Intern, Volwassenen

Terug naar de schaakclub

Na de zo goed verlopen massakamp tegen Hoogland, stond vrijdag de tweede ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging op het programma. Voor enkelen was het alweer een poos geleden dat ze meespeelden. Van Teutem mocht het na een schaakpauze opnemen tegen Vegter. Het was alweer een half jaar geleden dat hij zijn laatste partij speelde, nota bene tegen dezelfde tegenstander. Waar Van Teutem toen verloor, trok hij nu aan het langste eind.

Voor Arie Kleijn was het langer geleden. Hij was lid ten tijden van de clubkampioenschappen van Johan Hut, toen de (latere) ereleden Pater en Hut sr. in het bestuur zaten. Dat was midden jaren ’80. Tegenstander deze avond was zijn vroegere buurman Vermulst. Kleijn kwam goed uit de opening en liet zien dat hij nog steeds weet waar de stukken naartoe moeten. In een iets betere stelling maar met minder tijd op de klok werd tot puntendeling besloten.

Ook was er een topduel: Krishnasing-Brantjes. Een beroemde schaakuitdrukking luidt: “sla nooit op b2, ook niet als het goed is”. Nu leggen veel schakers dat soort tegelwijsheden naast zich neer, denkend dat die ene keer een uitzondering is. Ook Brantjes sloeg met zijn dame op b2, maar dat pakte niet uit zoals hij had gehoopt. Krishnasing sloeg met zijn dame op b7 en vervolgens de toren op a8. Het zag er riskant uit, maar hij had goed gezien dat zijn dame nog een uitweg had. Een toren meer tegen twee pionnen was de beloning voor de getoonde moed. Brantjes wist nog met een vrijpion ver op te rukken maar Krishnasing verdedigde goed, en won.


Boss nam de leiding in door tegen Spijkerman af te wikkelen naar een pionneneindspel, en dat naar winst te spelen. Lensink speelde “een bijna perfecte partij” tegen Raudenbusch. Het ging lang gelijk op in een klassieke variant van de Caro Kann, maar in de tactische fase won Lensink de dame.

De meeste mensen zetten hun koning aan de rand en de dame centraal, maar Heeringa niet. Zijn dame kwam op een ongelukkige plek aan de rand, ingesloten door zijn eigen pionnen. Tegenstander Andriessen probeerde daar gebruik van te maken, maar dat ging niet helemaal goed: Heeringa kwam een toren voor te staan en won.

Meijer kwam met een toren binnen op de zevende rij, wat de zaken voor zijn tegenstander Van Brummelen lastig maakte. Meijer kon vervolgens met een pion op de zevende rij binnendringen, waarna hij een stuk en de partij won.

Timmerman had twee pionnen minder in middenspel tegen Michels. “Toch maar proberen of ik nog iets kan bereiken”, vertrouwde hij de barman toe. En dat lukte, hij kreeg een aanval die damewinst opleverde. Oldekamp had een mooie stelling waar zijn twee lopers (en toren) de twee torens van zijn tegenstander domineerden. Ook Kruiswijk gaf de moed niet op, en ging met zijn vrijpionnen naar voren. De dreigingen die hij kreeg leverden de winst op. De uitdrukking “Met opgeven heeft nog nooit niemand een partij gewonnen” bleek dus nog steeds waar te zijn.

Uitslagen
Boss – Spijkerman 1−0
Lensink – Raudenbusch 1−0
Kleijn – Vermulst ½−½
Krishnasing – Brantjes 1−0
Michels – Timmerman 0−1
Breukers – Keijzer ½−½
Heeringa – Andriessen 1−0
Van Teutem – Vegter 1−0
Meijer – Van Brummelen 1−0
Kruiswijk – Oldekamp 1−0

Stand na ronde 2

1. Boss 95
2. Krishnasing 74
3. Lensink 68
4. Losekoot 60
5. Timmerman 58
6. Spijkerman 54
7. Heeringa 48
8. Meijer 46
9. Kleijn 42
10. Duister 41

Vrijdag 5 oktober is er weer een themaavond, die in het teken van Sicilië zal staan. Niet alleen zijn er Siciliaanse hapjes en wijn, maar ook de bijbehorende opening staat op het menu. Ook niet-leden zijn van harte welkom op deze laagdrempelige avond.

Op elke vrijdagavond wordt er geschaakt in de Leuning, Oranjestraat 8, Baarn. De jeugd begint om 18:30 uur, de volwassenen starten hun partijen om 19:45 uur. Voor meer informatie: www.baarnseschaakvereniging.nl.

1 comment

Comments are closed.