Michels met zwart tegen Duister
Vroeger viel je vlag, nu staat er 0:00. Als de koning van je tegenstander nog wat maatjes op het bord heeft staan, dan heb je verloren. Staat ie alleen op het bord, dan is het remise. Dat is de regel. Aan het begin van de partij zit de schaker op z’n gemak na te denken over de volgende zet. Naar mate de tijd verstrijkt wordt het denkproces van de schaker gehinderd door de cijfertjes naast het bord.
In de ouderwetse schaakklok zat een vlaggetje, dat naar beneden viel, tegenwoordig is de schaakklok digitaal. In de afgesproken tijd ga je met jouw leger op de koning van je tegenstander af. Intussen probeer je het leger van je tegenstander in te krimpen, zodat je wat makkelijker bij diens koning komt. De afgesproken tijd kan vervelend worden naarmate die verstrijkt. Enkele schakers hadden afgelopen vrijdagavond moeite om zich in tijdnood staande te houden of in een betere stelling de andere koning te verschalken.
De leider van het klassement, Losekoot, kwam tegen Meijer beter te staan. Meijer is een taaie verdediger. Hij wist het tij te keren en kwam zelfs 3 pionnen voor te staan. Dat had wel wat tijd gekost op de schaakklok. Te veel tijd zelfs. Zoveel dat de voorsprong niet verzilverd kon worden binnen de afgesproken tijd. Remise.
Duister had tegen Michels tijd genoeg om na te denken over het terugwinnen van een uitgegleden pion. Michels wist knap nog wat stukken af te ruilen voor een gelijke stelling. Duister wilde meer en schoof nog even door. Dat leverde een iets betere stelling op met veel te weinig tijd op de klok. Een mooie remise voor Michels tegen de hoger geplaatste Duister.
Koekkoek geraakt in tijdnood in zijn partij tegen Kruiswijk. Tijdens dat snelle denken maakte Koekkoek een beslissende fout.
Door omstandigheden spraken Oldekamp en mevrouw Roothaan een korter speeltempo af. De strijd ging aanvankelijk gelijk op tot de tijd begon te dringen. In tijdnood ging het mis en de winst naar Oldekamp.
De overige schakers streden niet tegen de klok. Concours hippique op het bord van Lensink en Van Voorthuizen. Veel paardsprongen over het schaakbord. Als Van Voorthuizen de dames ruilt verliest hij een pion. Het eindspel was nog onduidelijk tot Van Voorthuizen nog een pion weggaf en daardoor later de partij. Door de remise van de nummer een kan Lensink op nummer twee gaan denken aan kampioenseindsprint. Het verschil bedraagt nog amper 40 punten, gelijk aan één winstpartij.
Een draak in de partij van Krishnasing en Brantjes. Met een andere zetvolgorde zaten de heren ineens in de zogeheten drakenvariant van het siciliaans. De hete adem van de draak blies een scherpe stelling op het bord. De winstkansen wisselden heen en weer. In het eindspel zag Brantjes zijn passieve loper actiever worden, remise.
Wiegers krijgt een actieve stelling op het bord tegen de dubbelpion van Van Brummelen. Genoeg voor de winst.
Beekhuis zet de zwarte stelling van Boss zwaar onder druk. Voldoende voor de winst.
Ook Schaap zette zijn tegenstander erg optimistisch onder druk. Als de spanning is verdwenen, verdwijnt ook het optimisme. Schram zet Schaap mat.
Hetzelfde optimisme wordt Schipper noodlottig in een aanval tegen de zwarte stukken van Vermulst.
Bunschoten berekent tegen Lambrechts een combinatie verkeerd. Hij geeft een stuk weg en de partij.
Uitslagen ronde 31:
1. Losekoot – Meijer remise
2. Van Voorthuizen – Lensink 0-1
3. Krishnasing – Brantjes remise
4. Van Brummelen – Wiegers 0-1
5. Duister – Michels remise
6. Beekhuis – Boss 1-0
7. Koekkoek – Kruiswijk 0-1
8. Van Klingeren – Van Lier 0-1
9. Schaap – Schram 0-1
10 Lambrechts – Bunschoten 1-0
11. Schipper – Vermulst 0-1
12. Oldekamp – Mw. Roothaan 1-0
Knap verslag, Ed.