Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Timmerman verslaat Duister

Timmerman verslaat Duister

Foto’s Henri Spijkerman
De laatste ronde. De lage opkomst was geen verrassing. Het zomert en enkele schakers spelen in het 12e HSG Open. Een jaarlijks schaaktoernooi in Hilversum. Ondanks de lage opkomst was het een spannende laatste ronde, waarin Timmerman en Lambrechts junior goede zaken deden.

Timmerman – Duister   1-0
Knight was al clubkampioen. Timmerman mocht met wit tegen Duister. Dat werd natuurlijk een Caro Kann opening, waarin Timmerman zijn repertoire had veranderd. Duister was niet zo bekend met de door Timmerman gekozen variant. Duister maakte een fout in de overgang naar het middenspel. Timmerman profiteerde niet. In een gelijkstaand eindspel offert Timmerman een paard voor twee pionnen, waarvan een gevaarlijke vrijpion. In het vervolg komt Duister eerst beter te staan. Toen Timmerman de torens wilde gaan verdubbelen koos Duister de verkeerde voortzetting. Timmerman schoof de partij kundig naar de winst.

Lambrechts junior – Spijkerman   remise
Lambrechts junior had zich ook opgegeven voor het 12e HSG Open maar een bye genomen om toch mee te spelen in de interne competitie. Er stond wat op het spel. De eerste plaats in de categorie rating tot 1600. Lambrechts junior zette zwartspeler Spijkerman al snel onder druk. Hij kreeg een prachtig paard op d6, dat de ontwikkeling van de stukken van Spijkerman verhinderde. Spijkerman verdedigde nauwkeurig. In het middenspel slaagde Spijkerman er in de lastpost te verwijderen en een stuk te ruilen tegen drie pionnen. In de overgebleven onduidelijke stelling werd tot remise besloten.

Breukers – Kok F   remise
Kok speelde met zwart een voor Breukers onbekende variant van het Italiaans. Edoch toch geen psychisch voordeel. Kok verliest twee pionnen, maar kan met tactisch tegenspel de materiaalverhouding egaliseren. In het eindspel nam Kok veel risico, omdat hij moest winnen in de strijd om de eerste plek van de categorie rating tot 1600. Breukers kon niet profiteren van het riskante spel.

Burger – Van Lier    1-0
Burger zette een Siciliaanse opening agressief op. Van Lier verdedigde kranig. Na een tactische grap won Burger een pion en kreeg even later een toren.

Vermulst – Lambrechts senior   1-0
Lambrechts senior is nieuwe openingen aan uitproberen. Dit keer ging hij met zwart voor een benkogambiet toen Vermulst met d4 opende. Vermulst werkte na 1.d4 niet meer mee aan het gambiet. De partij ging lange tijd spannend en gelijk op. Tot Lambrechts senior een toren liet pennen. Vermulst schoof de partij keurig uit.

Deze indeling en uitslagen brachten spanning in de stand. Door de remise van Spijkerman en de winst van Timmerman nam Timmerman de derde plaats over van Spijkerman met een niet te benoemen verschil van twee punten. In de categorie rating tot 1600 kneep Lambrechts junior hem even voor zijn eerste plek toen hij werd ingedeeld tegen de op papier sterkere Spijkerman. Het verschil met Kok was een winstpartij.

Uitslagen ronde 36
Timmerman  - Duister    1−0
Lambrechts M - Spijkerman  remise
Breukers   - Kok F     remise
Burger    - Lier van   1−0
Roothaan   - Brummelen van remise
Vermulst   - Lambrechts R 1−0
Eindstand
1. Knight    1258
2. Duister   1037
3. Timmerman  1008
4. Spijkerman  1006
5. Lambrechts M 882
6. Kok F    848
7. Koekkoek   732
8. Krishnasing 728
9. Boss     721
10. Lier van   720

5 comments

 1. Spannend slot van de interne competitie! Mario: van harte met je categorieprijs! Echt verdiend na zo’n sterk seizoen.
  Goed geschreven weer, Ed. Klein puntje van kritiek toch. Nu was de opkomst niet bijzonder hoog, maar toch staan bij de opsomming van de uitslagen maar 4 uitslagen, terwijl je 5 partijen beschrijft en er 6 gespeeld zijn!? En dat laatste weet ik dan weer door de fantastische kiekjes van onze hoffotograaf:)

  1. Thanks. Te snel afgehandeld en niet opgelet. Ontbrekende uitslagen zijn toegevoegd.

   1. Fijn! Een klein missertje na al die prachtverslagen die je dit seizoen geschreven hebt, kan wel door de beugel. Ik geniet altijd van je schrijfstijl. Blijf vooral zo doorgaan volgend seizoen!

 2. Dat klopt, er ontbreekt een partij: Rien van Brummelen – Susan Roothaan. Ik zat er naast en wierp af en toe een blik op het bord. Hoewel ik over het spel niet veel kan zeggen, des te meer over de lichaamstaal. Rien zette de partij op met de voor hem zo karakteristieke krachtzetten. Aan de manier waarop de klok werd ingedrukt kon je afleiden dat het hem voor de wind ging. Susan zat diep gepeinsd met het hoofd in beide handen en vond kennelijk steeds het goede antwoord. Rien drukte de klok steeds minder heftig in (lees: de stelling kwam gelijk te staan), hmm, dat loopt naar een remise en jawel, niet veel later bood hij aan het punt te delen.

Comments are closed.