je inschrijven op de site van Paul Keres, de club die dit toernooi organiseert. Heb je nog geen KNSB rating, gebruik dan de rating van onze interne competitie om in te schrijven. Wacht niet te lang, want met name in de komende dagen zal het snel vollopen.

Ben je geïnteresseerd?
… maar weet je nog niet zeker of het wat voor je is? Informeer dan eens op de clubavond. Er zijn verschillende spelers die regelmatig toernooien spelen en je kunnen vertellen hoe het in het werk gaat en wat je kunt verwachten.

Kom je aanmoedigen?
Dat kan natuurlijk ook. Zeker op de vrijdag als ons bekerteam speelt! Er zullen vast meer mensen richting Utrecht hiervoor gaan.

Tot slot: meer informatie over het OKU vind je op de toernooi website van Paul Keres.

En als je besluit om mee te doen of b.v. komt kijken en mee wilt rijden, laat dan een berichtje hieronder achter!

1 comment

  1. er is inmiddels een vierde deelnemer, namelijk Rien Lambrechts.

Comments are closed.