Analysehoek

Supernova

- A supernova is a stellar explosion that is more energetic than a nova.

Het afgelopen weekend speelde ik mee bij het Nova College Weekendtoernooi in Haarlem. Een kort relaas en als pièce de résistance een van mijn mooiere partijen van de afgelopen tijd, hierbij – in alle bescheidenheid – de “Supernova partij” gedoopt.

De eerste ronde speelde ik een goede partij tegen veelvoudig Nederlands dameskampioene Zhaoqin Peng. Ik speelde een goede partij en kreeg een heerlijke stelling (zie diagram rechts):

 

GM Peng speelde hier 16…h5?! Ik heb hier twee redelijke voortzettingen: het controlerende 17.f3 of het gespeelde, en agressievere 17.g5 Pd7 18.g6! Zowel de zwarte e- als g-pion worden nu zwak. Ik kreeg hierdoor een mooie drukstelling, maar helaas ging het in tijdnood mis en verloor ik.

Ronde 2 was een interessante Koningsindiër waar ik een veelbelovende stleling kreeg, maar deze net niet in winst kon omzetten (remise).

Ronde 3 was toch wel een van de betere partijen van de laatste tijd; na een rustige opbouw besloot ik tot een explosief offer. 

 

Ronde vier was een bye, op zaterdagavond, dus op zondagochtend mocht ik aantreden voor een duel tegen Garreth Heslinger, een Engelsman met een rating van 2258. In een prettige stelling besloot ik eens te testen wat deze vakantieganger van remise zou denken; dat wilde hij wel.

De laatste ronde mocht ik aantreden tegen een IM: Jochanan Afek. Ik kwam flink onder druk in de opening en verloor ook nog eens een stuk, waardoor de stukken na 18 zetten weer de doos in konden.
Uiteindelijk eindigde ik op +0,15 (iets boven mijn rating gepresteerd); maar die ene partij in de derde ronde… daar geniet ik nog even van na.

Spachess
Het volgende toernooi dat op het programma staat is Spachess (www.amsterdamchess.com), dat van 14 tot 22 juli wordt gehouden in onze hoofdstad. Gelijktijdig vindt daar ook het NK voor volwassenen plaats (met ons lid Robin van Kampen) en het ACP-toernooi, met onder meer Ivanchuk en Kamsky. Wat dit laatste toernooi zo bijzonder maakt, is dat er weer wordt afgebroken! Een interessant experiment, ik hoop op veel interessante afgebroken stellingen.

2 comments

Comments are closed.